Close
Ez az étterem a fenntartható monumentalizmus iskolapéldája

Ez az étterem a fenntartható monumentalizmus iskolapéldája

Az Enter Projects Asia építészeti stúdió gigantikus rattanoszlopokat álmodott meg a bangkoki Spice & Barley étterem lenyűgöző belső terébe. Az igazán impozáns látványt nyújtó enteriőr az arany árnyalataival kiegészülve, a modern dizájnt ötvözi a thai hagyományokkal.

A thaiföldi Phuketben található Enter Projects Asia 3D-modellezéssel alkotta meg a folyóparti üdülőhely éttermének megjelenését alapjaiban meghatározó gigantikus rattanszobrot, amely szabályosan keresztülfonja az amúgy is lélegzetelállító, kézzel festett belső teret.

A rattanoszlopok a padlótól a harminc méter magas mennyezetig érnek, és speciális alumíniumkeretekkel támasztották ki, hogy megőrizzék maximális stabilitását.

A monumentális rattanépítményt arannyal festették le, így idézik meg a thai templomok hangulatát, belseje pedig tökéletesen elrejti a légkondicionáló és egyéb műszaki berendezések kevésbé szép látványt nyújtó szerelvényeit.

A Chao Priya folyóra néző étterem mennyezetén tovább burjánzik a természetes növényi installáció, mely hol hullámot, hol pedig buborékot képez, így adva a helyiségnek egy teljesen egyedi arculatot.

A tervezőiroda nem véletlenül választotta az enteriőr kialakításához fő alapanyagként a rattant: egy fenntartható, száz százalékig műanyagmentes megoldásban gondolkodtak, másrészről pedig a helyi kézműveseket is támogatni kívánták. Lokálpatriotizmusuk eredményesnek bizonyult, megrendelésükkel két helyi rattangyárat is meg tudtak menteni a bezárástól.

Az étterem bútorai szintén a helyi kézművesek munkáját dicsérik, így a fenntartható gondolkodás több fronton is átható erővel tudott megjelenni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: William Barrington-Binns)

 

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom