Close
Ha minden jól megy, ez az almamaradékból készült anyag veheti át a bőr szerepét

Ha minden jól megy, ez az almamaradékból készült anyag veheti át a bőr szerepét

Mi sem győzzük eleget hangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát, legyen szó a hétköznapi életünk bármelyik szegmenséről. Egy dániai startup most például nem akármilyen megoldással iktatná ki a mindennapi használatból az állatbőrt.

A koppenhágai székhelyű Beyond Leather az almalé- és almaborgyártásból megmaradt fölösleget természetes gumival kombinálja, hogy aztán létrehozzon egy növényi alapú bőralternatívát.

“A startupot 2017-ben alapította Hannah Michaud és Mikael Eydt, miután Hannah az egyetemi tanulmányai alatt felfedezte az almahulladékban rejlő lehetőségeket. Bár az ötlet elsőre kissé talán őrültnek hangzik, éppen a kihívás az, ami inspirál minket, hogy valami olyat vigyünk véghez, amit mások lehetetlennek tartanak. Emellett a fő motivációnk az upcycling/újrafelhasználás, hogy új értelmet adjunk valaminek, ami értéktelennek tűnik, ennek jegyében az almahulladék mellett igyekszünk többféle újrahasznosított anyagot felhasználni a Leap gyártásánál” – mondja a Beyond Leather magyar munkatársa, a kommunikációs és marketingvonalon érintett Somody Fruzsina.

A Leap névre keresztelt helyettesítő előállításakor természetes gumival keverik össze az almahulladékot, konkrétan az alma kifacsarása után megmaradó héjat, magházat, szárat és magvakat. Jelenleg kétféle hátlappal dolgoznak: biopamuttal és Tencellel (ami egy farostból készült anyag), illetve egy fedőréteget is használnak, ami részben műanyag – 2024-re viszont teljesen bioalapúvá tennék a Leapet.

“Az alma nagyjából huszonöt százaléka megy veszendőbe, miután kipréseljük belőle a levét, amikor gyümölcslevet vagy almabort készítünk – mondja Hannah Michaud, a Beyond Leather társalapítója. – A Leap gyártásához az almahulladékot egy kis dán gyümölcslégyártótól szerezzük be, amely helyi gazdák terméseiből dolgozik, és évente ötszáz-hatszáz tonna hulladékot termel.”

Michaud szerint ez a biomassza segít abban, hogy az elkészült anyagnak a valódi bőrhöz hasonlóan rugalmas, mégis robusztus felülete legyen.

A Leap ezennel csatlakozik azon bioanyagok egyre terebélyesedő csoportjához, melyeket az állati bőr és műanyag alternatíváiként a környezetre gyakorolt hatásuk mérséklése érdekében alkottak meg (ide tartozik többek között a maradék ananászlevelekből előállított Piñatex, amelyből Hugo Boss edzőcipőket gyártottak).

A Beyond Leather almaalapú változata az előállítása során a vállalat becslései szerint nyolcvanöt százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a hagyományos bőr készítéséhez képest, illetve a szükséges vízmennyiség csupán egy százalékát igényli.

Ami pedig a Leap közeljövőjének sorsát illeti, arról Somody Fruzsina mesélt:  “Terveink szerint 2022-ben debütálunk a piacon, elsősorban divatipart célozva. A Leap jelenlegi verzióját kiegészítőknek, táskáknak, kisebb bőrcikkeknek szánjuk, de folyamatos fejlesztés mellett a hosszútávú célunk az, hogy Leap mindenhol átvegye a bőr szerepét – az autógyártástól a cipőkészítésen túl a bútorgyártásig.”

Korábban megírtuk, hogy az ENSZ előrejelzése szerint a világ népességének hatvannyolc százaléka 2050-ra városokban fog élni, így minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak azok az innovatív építészeti megoldások, melyek a fenntarthatóság gondolatán alapulnak és amelyek alkalmasak a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére is. Az úgynevezett zöld épületek lényege, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat, magas az energiahatékonyságuk, fenntartható anyagokból készülnek és törekednek a terület biológiai sokféleségének megőrzésére. Ezekre gyűjtöttünk látványos példákat.

(Forrás: Dezeen, fotók: Beyond Leather)

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom