Close
Olaszországban nem lesz nemzeti ünnep március 15.

Olaszországban nem lesz nemzeti ünnep március 15.

Szomorú vörös lepel hull holnaptól az országra.

Március 15-től vezetnek be szigorító intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt Olaszország egész területén, előreláthatóan tizenöt napra, ezeket Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelte el a járványadatokra hivatkozva, írja a La Repubblicá-ra hivatkozva a Telex.

Olaszország egész területe, Szardínián kívül narancssárga és vörös zónákra oszlik, a korábbiakhoz képest a vörös zónába került át Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Piemonte, Puglia, Veneto és Trento, minden más tartomány pedig narancssárga marad. Bolzano átkerül a narancssárga zónába a napi adatok javulása miatt.

A karácsonyi korlátozásokhoz képest lesznek változások, a vörös zónákban például tilos lesz a családlátogatás a háromnapos húsvét kivételével, a narancssárga zónákban bezárnak az éttermek és a bárok, ezek kizárólag elvitelre, vagy házhoz szállítással működhetnek.

Mindkét zóna esetében tilos a vendéglátóhelyek nyitvatartása. Elvitelre és házhoz szállításra nyitva lehetnek az éttermek este tízig (kivéve azokat a helyeket, ahol nincs konyha, ezek csak este hatig).

A narancssárga zónába esők egy nap egyszer hagyhatják el az otthonukat reggel 5 és este 10 óra között látogatási céllal, csak saját településükön belül. Húsvétkor viszont szabad a régión belül is utazni ismerősök és a család meglátogatása céljából, ugyanezekkel a feltételekkel. Ezzel ellentétben a vörös zónákban tilos a lakóhely elhagyása, ha az illetőnek nincs igazolása arról, hogy egészségügyi okokból, munka miatt, vagy egyéb sürgős ok miatt hagyná el a lakhelyét.

Ehhez azért hozzátennénk: több Olaszországban élő magyartól olvastuk, hogy nem veszik olyan szigorúan ezeket a kijárási tiltásokat, legtöbbször elég egy saját magunk által kitöltött papír is a lakhelyelhagyáshoz, amit nem is szoktak elkérni – ilyet mellesleg a legtöbb rendőr is tart magánál, hogy számunkra kitöltse, ha úgy adódik.

A narancssárga zónákban, saját településén bárki sportolhat szabadtéren, szabadtéri sportközpontokban, ha tartja a kétméteres távolságot. Az uszodák és edzőtermek továbbra is zárva tartanak. A vörös zónára is ugyanezek a szabályok érvényesek, ezeken a helyeken viszont a szabadtéri sportközpontok is zárva tartanak.

Az üzletek nyitva tarthatnak a narancssárga zónákban, hétvégére viszont bezárják a bevásárlóközpontokat, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségletekhez fontos üzletek maradhatnak nyitva. A mozik, színházak és kulturális helyek zárva tartanak.

A vörös zónákban az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, újságárusok, könyvesboltok, dohányboltok, háztartási cikkeket árusító üzletek, illatszerüzletek, kozmetikumokat, fémárukat, számítógépes cikkeket árusító üzletek, szerelők, mosodák és állatgondozáshoz szükséges termékeket áruló üzletek lehetnek nyitva, a fodrászatoknak és szépségszalonoknak viszont be kell zárniuk.

De ha szigorú hírek helyett ábrándoznál kicsit, akkor nézd meg az 1920-as évekbe visszarepítő Venice-Simplon Orient Expresszt, és ezt a lenyűgöző olasz tartományt, amiről ma egész nap álmodozunk!

(Forrás: Telex)

zárás | olasz | covid | olaszország | március 15

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram