Close
Meglepő véget ért a 36 millió forintos banán története

Meglepő véget ért a 36 millió forintos banán története

Egy másik művész radikális performansszal támadta meg a hírhedt gyümölcsöt.

Mint azt a Roadster is megírta, a még ma is futó art Basel Miamin egy árverésen 120 ezer dollárért kelt el Maurizio Cattelan alkotása, egy ragasztószalaggal a falra erősített banán.

Az abszolút kortárs műalkotás az olasz Maurizio Cattelan szobrászművész munkája, aki boltban vásárolt banánból és ragasztószalagból készítette a Komédiás című művét. Később kiderült, hogy az alkotást egy francia nő vásárolta meg, és még két ugyanilyet kreált a művész – az utolsó darabot a múzeumnak tervezik eladni nagyjából 150 ezer dollárért.

Nos, tegnap délután kettőkor egy New York-i performance-művész, David Datuna odalépett a Emmanuel Perrotin Galéria külső falára rögzített banánhoz, levette a helyéről, és befalta.

“Az egyik művész megeszi egy másik művész munkáját” – mondta később a New York Post-nak. Datuna el is nevezte a performanszát: Az éhes művész.

Dave Datuna és a hét főszereplője

A galéria jelentette az esetet, de Datuna meglépett a helyszínről. Lucien Terras szakértő szerint a műalkotás ezzel nem pusztult el, az ugyanis nem egy banán volt, hanem maga az idea. A galéria dolgozói egyetérthettek vele, ugyanis gyorsan visszaragaszttottak egy másik banánt a helyére.

Nincs kétségünk afelől, hogy az idei Art Basel Miami „a banán éveként” fog bevonulni az emlékkönyvekbe.

banán | miami | maurizio cattelan | art basel | david datuna

FOLYTASD EZZEL

Egészen hihetetlen híresség indul Joe Biden ellen az amerikai elnökválasztáson

Ilyen árakra készüljön az, aki élő fát vásárolna karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram