Close
Öt egészen lenyűgöző példa a zöld építészetre a nagyvilágból

Öt egészen lenyűgöző példa a zöld építészetre a nagyvilágból

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népességének hatvannyolc százaléka 2050-ra városokban fog élni, így minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak azok az innovatív építészeti megoldások, melyek a fenntarthatóság gondolatán alapulnak és amelyek alkalmasak a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére is.

Az úgynevezett zöld épületek lényege, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat, magas az energiahatékonyságuk, fenntartható anyagokból készülnek és törekednek a terület biológiai sokféleségének megőrzésére. Ezekre gyűjtöttünk látványos példákat.

Chris Precht építész nevéhez fűződik a Toronto Tree Tower megtervezése, amely egy fából készült lakótömbből áll.

Lépcsőzetes kialakítása lehetővé teszi azt, hogy a nagy erkélyt növényekkel és fákkal ültessék tele.

Az építész számára rendkívül fontos a természettel való kapcsolat, a növényekkel való interakció. Egy interjújában úgy fogalmazott, hogy a jövőt az ökotudatos építőanyagok jelentik és az olyan épületek, amelyek kerteket is tartalmaznak, ahová méhek és madarak települhetnek.

A szingapúri székhelyű WOHA építésziroda világszerte foglalkozik zöld épületek építésével. Egyik legismertebb alkotásuk a szintén szingapúri Park Royal Hotel Pickering, amelynek ívelt homlokzata, sokemeletes kertrendszere, tükröző medencéi, vízesései és zöld falai legendásak.

Stefan Mantu, a bukaresti székhelyű Engraff tervezőiroda designere álmodta meg az Off The Grid Office ötletét, amely egy olyan közösségi iroda, amely szervesen kapcsolódik a természethez. Meglátása szerint a zöld építészet kiemelkedő fontosságú a fenntarthatóság szempontjából, de a létesítmények kialakítása során a funkcionalizmus megvalósulására is törekedni kell.

Úgy véli, hogy a jövő kényelmét a levegő, a fény és a hang fogja fokozni, azaz a természetes környezet megjelenítése az, amit szem előtt kell tartani az enteriőrök megtervezésekor.

A PAZ Arquitectura nevéhez fűződik a Corallo House projekt, amelyet a guatemalai Santa Rosalíában valósítottak meg tisztán újrahasznosított alapanyagokból. A koncepció lényege az volt, hogy a környéken élő fák kölcsönhatásba lépjenek az élettérrel.

Az X-architecture egy brit interdiszciplináris cég, amelynek irodái Londonban és Tbiliszi-ben találhatók. Semmihez sem fogható pincészetet építettek a grúziai Kakhetiben; az épület szó szerint beágyazódott a szőlőültetvények tájába, így madártávlatból alig észrevehető. Ráadásul a talaj hőjét használják az épület hűtésének optimalizálására, így rendkívül energiahatékonyan üzemeltethető.

Az Enter Projects Asia építészeti stúdió pedig gigantikus rattanoszlopokat álmodott meg a bangkoki Spice & Barley étterem lenyűgöző belső terébe. Az igazán impozáns látványt nyújtó enteriőr az arany árnyalataival kiegészülve, a modern dizájnt ötvözi a thai hagyományokkal.

(Fotók: Dezeen, Booking, Ronen Bekerman, Caandesign)

nagy sztori | fenntarthatóság | zöld | építészet | kortárs

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram