Close
Thaiföldön még fizetnének is érte, hogy Bangkok és Phuket helyett máshová menjenek az emberek

Thaiföldön még fizetnének is érte, hogy Bangkok és Phuket helyett máshová menjenek az emberek

Thaiföld évek óta a legnépszerűbb úti célok közé tartozik, a gond csak az, hogy mindenki ugyanazt a pár helyet célozza meg az országon belül. Legfőbb ideje lenne felfedezni a többi részét is.

Egészen elképesztő,  mennyi turista járt Thaiföldön az elmúlt években. Ha a tavalyi adatokat vesszük alapul, nagyjából 38 millió látogató özönlött az országba, idén pedig több mint 40 millió emberre számítanak. A főváros Bangkok sorozatban harmadszor nyerte már el a világ leglátogatottabb városa címet, hiszen csak oda 20 millióan érkeztek 2018-ban. Ennek tükrében nem is csoda, hogy a Koh Phi Phi Leh szigeten található öblöt – Maya Bay – a tavalyi év végén le kellett zárni a turisták előtt; a tömeg veszélyeztette az öböl élővilágát, különösen a korallokat.

Ha akad tehát olyan pontja a földnek, ahol megfigyelhetők az elturistásodás következményei, akkor az Thaiföld.

A helyi képviselők szerint az jelenthetné a megoldást, ha sikerülne rávenni az embereket, hogy ne csak a legfelkapottabb helyeket (mint például Phuket és Pattaya) keressék fel, hanem az ország rejtettebb kincseit is. Mindezért cserébe még fizetni is hajlandóak.

A belföldi turizmus fellendítése érdekében a thai kormány már el is különített egy 135 millió forintnak megfelelő összeget, amelyet egy különleges program keretein belül osztanának szét. A terv az, hogy minden résztvevő 1500 bahtot (13 500 forint) kapna egy elektronikus rendszeren keresztül, amelyet aztán a projektben ajánlott vidéki régiókban, kisebb településeken költhetne el. A kormány az intézkedéstől azt reméli, segít fellendíteni az ottani gazdaságot, ami jelenleg az aszály miatt szenved.

A mi szempontunkból a dolog szépséghibája, hogy a programban csak thai állampolgárok vehetnek részt, a képviselők reményei szerint legalább tízmillióan jelentkeznek majd. Arról tehát egyelőre még nincs szó, hogy az országba özönlő turistáknak is fizetnének, ám ettől függetlenül még érdemes ellátogatni Thaiföldre, vagy Délkelet-Ázsia egy másik pontjára.

Máris adunk pár tippet:

(Képek: Getty Images)

délkelet-ázsia | turistaözön | elturistásodás | thaiföld | thai

FOLYTASD EZZEL

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Ezért tedd be a cipődet a szálloda széfjébe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram