Close
A méhek évitizedek óta nem élvezték annyira a nyarat, mint most fogják

A méhek évitizedek óta nem élvezték annyira a nyarat, mint most fogják

Kutatók szerint sosem látott, igazán boldog nyaruk lehet Európa méheinek: már most, a tavasz beköszöntével sokkal vadabb képet mutatnak a rétek, a városok járdaszegélyei. A koronavírus miatt az otthonaikban maradó emberek nem vegzálják az elvadultabb hajtásokat, és sokkal több a vadvirág, a hivatalosan gyomnak minősülő útszéli növény is, amit mi, emberek egy szemvillanás alatt lenyírunk, ám a méheknek fontos állomások ezek a burjánzó virágok is. 

Felesleges bedőlni azoknak az internetes álhíreknek, amikor delfineket gondolnak a velencei csatornákba, netán a Times Square környékére pozicionálnak hiúzokat. Ez csak az élénk fantázia szüleménye. Ellenben már most mérhetővé és megfigyelhetővé váltak olyan események, amelyek valódiak, és ugyan apróságnak tűnnek, de befolyásolhatják a bolygó mindennapjait.

Amíg mi próbálunk a lehető legkevesebb időt a házon és a kerten kívül tartózkodni, addig a flóra és a fauna kezd visszatérni olyan állapotához, amit már hosszú évek óta nem tapasztalhattunk meg.

A Bükki Nemzeti Park például hivatalosan is megerősítette, hogy medvebocsokat észleltek az erdőkben, ami persze közel sem biztos, hogy az emberek ritkább jelenlétének vagy a légszennyezettség csökkenésének hozadéka… lehet véletlen is. Érdemes viszont visszamenni az apróbb állatokhoz, növényekhez, amilyenek a méhek és a vadvirágok.

Az Independent egy brit vezető természetvédelmi szervezetet kérdezett a koronavírussal kapcsolatos hatásokról. Elsőként azt említették, hogy elmaradt az önkormányzatok utcakép-rehabilitációs tevékenysége. Az Egyesült Királyság növényvilágának majdnem a fele úgynevezett útszéli növényekből, vadvirágokból áll, és a folyamatos karbantartás, nyírás és irtások is tizedelték az állományt.

Most harangvirágok, réti margaréták, mécsvirágok, loncfélék virágoznak érintetlenül, és ezek több esélyt adnak a méheknek a beporzásra.

Mi több, a pillangóknak, madaraknak és denevéreknek is kedvezőbb életkörülményeket biztosítanak. Nekünk, embereknek pedig lehet, hogy szerencsésebb lenne elfogadni, hogy kár folyamatosan rendet tartani magunk körül, hiszen sokkal hasznosabb a természetes káosz, mint a rendezett, steril környezet.

Vigyázzuk, óvjuk a természetet és figyeljünk a méhekre, pillangókra is!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

föld | bee | természetvédelem | méh | természet

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram