Megérkezett az augusztus illat

Magamnak is aligha tudom elmagyarázni mi ez, de tegnap ismét megéreztem. Augusztus végének különös illata van.

Vidékről a fővárosba tartva, minimálisan lehúzott ablaknál érkezett meg tegnap. Fogta magát és bekúszott a kocsiba ez a semmivel sem összekeverhető illat, ami inkább egy érzés. Olyan volt, mintha tőrt forgatnának a szívemben, de közben ugyanazzal a kézzel simogatnák is. Ezt az ismerős kettősséget olyan tizenkét éves korom óta érzem. Ahogy az illatot is.

Az az érdekes, hogy rendre augusztus húsz után érkezik meg. Túlságosan élesen határoljuk el egymástól az évszakokat és gyerekkorból megmarad a három hónapos vakáció emléke és élménye. Így a nyár egyenlő a szabadsággal átitatott júniussal, a kényelmes júliussal és az augusztussal, ami egy szempillantásnak tűnik, pedig ugyanúgy harmincegy napos. Mégis nagyobb rajta a felelősség, hiszen amint véget ér, már "csomagolhatjuk" is be a nyári emlékeinket és kisvártatva jön a karácsony, vége az évnek. Mondanám, hogy ne szaladjunk ennyire előre, de ez a helyzet, arról nem is beszélve, hogy ez a nyár és karácsony közötti intervallum is egyre rövidebbnek tűnik, holott a Gergely-naptár ugyanaz.

Szóval ott keringett az autóban ez a semmivel sem összekeverhető illat. Még köze sincs az avarhoz, de mégis van benne valami nyirkos-mohás aroma. Benne van a fák zöld lombjának tanítása, az útszéli virágok gyöngéd zöld illata, az aszfaltból sütő meleg, az útszéli dinnyeárusok optimizmusa. Szomorkás, mert benne van az elmúlás, mégis szeretetteli, mert hozza magával a közelgő ősz minden szépségét és változását. Hiába a tavasz az újjászületés ideje, a késő nyárból őszbe hajlás is hasonlóan elbűvölő lehet.

Amikor megéreztem az augusztus illatot, az összes nyári emlékem feltolult, száguldoztak a képek, zenék, emberek, beszélgetések, ízek, színek, fények. A hosszú 2020-as bezártság után egészen másképp értékelem a szabadságot, de azt hiszem, hogy az augusztus illatot is.

Most sokkal intenzívebben éreztem és kevésbé volt szívfájdító. Ezen a nyáron szembe kellett nézni sok mindennel és kevésbé épültek az élmények az illúziókra. Megtanultuk ezerszer megbecsülni mindazt ami közel van és nyitott szívvel várni azt, ami sokkal messzebb.

Örülök, hogy megtörtént és nem azt siratom, hogy vége lesz.

Ez is érdekelhet:

Mennék, nagyon mennék, mert hiányzik minden, amit most nem láthatok és nem érezhetek

Úgy döntöttem, maradok. Pedig már mindenről az utazás, a felfedezés, az ismerős vagy ismeretlen messzi tájak jutnak eszembe.

(Illusztrációk: Getty Images)

augusztus | úton | nyár vége | szabadság vége | nyár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom