Close
Dobozba zárt oázissá vált a debreceni Aquaticum Strandfürdő

Dobozba zárt oázissá vált a debreceni Aquaticum Strandfürdő

Idén júniusban újra megnyitotta kapuit a debreceni Aquaticum Strandfürdő. A Bord Építész Stúdió tervei alapján elkészült új strand és élménypark a debreceni Nagyerdő legújabb karakteres létesítménye, mely egyedi atmoszférájával felejthetetlen élményt nyújt látogatóinak.

A helyszín tehát a Nagyerdő, egy Natura 2000-es országos védettség alatt álló természeti terület, melynek parkerdei része a mindennapos kikapcsolódás helyszíne a helyiek számára. Debrecen város hosszútávú fejlesztési programjának egyik kiemelt célja, hogy a Nagyerdei parkerdő közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. A program már megvalósult projektjei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztés egyik utolsó eleme a nagyerdei strand volt, melynek tervpályázatát a Bord Építész Stúdió nyerte meg.

A strand az Aquaticum meglévő létesítményeihez kapcsolódva, az egykori strand helyén valósult meg, figyelembe véve a védett erdei környezetet, jórészt követve az egykori telepítést.

Az építészeti koncepció a két főszereplőre, a vízre és az értékes nagyerdei környezet látványára fókuszál. A víz és a növények függőleges és vízszintes felületeken is megjelennek a strandon, mint a medence víztükre, a gyep vagy a vízfüggönyök, vízesések, a növényekkel befuttatott falak.

„A vízszintes és függőleges vízfelületeket dobozba hajtogatva, kompaktálva képzeltük el. A felhajtogatott függőleges vízfelületek kiterjedt, nagy tömegű és felületű víz érzetét keltik. Egy rejtett, dobozba zárt oázis az erdő mélyén. A különleges atmoszféra a tervezett többlet dimenziónak köszönhető.” Bord Építész Stúdió

A strand a Pallagi út mellett kialakított, új Nagyerdei korzóról nyílik. A sétány mentén épült földszintes bejárati épület hidat képez az új gyalogossétány és a strand között, és ott található a Strandfürdő főbejárata, az öltözők, mosdók, üzletek és egy sokszínű food court is. Az éttermek, amelyekben várhatóan több nemzet konyhája is jelen lesz, a strand és a sétány irányba is teraszokkal nyitnak. Az épület tetejére lejtős zöldtető fut fel, íve egy zöld hullámot idéz.

A bejárat irányából rögtön a strand egyedi főépülete fogadja a látogatókat. Ez a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót lát el, ott található például egy négy méter mély ugrómedence, kalandmedence csúszdával, vízi barlang, úszó- és oktatómedence, termálfürdő, relaxációs zóna, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között tizenkét méter magas, vízzel és zöld növényekkel befuttatott egyedi falak kanyarognak. A főépület tetején található napozóteraszról pedig egészen különleges látvány tárul a látogatók elé, a negyerdei panoráma egy eddig nem látott perspektívából élvezhető.

A gyerekek vízi világát A Kincses bolygó című rajzfilm csillagok közt repülő kalózhajója inspirálta. Az izgalmas kalóztanya léghajóval, ágyúkkal és csúszdákkal az Eleven Kft. segítségével valósult meg. A gyerekeknél korosztályokra bontva gyerekmedence, pancsoló, spray park és hullám medence is épült. A strandon három termál medence is található, valamint lassú folyó és gyermekszínház is. A Bord Építész Stúdió továbbá egy egyedi dekorációval is meglepi a gyerekeket, a korábban meghirdetett rajzversenyének győztes alkotásait egy különleges molinón állítja ki a szabadtéri színpadnál.

(Fotók: Bord Építész Stúdió, Palkó György)

FOLYTASD EZZEL
Hihetetlenül látványos kiállítás nyílt Cannes új, víz alatti múzeumában
Johnny Depp francia birtokán bisztró, borbarlang és templom is található
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom