Close
Olaszországban nem lesz nemzeti ünnep március 15.

Olaszországban nem lesz nemzeti ünnep március 15.

Szomorú vörös lepel hull holnaptól az országra.

Március 15-től vezetnek be szigorító intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt Olaszország egész területén, előreláthatóan tizenöt napra, ezeket Roberto Speranza egészségügyi miniszter rendelte el a járványadatokra hivatkozva, írja a La Repubblicá-ra hivatkozva a Telex.

Olaszország egész területe, Szardínián kívül narancssárga és vörös zónákra oszlik, a korábbiakhoz képest a vörös zónába került át Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lazio, Lombardia, Marche, Piemonte, Puglia, Veneto és Trento, minden más tartomány pedig narancssárga marad. Bolzano átkerül a narancssárga zónába a napi adatok javulása miatt.

A karácsonyi korlátozásokhoz képest lesznek változások, a vörös zónákban például tilos lesz a családlátogatás a háromnapos húsvét kivételével, a narancssárga zónákban bezárnak az éttermek és a bárok, ezek kizárólag elvitelre, vagy házhoz szállítással működhetnek.

Mindkét zóna esetében tilos a vendéglátóhelyek nyitvatartása. Elvitelre és házhoz szállításra nyitva lehetnek az éttermek este tízig (kivéve azokat a helyeket, ahol nincs konyha, ezek csak este hatig).

A narancssárga zónába esők egy nap egyszer hagyhatják el az otthonukat reggel 5 és este 10 óra között látogatási céllal, csak saját településükön belül. Húsvétkor viszont szabad a régión belül is utazni ismerősök és a család meglátogatása céljából, ugyanezekkel a feltételekkel. Ezzel ellentétben a vörös zónákban tilos a lakóhely elhagyása, ha az illetőnek nincs igazolása arról, hogy egészségügyi okokból, munka miatt, vagy egyéb sürgős ok miatt hagyná el a lakhelyét.

Ehhez azért hozzátennénk: több Olaszországban élő magyartól olvastuk, hogy nem veszik olyan szigorúan ezeket a kijárási tiltásokat, legtöbbször elég egy saját magunk által kitöltött papír is a lakhelyelhagyáshoz, amit nem is szoktak elkérni – ilyet mellesleg a legtöbb rendőr is tart magánál, hogy számunkra kitöltse, ha úgy adódik.

A narancssárga zónákban, saját településén bárki sportolhat szabadtéren, szabadtéri sportközpontokban, ha tartja a kétméteres távolságot. Az uszodák és edzőtermek továbbra is zárva tartanak. A vörös zónára is ugyanezek a szabályok érvényesek, ezeken a helyeken viszont a szabadtéri sportközpontok is zárva tartanak.

Az üzletek nyitva tarthatnak a narancssárga zónákban, hétvégére viszont bezárják a bevásárlóközpontokat, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségletekhez fontos üzletek maradhatnak nyitva. A mozik, színházak és kulturális helyek zárva tartanak.

A vörös zónákban az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, újságárusok, könyvesboltok, dohányboltok, háztartási cikkeket árusító üzletek, illatszerüzletek, kozmetikumokat, fémárukat, számítógépes cikkeket árusító üzletek, szerelők, mosodák és állatgondozáshoz szükséges termékeket áruló üzletek lehetnek nyitva, a fodrászatoknak és szépségszalonoknak viszont be kell zárniuk.

De ha szigorú hírek helyett ábrándoznál kicsit, akkor nézd meg az 1920-as évekbe visszarepítő Venice-Simplon Orient Expresszt, és ezt a lenyűgöző olasz tartományt, amiről ma egész nap álmodozunk!

(Forrás: Telex)

FOLYTASD EZZEL
Nem lesz vége januárban a maszkviselésnek a tömegközlekedésben Amerikában
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom