Close
Ezek az országok a legjobbak a világon megújuló energiák terén

Ezek az országok a legjobbak a világon megújuló energiák terén

A legfrissebb adatok szerint Norvégia a legnagyobb megújuló energiával rendelkező ország a világon, a lista végén az egyik leggazdagabb ország, Szingapúr kullog.

Az Utility Bidder tanulmányában felhívta a figyelmet arra a húsz országra, amelyek a legelőrébb járnak a megújuló energiák felhasználása terén, és azokra is, amelyek továbbra is leginkább a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnak.

A kutatásban a fosszilis energiaforrások közül a szenet, az olajat és a földgázt vizsgálták, míg a megújulók közül a bioüzemanyagokat, a hulladékok energiává történő átalakítását, valamint a szél-, a víz- és a napenergiát analizálták. A felhasznált adatok a Nemzetközi Energiaügynökségtől (IEA) származtak.

Az eredmények szerint Norvégia teljes energiafelhasználásának ötvenhat százaléka megújuló forrásokból származik, ebből is a vízenergia a legdominánsabb.

Brazília végzett a második helyen, ahol jelentős részben a bioüzemanyagokból és a hulladékokból fedezik  az energiaellátásukat. A bronzérmes Új-Zéland lett, a szigetország a szélenergiára és a napenergiára támaszkodik elsősorban.

Ezzel szemben Szingapúr kilencvennyolc százalékban továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokra épít, köszönhetően annak, hogy a világ legnagyobb olajkészletét használhatják fel az energiatermeléshez. Az országot Ausztrália követi kilencvenhárom százalékkal, majd Dél-Afrika következik kilencvenegy százalékkal.

Az európai országok közül  Luxemburgnak és Hollandiának legnagyobb a kitettsége a fosszilis energiahordozók felé. Hollandiában a felhasznált földgáz ötven százaléka groningeni gázmezőből származik, ahol a termelést a holland kormány tervei szerint 2022-ig leállítják.

Mi sem győzzük eleget hangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát, legyen szó a hétköznapi életünk bármelyik szegmenséről. Egy dániai startup most például nem akármilyen megoldással iktatná ki a mindennapi használatból az állatbőrt.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

lista | energia | országok | megújuló | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram