Ha minden jól megy, ez az almamaradékból készült anyag veheti át a bőr szerepét

Mi sem győzzük eleget hangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát, legyen szó a hétköznapi életünk bármelyik szegmenséről. Egy dániai startup most például nem akármilyen megoldással iktatná ki a mindennapi használatból az állatbőrt.

A koppenhágai székhelyű Beyond Leather az almalé- és almaborgyártásból megmaradt fölösleget természetes gumival kombinálja, hogy aztán létrehozzon egy növényi alapú bőralternatívát.

"A startupot 2017-ben alapította Hannah Michaud és Mikael Eydt, miután Hannah az egyetemi tanulmányai alatt felfedezte az almahulladékban rejlő lehetőségeket. Bár az ötlet elsőre kissé talán őrültnek hangzik, éppen a kihívás az, ami inspirál minket, hogy valami olyat vigyünk véghez, amit mások lehetetlennek tartanak. Emellett a fő motivációnk az upcycling/újrafelhasználás, hogy új értelmet adjunk valaminek, ami értéktelennek tűnik, ennek jegyében az almahulladék mellett igyekszünk többféle újrahasznosított anyagot felhasználni a Leap gyártásánál" – mondja a Beyond Leather magyar munkatársa, a kommunikációs és marketingvonalon érintett Somody Fruzsina.

A Leap névre keresztelt helyettesítő előállításakor természetes gumival keverik össze az almahulladékot, konkrétan az alma kifacsarása után megmaradó héjat, magházat, szárat és magvakat. Jelenleg kétféle hátlappal dolgoznak: biopamuttal és Tencellel (ami egy farostból készült anyag), illetve egy fedőréteget is használnak, ami részben műanyag – 2024-re viszont teljesen bioalapúvá tennék a Leapet.

"Az alma nagyjából huszonöt százaléka megy veszendőbe, miután kipréseljük belőle a levét, amikor gyümölcslevet vagy almabort készítünk – mondja Hannah Michaud, a Beyond Leather társalapítója. – A Leap gyártásához az almahulladékot egy kis dán gyümölcslégyártótól szerezzük be, amely helyi gazdák terméseiből dolgozik, és évente ötszáz-hatszáz tonna hulladékot termel."

Michaud szerint ez a biomassza segít abban, hogy az elkészült anyagnak a valódi bőrhöz hasonlóan rugalmas, mégis robusztus felülete legyen.

A Leap ezennel csatlakozik azon bioanyagok egyre terebélyesedő csoportjához, melyeket az állati bőr és műanyag alternatíváiként a környezetre gyakorolt hatásuk mérséklése érdekében alkottak meg (ide tartozik többek között a maradék ananászlevelekből előállított Piñatex, amelyből Hugo Boss edzőcipőket gyártottak).

A Beyond Leather almaalapú változata az előállítása során a vállalat becslései szerint nyolcvanöt százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a hagyományos bőr készítéséhez képest, illetve a szükséges vízmennyiség csupán egy százalékát igényli.

Ami pedig a Leap közeljövőjének sorsát illeti, arról Somody Fruzsina mesélt:  "Terveink szerint 2022-ben debütálunk a piacon, elsősorban divatipart célozva. A Leap jelenlegi verzióját kiegészítőknek, táskáknak, kisebb bőrcikkeknek szánjuk, de folyamatos fejlesztés mellett a hosszútávú célunk az, hogy Leap mindenhol átvegye a bőr szerepét – az autógyártástól a cipőkészítésen túl a bútorgyártásig."

Korábban megírtuk, hogy az ENSZ előrejelzése szerint a világ népességének hatvannyolc százaléka 2050-ra városokban fog élni, így minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak azok az innovatív építészeti megoldások, melyek a fenntarthatóság gondolatán alapulnak és amelyek alkalmasak a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére is. Az úgynevezett zöld épületek lényege, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat, magas az energiahatékonyságuk, fenntartható anyagokból készülnek és törekednek a terület biológiai sokféleségének megőrzésére. Ezekre gyűjtöttünk látványos példákat.

(Forrás: Dezeen, fotók: Beyond Leather)

helyettesítés | bor | feldolgozás | almamaradék | állati

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom