Close
Ha minden jól megy, ez az almamaradékból készült anyag veheti át a bőr szerepét

Ha minden jól megy, ez az almamaradékból készült anyag veheti át a bőr szerepét

Mi sem győzzük eleget hangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát, legyen szó a hétköznapi életünk bármelyik szegmenséről. Egy dániai startup most például nem akármilyen megoldással iktatná ki a mindennapi használatból az állatbőrt.

A koppenhágai székhelyű Beyond Leather az almalé- és almaborgyártásból megmaradt fölösleget természetes gumival kombinálja, hogy aztán létrehozzon egy növényi alapú bőralternatívát.

“A startupot 2017-ben alapította Hannah Michaud és Mikael Eydt, miután Hannah az egyetemi tanulmányai alatt felfedezte az almahulladékban rejlő lehetőségeket. Bár az ötlet elsőre kissé talán őrültnek hangzik, éppen a kihívás az, ami inspirál minket, hogy valami olyat vigyünk véghez, amit mások lehetetlennek tartanak. Emellett a fő motivációnk az upcycling/újrafelhasználás, hogy új értelmet adjunk valaminek, ami értéktelennek tűnik, ennek jegyében az almahulladék mellett igyekszünk többféle újrahasznosított anyagot felhasználni a Leap gyártásánál” – mondja a Beyond Leather magyar munkatársa, a kommunikációs és marketingvonalon érintett Somody Fruzsina.

A Leap névre keresztelt helyettesítő előállításakor természetes gumival keverik össze az almahulladékot, konkrétan az alma kifacsarása után megmaradó héjat, magházat, szárat és magvakat. Jelenleg kétféle hátlappal dolgoznak: biopamuttal és Tencellel (ami egy farostból készült anyag), illetve egy fedőréteget is használnak, ami részben műanyag – 2024-re viszont teljesen bioalapúvá tennék a Leapet.

“Az alma nagyjából huszonöt százaléka megy veszendőbe, miután kipréseljük belőle a levét, amikor gyümölcslevet vagy almabort készítünk – mondja Hannah Michaud, a Beyond Leather társalapítója. – A Leap gyártásához az almahulladékot egy kis dán gyümölcslégyártótól szerezzük be, amely helyi gazdák terméseiből dolgozik, és évente ötszáz-hatszáz tonna hulladékot termel.”

Michaud szerint ez a biomassza segít abban, hogy az elkészült anyagnak a valódi bőrhöz hasonlóan rugalmas, mégis robusztus felülete legyen.

A Leap ezennel csatlakozik azon bioanyagok egyre terebélyesedő csoportjához, melyeket az állati bőr és műanyag alternatíváiként a környezetre gyakorolt hatásuk mérséklése érdekében alkottak meg (ide tartozik többek között a maradék ananászlevelekből előállított Piñatex, amelyből Hugo Boss edzőcipőket gyártottak).

A Beyond Leather almaalapú változata az előállítása során a vállalat becslései szerint nyolcvanöt százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a hagyományos bőr készítéséhez képest, illetve a szükséges vízmennyiség csupán egy százalékát igényli.

Ami pedig a Leap közeljövőjének sorsát illeti, arról Somody Fruzsina mesélt:  “Terveink szerint 2022-ben debütálunk a piacon, elsősorban divatipart célozva. A Leap jelenlegi verzióját kiegészítőknek, táskáknak, kisebb bőrcikkeknek szánjuk, de folyamatos fejlesztés mellett a hosszútávú célunk az, hogy Leap mindenhol átvegye a bőr szerepét – az autógyártástól a cipőkészítésen túl a bútorgyártásig.”

Korábban megírtuk, hogy az ENSZ előrejelzése szerint a világ népességének hatvannyolc százaléka 2050-ra városokban fog élni, így minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak azok az innovatív építészeti megoldások, melyek a fenntarthatóság gondolatán alapulnak és amelyek alkalmasak a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére is. Az úgynevezett zöld épületek lényege, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat, magas az energiahatékonyságuk, fenntartható anyagokból készülnek és törekednek a terület biológiai sokféleségének megőrzésére. Ezekre gyűjtöttünk látványos példákat.

(Forrás: Dezeen, fotók: Beyond Leather)

almamaradék | hilladék | fenntarthatóság | állati | feldolgozás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram