Close
Dobozba zárt oázissá vált a debreceni Aquaticum Strandfürdő

Dobozba zárt oázissá vált a debreceni Aquaticum Strandfürdő

Idén júniusban újra megnyitotta kapuit a debreceni Aquaticum Strandfürdő. A Bord Építész Stúdió tervei alapján elkészült új strand és élménypark a debreceni Nagyerdő legújabb karakteres létesítménye, mely egyedi atmoszférájával felejthetetlen élményt nyújt látogatóinak.

A helyszín tehát a Nagyerdő, egy Natura 2000-es országos védettség alatt álló természeti terület, melynek parkerdei része a mindennapos kikapcsolódás helyszíne a helyiek számára. Debrecen város hosszútávú fejlesztési programjának egyik kiemelt célja, hogy a Nagyerdei parkerdő közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. A program már megvalósult projektjei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztés egyik utolsó eleme a nagyerdei strand volt, melynek tervpályázatát a Bord Építész Stúdió nyerte meg.

A strand az Aquaticum meglévő létesítményeihez kapcsolódva, az egykori strand helyén valósult meg, figyelembe véve a védett erdei környezetet, jórészt követve az egykori telepítést.

Az építészeti koncepció a két főszereplőre, a vízre és az értékes nagyerdei környezet látványára fókuszál. A víz és a növények függőleges és vízszintes felületeken is megjelennek a strandon, mint a medence víztükre, a gyep vagy a vízfüggönyök, vízesések, a növényekkel befuttatott falak.

„A vízszintes és függőleges vízfelületeket dobozba hajtogatva, kompaktálva képzeltük el. A felhajtogatott függőleges vízfelületek kiterjedt, nagy tömegű és felületű víz érzetét keltik. Egy rejtett, dobozba zárt oázis az erdő mélyén. A különleges atmoszféra a tervezett többlet dimenziónak köszönhető.” Bord Építész Stúdió

A strand a Pallagi út mellett kialakított, új Nagyerdei korzóról nyílik. A sétány mentén épült földszintes bejárati épület hidat képez az új gyalogossétány és a strand között, és ott található a Strandfürdő főbejárata, az öltözők, mosdók, üzletek és egy sokszínű food court is. Az éttermek, amelyekben várhatóan több nemzet konyhája is jelen lesz, a strand és a sétány irányba is teraszokkal nyitnak. Az épület tetejére lejtős zöldtető fut fel, íve egy zöld hullámot idéz.

A bejárat irányából rögtön a strand egyedi főépülete fogadja a látogatókat. Ez a minden oldalán nyitott és átjárható elem számos funkciót lát el, ott található például egy négy méter mély ugrómedence, kalandmedence csúszdával, vízi barlang, úszó- és oktatómedence, termálfürdő, relaxációs zóna, napozóterasz és bárok. Az egyes funkciók között tizenkét méter magas, vízzel és zöld növényekkel befuttatott egyedi falak kanyarognak. A főépület tetején található napozóteraszról pedig egészen különleges látvány tárul a látogatók elé, a negyerdei panoráma egy eddig nem látott perspektívából élvezhető.

A gyerekek vízi világát A Kincses bolygó című rajzfilm csillagok közt repülő kalózhajója inspirálta. Az izgalmas kalóztanya léghajóval, ágyúkkal és csúszdákkal az Eleven Kft. segítségével valósult meg. A gyerekeknél korosztályokra bontva gyerekmedence, pancsoló, spray park és hullám medence is épült. A strandon három termál medence is található, valamint lassú folyó és gyermekszínház is. A Bord Építész Stúdió továbbá egy egyedi dekorációval is meglepi a gyerekeket, a korábban meghirdetett rajzversenyének győztes alkotásait egy különleges molinón állítja ki a szabadtéri színpadnál.

(Fotók: Bord Építész Stúdió, Palkó György)

strand | bord építész stúdió | uszoda | nagy sztori | debrecen

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram