Fahulladékból készülnek ezek a látványos 3D nyomtatott lakásdekorok

Az egyedülálló lakásdekorációs kollekció alapanyaga fűrészpor és egyfajta természetes kötőanyag keverékéből készül, hogy aztán 3D nyomtatással öltsenek testet.

A Vine kollekció egy vázát, egy tálat és egy kosarat tartalmaz.

Különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy innovatív eljárással készül, hanem abban is, hogy a fűrészpor kompozitrétegenként 3D-ben nyomtatva pontosan visszaadja a fa szerkezetét, és olyan szilárd, tartós végeredményt hoz létre, mely a hagyományos faanyagéval vetekszik.

A módszer további előnye, hogy elősegíti a fenntarthatóságot, csökkenti a hulladéktermelést, és előremozdítja az újrahasznosítás szemléletmódját.

Yves Béhar dizájner, a kollekció megalkotója szerint évente tizenötmilliárd fát vágunk ki papírgyártáshoz, építkezéshez és bútorgyártáshoz, melynek akár ötven százaléka is hulladékanyagnak minősülhet.

A fák fűrészárukká történő alakítása során úgynevezett cellulózport hagynak maguk után, amelynek csak egy részéből készítenek forgácslapot vagy fapelletet. A fennmaradó részt szeméttelepre juttatják vagy elégetik, hozzájárulva a levegőszennyezéshez.

A Vine kollekció ezt a fűrészport alakítja csodálatos lakásdekorációs kiegészítőkké úgy, hogy megköti egy nem mérgező, biológiailag lebomló kötőanyaggal. A 3D nyomtató pedig a tárgyak előállítása során még a fa anyagára jellemző mintázatot is replikálni tudja. A faforgácslemezzel vagy a laminált anyaggal ellentétben a kapott faanyag éppen úgy csiszolható, mint a valódi fa.

A dekorációs termékeket azonos hosszúságú és átmérőjű hengeres rudakból nyomtatják ki, amelyek egy ponttól kifelé fordulva egyszerű, ismétlődő mintát hoznak létre, így alakulnak ki azok a geometrikus minták és formák, amelyek hagyományos famegmunkálási módszerekkel lehetetlenek lennének. Úgy tudni, a megoldással gyakorlatilag bármi előállítható lesz majd a közeljövőben, legyen szó bútorokról vagy nagy volumenű építészeti elemekről.

Ebben a Yakusha Design által megálmodott kijevi étteremben pedig a rusztikus agyagfalakat és a durva betonfelületeket sima acél és csiszolt kő ellensúlyozza kijevi étteremben. Az egészséges gyorsételeket kínáló Istetyka étterem a tiszta vonalvezetést vegyíti a természetes és újrahasznosított anyagokkal.

(Fotók: Dezeen)

 

3D | dizájner | dekoráció | dizájn | kiegészítő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom