Öt egészen lenyűgöző példa a zöld építészetre a nagyvilágból

Az ENSZ előrejelzése szerint a világ népességének hatvannyolc százaléka 2050-ra városokban fog élni, így minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak azok az innovatív építészeti megoldások, melyek a fenntarthatóság gondolatán alapulnak és amelyek alkalmasak a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére is.

Az úgynevezett zöld épületek lényege, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat, magas az energiahatékonyságuk, fenntartható anyagokból készülnek és törekednek a terület biológiai sokféleségének megőrzésére. Ezekre gyűjtöttünk látványos példákat.

Chris Precht építész nevéhez fűződik a Toronto Tree Tower megtervezése, amely egy fából készült lakótömbből áll.

Lépcsőzetes kialakítása lehetővé teszi azt, hogy a nagy erkélyt növényekkel és fákkal ültessék tele.

Az építész számára rendkívül fontos a természettel való kapcsolat, a növényekkel való interakció. Egy interjújában úgy fogalmazott, hogy a jövőt az ökotudatos építőanyagok jelentik és az olyan épületek, amelyek kerteket is tartalmaznak, ahová méhek és madarak települhetnek.

A szingapúri székhelyű WOHA építésziroda világszerte foglalkozik zöld épületek építésével. Egyik legismertebb alkotásuk a szintén szingapúri Park Royal Hotel Pickering, amelynek ívelt homlokzata, sokemeletes kertrendszere, tükröző medencéi, vízesései és zöld falai legendásak.

Stefan Mantu, a bukaresti székhelyű Engraff tervezőiroda designere álmodta meg az Off The Grid Office ötletét, amely egy olyan közösségi iroda, amely szervesen kapcsolódik a természethez. Meglátása szerint a zöld építészet kiemelkedő fontosságú a fenntarthatóság szempontjából, de a létesítmények kialakítása során a funkcionalizmus megvalósulására is törekedni kell.

Úgy véli, hogy a jövő kényelmét a levegő, a fény és a hang fogja fokozni, azaz a természetes környezet megjelenítése az, amit szem előtt kell tartani az enteriőrök megtervezésekor.

A PAZ Arquitectura nevéhez fűződik a Corallo House projekt, amelyet a guatemalai Santa Rosalíában valósítottak meg tisztán újrahasznosított alapanyagokból. A koncepció lényege az volt, hogy a környéken élő fák kölcsönhatásba lépjenek az élettérrel.

Az X-architecture egy brit interdiszciplináris cég, amelynek irodái Londonban és Tbiliszi-ben találhatók. Semmihez sem fogható pincészetet építettek a grúziai Kakhetiben; az épület szó szerint beágyazódott a szőlőültetvények tájába, így madártávlatból alig észrevehető. Ráadásul a talaj hőjét használják az épület hűtésének optimalizálására, így rendkívül energiahatékonyan üzemeltethető.

Az Enter Projects Asia építészeti stúdió pedig gigantikus rattanoszlopokat álmodott meg a bangkoki Spice & Barley étterem lenyűgöző belső terébe. Az igazán impozáns látványt nyújtó enteriőr az arany árnyalataival kiegészülve, a modern dizájnt ötvözi a thai hagyományokkal.

(Fotók: Dezeen, Booking, Ronen Bekerman, Caandesign)

zöld | fenntarthatóság | környezetvédelem | nagy sztori | építészet

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom