Nyílt egy hely Budapesten, ahol megkóstolhatod a zenét

Hosszabb szünet után újra megnyílt az Aria Hotel Budapest Hercegprímás utcára néző étterme, a Café Liszt. A zenész legendák, mint Sting, Lenny Kravitz, Plácido Domingo kézjegyével ellátott utcafronti termekben a modern, európai gasztronómiai vonalat követő konyha reggeltől már várja a vendégeket. Az újranyitás alkalmából pedig a Chez Dodo kézműves manufaktúra a Café Lisztnek dedikált zene inspirálta macaronokat alkotott.

Érezhetünk-e ízeket miközben Mozart, Maria Callas, B.B. King vagy Amy Winehouse zenéit hallgatjuk?

Vannak, akik képesek az érzékelés e magas szintjére, de akiknek ez nem megy, azoknak a Chez Dodo kézműves macaron manufaktúra ennek a négy ikonikus zenei alaknak a világát öntötte limitált desszertkollekciójába,

amely kizárólag az Aria Hotel Budapest újra megnyíló éttermében, a Café Lisztben lesz elérhető.

Szalai Dóra, a Chez Dodo alapítója olyan ízvilágokat álmodott meg, melyek nemcsak finomak, de képesek felidézni a zene keltette hangulatokat is. A Mozart macaron minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméjéről elnevezett bonbon gazdagságát foglalja magában: étcsokoládéból készült krémes pisztáciás ganache mandulapralinéval és mandulapasztával gazdagon keverve, amit a macaron közepén megbújó karamellizált, roppanós pisztácia tesz teljessé.

Kirobbanóan gyümölcsös, üdítő nyári íz jellemzi Maria Callast, a pezsgős-barackos macaront.

A Bellini pezsgőkoktél ihlette desszerthez a visszafogott vaníliás fehércsokoládés ganache-ba a Kreinbacher Brut pezsgőjét csempészték bele, őszi- és sárgabarack pürével párosították, mindez pedig a buborékokat idéző fehércsokoládés robbanós cukorkáktól válik igazán izgalmassá. Pont olyan kifinomult, mint amilyen a 20. század legnagyobb bel canto opera-énekesnője volt.

B.B. King intenzív, a nyáresti meleget idéző macaron lett: a fehér csokoládés ganache és a testes-füstös, Hennessy V.S.O.P konyak párosát tökéletesen egészíti ki a macaron szívét adó konyakba áztatott aranymazsola. Ami legalább annyira magával ragadó és ellenállhatatlan, mint a blues királyának zenéje.

Épp olyan intenzív és különleges karakterű az Amy Winehouse-ról elnevezett macaron, mint, amilyen a hatszoros Grammy-díjas énekesnő volt. A görög hősnők üdesége és merészsége egyszerre jellemezte őt, ezt a kettősséget foglalja magában ez az elképesztően citrusos desszert is. A Kelet-Ázsiában őshonos citrusfélét, a yuzut mandulapasztával és pikáns morrello meggyel párosították. A végeredmény meglepő és zabolázhatatlan, épp mint Amy Winehouse dalai.

A macaronokat a Chez Dodo a tőle megszokott igényességgel és kifinomultsággal készítette, a világ legfinomabb alapanyagait használták fel, a roppanós mandulakalapocskák között megbújó krémek alapja a Valrhona csokoládéi, paté d’amande-ja és a Boiron kirobbanó gyümölcspüréi.

Minden művészet egyazon forrásból ered – vallotta Liszt Ferenc. Ehhez a forráshoz törekszik az a közel harminc világsztár is – köztük Gregory Porter, Will Smith, Rita Ora – akik a Café Liszt Varró Zoltán belsőépítész tervezte tükör borítású falát látogatásuk alkalmával kézjegyükkel látták el. Az Aria Hotel Budapest étterme egy hosszabb szünet után most újra megnyitja kapuit.

Az Aria Hotel korábban elnyerte a világ legjobb hotele címet, skybarja bekerült a világ tíz legjobbja közé és spa-ja volt Európa legjobbja.

– A következő nagy álmunk, hogy éttermünk a Café Liszt újra megteljen élettel – mondta Marx Ferenc, az Aria Hotel Budapest igazgatója.

Hiermann Viktor séf modern, európai, közérthető ételekből álló menüsort állított össze: a kakaslevest pirított jércével és blansírozott zöldségekkel tálalják, a tengeri süllőfilé zöldspárgával, hollandi mártással és quinoa salátával, a rib-eye steak kakkukfüves, fokhagymás vajban konfitált ratte burgonyával, lyoni hagymával és almapaprika salsával érkezik.

A Café Liszt egyik meghatározó fogása a speclivel és tormás tejföllel kísért kacsacomb és füstölt kacsamell párosa, de hasonlóan izgalmas fogás a marinált gombákkal és calamarata tésztával készült gombapaprikás, amit a vegán vendégek is fogyaszthatnak. Mindeközben olyan populáris ételek is megtalálhatók az étlapon, mint a pirított kacsamájjal kérhető Aria burger, vagy a cézár saláta. A Café Liszt reggelivel is várja a vendégeket: a klasszikus tojásételek mellett eggs benedict, eggs royale és eggs florentine, házi granola joghurttal, francia péksütemények is szerepelnek az étlapon.

Egész nap izgalmas kávédesszertek közül lehet válogatni: a Pick Vera pastry chef által megálmodott csokidarabos kekszeket és piskótákat a pekándiós vagy pisztáciás pralinéfeltét teszi igazán különlegessé. Déltől tányérdesszertekkel is készülnek: a klasszikus Rákóczi-túrós újragondolása mellett naranccsal és karamellel kísért répatorta is megtalálható a Café Liszt étlapján.

Az Aria Hotel Budapest utcafronti türkiz bársony és kristály szobáját, illetve az elegáns könyvtárak és szivarszobák hangulatát idéző termet a vendéglátóipari design legrangosabb díjával, a Gold Key Awarddal is elismert dizájner, Varró Zoltán tervezte.

(Fotók: Balkányi László – ételek, Chez Dodo – macaronok, Erdőháti Áron – ételek)

zene | liszt étterem | chez dodo | újranyitott | aria hotel | liszt café

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa