Close
Csak engedéllyel lehet megnézni Európa egyik legszebb tengerpartját június végétől

Csak engedéllyel lehet megnézni Európa egyik legszebb tengerpartját június végétől

A francia Riviéra népszerű városa kénytelen szigorú szabályokat bevezetni tengerpartja megmentéséért.

A Marseille környéki régió messze földről híres fehér sziklás, azúrkékben pompázó öbleiről.

A Misztrál nevű híres szél által felkorbácsolt tengerből több száz méteres magasságban nőnek ki a sziklamászók kedvenc sziklafalai – közöttük bújnak meg a híres öblök, azaz a calanque-ok.

A lenyűgoző táj azonban veszélyben van, mivel a turisták ezrei erodálják a part menti talajt és veszélyeztetik az őshonos növényzetet.

A károk csökkentése érdekében a nemzeti park új rendszert vezet be, aminek értelmében június végétől augusztus végéig a látogatóknak online kell engedélyt kérniük, hogy beléphessenek a népszerű Sugiton calanque-ba és annak strandjára.

A látogatók számát napi négyszáz főben korlátozzák, foglalni akár három nappal előre is lehet egy online QR-kódos rendszeren keresztül. A foglalások a látogatást megelőző este 18 órakor zárulnak. A foglalás ingyenesen történik, de a helyszínen egy magán biztonsági cég ellenőrzi, hogy megtörtént-e. Egy személy a nyári szezonban legfeljebb nyolc alkalommal foglalhat.

“A természet regenerálódását lehetővé tevő területeket is kijelöltünk, ahová a nagyközönség nem léphet be” – mondta Zacharie Bruyas, a nemzeti park kommunikációs vezetője.

Európa több népszerű helyén is szigorú korlátozások vannak érvényben: Mallorcán bizonyos ruhadarabok kerültek tiltólistára, az olaszországi Amalfi-parton a forgalmat szabályozzák.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash, Getty Images)

riviéra | franciaország | foglalás | strand | marseille

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram