Magyar tervek alapján újul meg egy szicíliai városka

Fiatalokkal, élettel és új funkciókkal töltheti meg a 800 éves szicíliai kisváros, Mazzarino történelmi belvárosát a DANU mérnök, tervező és tanácsadó iroda nyertes tervpályázata. A program a főutca elegáns térhálózatát gyalogosbarát kialakítással, a gépjármű-közlekedés szabályozásával, a zöldfelületek és a közterületek innovatív megoldásaival újítja meg.

Szicília belső, déli részén fekszik a 13. században alapított, jelenleg 11 ezres Mazzarino. A barokk építészeti örökségben gazdag települést a belvárosi infrastruktúra újragondolásával és a helyi gazdaság zöld átállásával igyekeznek fenntarthatóbbá, vonzóbbá és versenyképesebbé tenni, egyúttal gátat szabni a lakosság elöregedésének.

A beérkezett pályaművek közül a DANU komplex városrehabilitációs terve nyert. Az építőipari digitalizációs eljárásokban, stratégiai és urbanisztikai tervezésben tevékenykedő csapat idehaza többek között a BudaPart projekten dolgozott.

Szicíliában a DANU három pilléren alapuló rekonstrukciós folyamatot javasol:

  • a történelmi városközpont újrakomponálásán és tereinek összekapcsolásán
  • a biztonságosabb és hatékonyabb közlekedés kialakításán
  • a gazdasági és társadalmi fenntarthatósághoz szükséges ingatlanhasznosítási és klímaadaptációs beavatkozásokon.

„Korábban nem volt egységes arculata a városnak, így a főutca mentén kialakult önálló tereket és útvonalakat egy összefüggő rendszerbe kapcsoltuk – magyarázta Szemerey Samu, a DANU építészeti és urbanisztikai igazgatója. – Az urbanisztikai divízió vezetésével komplex városrehabilitációs megoldásokban gondolkodhattunk a település történeti magjának fejlesztéséhez.

A közel ezeréves Mazzarino megismerése alapos előkészítést igényelt, így a kapott adatok mellett műholdas térképeket és képarchívumokat, közösségi média oldalakat és helyi szereplőkkel készített interjúkat, illetve sokféle online információforrást felhasználtunk.”

A tervpályázat helyreállítja a barokk tereket és látványtengelyeket, új köztéri funkciókkal nyitottabb térhálózatot valósít meg, miközben a 21. századi elvárásoknak megfelelően okos közvilágítást és üzemeltetés fókuszú, megnövelt zöldterületeket hoz létre.

A gyalogos felületek növelésével, a közterületek rendezésével, a parkolási lehetőségek újraszervezésével, valamint a gépjárműforgalom csökkentésével biztonságosabbá válik a közlekedés, amihez a belváros bejáratához tervezett új parkolóház, valamint az e-bike kölcsönzési lehetőség is hozzájárul. A turizmusfejlesztés részeként Mazzarinóban fejlesztő- és képzőközpont jön létre, míg a fiatalok megtartását az üres helyiségeket hasznosító programok is segítik.

„A kiírás céljait a pályázat számos esetben újszerűen, a városfejlesztés szoft eszközeit is bevonva közelítette meg, ami kifejezetten imponált a zsűrinek

– mondta Bozsik Barbara urbanisztika divízió vezető, településmérnök. – Ilyen megoldás volt egy új, városi átjáró kialakítása a hátsó udvarok összenyitásával, illetve a Mazzarino kapujaként szolgáló új szolgáltatóközpont, valamint a közlekedés racionalizálásával létrehozott új köztér, ami ezentúl rekreációs felületként fogadja a helyieket és a városba érkezőket. A piacteret úgy fejlesztettük, hogy egyben árnyékot adó közösségi tér is lehessen, amihez egyedi esővíz és öntözővíz kezelési rendszert dolgoztunk ki a helyi növények gondozása érdekében.”

(Forrás, látványtervek: DANU)

danu | építészet | mazzarino | szicília

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom