Close
Fahulladékból készülnek ezek a látványos 3D nyomtatott lakásdekorok

Fahulladékból készülnek ezek a látványos 3D nyomtatott lakásdekorok

Az egyedülálló lakásdekorációs kollekció alapanyaga fűrészpor és egyfajta természetes kötőanyag keverékéből készül, hogy aztán 3D nyomtatással öltsenek testet.

A Vine kollekció egy vázát, egy tálat és egy kosarat tartalmaz.

Különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy innovatív eljárással készül, hanem abban is, hogy a fűrészpor kompozitrétegenként 3D-ben nyomtatva pontosan visszaadja a fa szerkezetét, és olyan szilárd, tartós végeredményt hoz létre, mely a hagyományos faanyagéval vetekszik.

A módszer további előnye, hogy elősegíti a fenntarthatóságot, csökkenti a hulladéktermelést, és előremozdítja az újrahasznosítás szemléletmódját.

Yves Béhar dizájner, a kollekció megalkotója szerint évente tizenötmilliárd fát vágunk ki papírgyártáshoz, építkezéshez és bútorgyártáshoz, melynek akár ötven százaléka is hulladékanyagnak minősülhet.

A fák fűrészárukká történő alakítása során úgynevezett cellulózport hagynak maguk után, amelynek csak egy részéből készítenek forgácslapot vagy fapelletet. A fennmaradó részt szeméttelepre juttatják vagy elégetik, hozzájárulva a levegőszennyezéshez.

A Vine kollekció ezt a fűrészport alakítja csodálatos lakásdekorációs kiegészítőkké úgy, hogy megköti egy nem mérgező, biológiailag lebomló kötőanyaggal. A 3D nyomtató pedig a tárgyak előállítása során még a fa anyagára jellemző mintázatot is replikálni tudja. A faforgácslemezzel vagy a laminált anyaggal ellentétben a kapott faanyag éppen úgy csiszolható, mint a valódi fa.

A dekorációs termékeket azonos hosszúságú és átmérőjű hengeres rudakból nyomtatják ki, amelyek egy ponttól kifelé fordulva egyszerű, ismétlődő mintát hoznak létre, így alakulnak ki azok a geometrikus minták és formák, amelyek hagyományos famegmunkálási módszerekkel lehetetlenek lennének. Úgy tudni, a megoldással gyakorlatilag bármi előállítható lesz majd a közeljövőben, legyen szó bútorokról vagy nagy volumenű építészeti elemekről.

Ebben a Yakusha Design által megálmodott kijevi étteremben pedig a rusztikus agyagfalakat és a durva betonfelületeket sima acél és csiszolt kő ellensúlyozza kijevi étteremben. Az egészséges gyorsételeket kínáló Istetyka étterem a tiszta vonalvezetést vegyíti a természetes és újrahasznosított anyagokkal.

(Fotók: Dezeen)

 

lakásdekoráció | fenntartható | 3D | kiegészítő | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Napelemmel a fenntartható jövő felé – Itt az IKEA új lámpája

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram