A másnaposság ellenszerének megtalálása az emberiség egyik nagy szentgrál-expedíciója. Mind keressük, egyes módszereknél azt érezzük, ez már szinte az igazság, de aztán a kritikus pillanatban mégsem működik úgy, ahogy kellene. Most megforgattuk a földgömböt és megnéztük, mit vetnek be másnapos bajtársaink a világ körül.
Puerto Rico: Tripleta
Ahogy a tripleta név utal is rá, háromféle valamit tesznek a Puerto Rico-iak ebbe a másnaposság elleni menübe, méghozzá három húst: hagyományosan csirkét, sonkát és marhát, de egyes helyeken sült disznóhúst. A három húst összekeverik, majd ropogós krumplicsíkokkal koronázzák és egy ezersziget-szerű fűszerrel locsolják meg. A másnapos helyiek esküsznek rá.
New Orleans: Yaka mein
A New Orleans-iak a yaka meinre esküsznek másnaposság ellen, nem véletlenül hívják még Old Sobernek, azaz kb. a 'Régi jó józan'-nak. A yaka mein a kínai és a kreol ízeket keveri egy marhás tésztalevesben: a hozzávalók közt találunk szójaszószt, hagymát, spagettit, keményre főtt tojást, kreol szószokat és marhát. A yaka meint jó sok óra elkészíteni és gyakorlatilag New Orleanson kívül sehol máshol nem fogyasztják/ismerik, de a helyiek esküsznek rá, hogy megtalálták vele a másnaposság orvosságát.
Írország & Egyesült Királyság: Irish crisp sandwich
„Vannak azok a reggelek, amikor még a másnaposságod is másnapos. Na olyankor kell egy Irish crisp sandwich" – vallja Lauren Shockey, a Hangover Helper című könyv szerzője, minden titkok tudója. Az ír ropogós szendvicsben két vajas fehérkenyér között burgonyaszirmok vannak. Igen, ennyi: vajaskenyér és chips – az imént említett írónő először szkeptikus volt a módszerrel, de szerinte nagyon finom, főleg friss pékáruval. Ha nem is működik, rosszabbul szerintünk nem leszünk tőle, az biztos.
Uganda: Katogo
A katogo egy tradicionális reggeli étel, melyben matoke, azaz a helyi zöld banán dominál. A matokét meghámozzák, majd egészben megfőzik, ezután pépesítik, majd egy pacalból és marha- vagy kecskehúsbelsőségekből és édeskenyérből készült szósszal öntik le. Nekünk hármat fordult a gyomrunk másnaptalanul is a gondolatra, de az ugandaiak esküsznek rá.
Portugália: Francesinha
Porto specialitása a portugálok másnapos fogása, ami lényegében egy óriási és kiadós, húst-hússal szendvics. A francesinha a következőkből áll: sonka, marhasült, kolbász, linguiça – ez egy hagyományos portugál paprikás disznókolbász –, mindez két szelet kenyér és olvasztott sajt között, a végén pedig ráütnek egy tükörtojást. Húsextázis másnaposság ellen? A portugálok erre szavaznak.
Irán: Kaleh pacheh
A muszlim országokban nem engedélyezett hagyományosan az alkohol a muszlimoknak, de vannak, akik megszegik a szabályokat – és másnaposak lesznek. Egész Iránban kedvelt étel az efféle fejfájós émelygésre a kaleh pacheh, ami szó szerint fej- és patalevest jelent és tulajdonképpen egy nagyon gazdag pörköltet takar.
A pörköltben egy egész bárányfejet és báránypatákat főznek meg hagymával és fűszerekkel addig, amíg omlós nem lesz a hús. A fogást a helyi kenyérrel – sangak – szolgálják fel, valamint kovászos uborkával és citromlével, ami elveszi a hús zsírosságát.
Dél-Korea: Haejangguk & kongnamul gukbap
Dél-Koreában annyira sokan fogyasztanak alkoholt, hogy a kifejezetten másnapos-levesnek hívott haejangguk nem is csak egyetlen levest, hanem egy teljes, másnaposság elleni levesműfajt takar. Minden tartomány és régió saját levest fejlesztett ki: a kongnamul gukbap például egy népszerű fajtája és a Szöultól 121 kilométerre fekvő Dzsondzsuból származik, ahol ritka tiszta a víz is.
A húsleves szardella és hínár alapú, nagyon sok csírával, de sokan rizzsel és kimcsivel is készítik. A kongnamul gukbap gazdag aszparagin aminosavban, ami állítólag segít lebontani a májban az acetaldehidet; ez az a vegyület, amiről úgy tudni, nagyban hozzájárul a másnapossághoz.
(Forrás: Afar)
nagy sztori | étel | leves | uganda | amerika | másnaposság
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!