Close
Hét másnaposság elleni tipp Ugandától New Orleansig

Hét másnaposság elleni tipp Ugandától New Orleansig

A másnaposság ellenszerének megtalálása az emberiség egyik nagy szentgrál-expedíciója. Mind keressük, egyes módszereknél azt érezzük, ez már szinte az igazság, de aztán a kritikus pillanatban mégsem működik úgy, ahogy kellene. Most megforgattuk a földgömböt és megnéztük, mit vetnek be másnapos bajtársaink a világ körül.

Puerto Rico: Tripleta

Ahogy a tripleta név utal is rá, háromféle valamit tesznek a Puerto Rico-iak ebbe a másnaposság elleni menübe, méghozzá három húst: hagyományosan csirkét, sonkát és marhát, de egyes helyeken sült disznóhúst. A három húst összekeverik, majd ropogós krumplicsíkokkal koronázzák és egy ezersziget-szerű fűszerrel locsolják meg. A másnapos helyiek esküsznek rá.

New Orleans: Yaka mein

A New Orleans-iak a yaka meinre esküsznek másnaposság ellen, nem véletlenül hívják még Old Sobernek, azaz kb. a ‘Régi jó józan’-nak. A yaka mein a kínai és a kreol ízeket keveri egy marhás tésztalevesben: a hozzávalók közt találunk szójaszószt, hagymát, spagettit, keményre főtt tojást, kreol szószokat és marhát. A yaka meint jó sok óra elkészíteni és gyakorlatilag New Orleanson kívül sehol máshol nem fogyasztják/ismerik, de a helyiek esküsznek rá, hogy megtalálták vele a másnaposság orvosságát.

Írország & Egyesült Királyság: Irish crisp sandwich

„Vannak azok a reggelek, amikor még a másnaposságod is másnapos. Na olyankor kell egy Irish crisp sandwich” – vallja Lauren Shockey, a Hangover Helper című könyv szerzője, minden titkok tudója. Az ír ropogós szendvicsben két vajas fehérkenyér között burgonyaszirmok vannak. Igen, ennyi: vajaskenyér és chips – az imént említett írónő először szkeptikus volt a módszerrel, de szerinte nagyon finom, főleg friss pékáruval. Ha nem is működik, rosszabbul szerintünk nem leszünk tőle, az biztos.

Uganda: Katogo

A katogo egy tradicionális reggeli étel, melyben matoke, azaz a helyi zöld banán dominál. A matokét meghámozzák, majd egészben megfőzik, ezután pépesítik, majd egy pacalból és marha- vagy kecskehúsbelsőségekből és édeskenyérből készült szósszal öntik le. Nekünk hármat fordult a gyomrunk másnaptalanul is a gondolatra, de az ugandaiak esküsznek rá.

Portugália: Francesinha

Porto specialitása a portugálok másnapos fogása, ami lényegében egy óriási és kiadós, húst-hússal szendvics. A francesinha a következőkből áll: sonka, marhasült, kolbász,  linguiça – ez egy hagyományos portugál paprikás disznókolbász –, mindez két szelet kenyér és olvasztott sajt között, a végén pedig ráütnek egy tükörtojást. Húsextázis másnaposság ellen? A portugálok erre szavaznak.

Irán: Kaleh pacheh

A muszlim országokban nem engedélyezett hagyományosan az alkohol a muszlimoknak, de vannak, akik megszegik a szabályokat – és másnaposak lesznek. Egész Iránban kedvelt étel az efféle fejfájós émelygésre a kaleh pacheh, ami szó szerint fej- és patalevest jelent és tulajdonképpen egy nagyon gazdag pörköltet takar.

A pörköltben egy egész bárányfejet és báránypatákat főznek meg hagymával és fűszerekkel addig, amíg omlós nem lesz a hús. A fogást a helyi kenyérrel – sangak – szolgálják fel, valamint kovászos uborkával és citromlével, ami elveszi a hús zsírosságát.

Dél-Korea: Haejangguk & kongnamul gukbap

Dél-Koreában annyira sokan fogyasztanak alkoholt, hogy a kifejezetten másnapos-levesnek hívott haejangguk nem is csak egyetlen levest, hanem egy teljes, másnaposság elleni levesműfajt takar. Minden tartomány és régió saját levest fejlesztett ki: a kongnamul gukbap például egy népszerű fajtája és a Szöultól 121 kilométerre fekvő Dzsondzsuból származik, ahol ritka tiszta a víz is.

A húsleves szardella és hínár alapú, nagyon sok csírával, de sokan rizzsel és kimcsivel is készítik. A kongnamul gukbap gazdag aszparagin aminosavban, ami állítólag segít lebontani a májban az acetaldehidet; ez az a vegyület, amiről úgy tudni, nagyban hozzájárul a másnapossághoz.

(Forrás: Afar)

new orleans | recept | nagy sztori | tipp | amerika

FOLYTASD EZZEL

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Hét karácsonyi süteményt is készíthetsz egyetlen tésztából

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram