Még leírni is igencsak borzasztó, de talán nem lehet többé a Balatonban fürdeni a következő évtizedtől

A Balaton vize tizenöt éven belül fürdésre alkalmatlanná válhat, 2050-re pedig kiszáradhat. Mindezt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa, Tóth Viktor mondta el egy interjúban.

A kutató többek között arról beszélt, hogy a Balaton ellenne magában, amennyiben az ember nem avatkozna bele folyton az „életébe”.

„A túlstabilizált szint mögött gazdasági és turisztikai érdekek állhatnak, biológiailag nem indokolt mindez.

A változó vízszintnek ugyanis biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei is akadnak, ezeknek pedig kizárólag csak a pénzügyi szempontok mondanak ellent.”

Ugyanakkor a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben is azon a véleményen vannak, hogy a vízpótlás lehetőségét meg kell teremteni a száraz időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében egyszerűen nincs elég csapadék. A tihanyi székhelyű kutatóintézet munkatársai a Balaton védelmével foglalkoznak, de hogy az általuk javasolt tanácsokat végül megfogadják, az nagy talány. Nem olyan régen például a vízszintszabályozással kapcsolatban a vízügyi szakemberek nem fogadták el az észrevételeiket.

Egyes előrejelzések szerint 2200-ra a tó kiszáradhat. Tóth Viktor ilyen nagy távlatra nem szeretne jósolni, ugyanakkor úgy véli, hogy mindez már 2050-re bekövetkezhet, és

már 2035-re is fürdésre alkalmatlanná válhat a Balaton vize.

„Ez egy nagyon rossz forgatókönyv” – hangsúlyozta a kutató, aki szerint annál nagyobb lesz a baj, és annál hamarabb jön el, minél tovább halasztják az észszerű, tudományos megalapozottságú, és nem gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást.

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogyan lehetne vonzóvá tenni télen a Balatont

Ez nemcsak a magyar, de a környező országok családjait is utazásra késztetné

(Forrás: Sokszínű Vidék, Sonline)

kiszáradás | balaton |

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom