Close
Méhekkel hekkelték meg a holland város buszmegállóit

Méhekkel hekkelték meg a holland város buszmegállóit

A dohányzás mellett a szennyezett városi levegő is nagy probléma Hollandiában, még akkor is, ha rengetegen járnak autó helyett biciklivel. Utrecht városa úgy döntött, hogy élhetőbbé teszi a környezetet, nem csak az emberek, de egyéb városlakók számára is. 316 darab buszmegálló tetejét zöldítették ki, élő növényszőnyeget telepítettek, ezzel pedig mindenkivel jót tettek. Javul a levegő minősége, dekoratívabb az utcakép és a méheknek is segítenek a virágporgyűjtésben. 

Utrecht leginkább egyeteméről, futballcsapatáról és a De Inkpot nevű épületéről híres, mely Hollandia legnagyobb téglaépülete, homlokzatán egy fém UFO-val, mely egy 2000-ben rendezett művészeti projekt óta pihen ott. A hírekben leginkább környezettudatossága miatt olvasni róla, náluk épül például a világ legnagyobb egybefüggő kerékpárparkolója, ami 12 500 férőhelyes lesz.

Most egyedülálló élőfalaik miatt kerültek reflektorfénybe: nem elég, hogy dízel buszaikat fokozatosan elektromosakra cserélik, a megállókban energiatakarékos LED-világítást és bambusz padokat találunk, most még a biodiverzitás és a levegőtisztítás jegyében meglépték a megállók bezöldítését is.

A megállók kis kertjeiben pedig elég hamar megjelentek a méhek is. Jól érzik magukat, döngicsélnek, élvezik az új helyzetet és a több zöld felületet.

Hamar kiderült, hogy a szintkülönbség miatt egyáltalán nem merészkednek a megállóban várakozók közé, ráadásul tudvalévő, hogy a méhek alapjáraton békés rovarok.

A megállókon felül a város további programmal ösztökéli lakóit a környezetvédelemre. 20 nm-nél nagyobb össztterületű tetőkkel lehet jelentkezi egy-egy háztartásnak, vagy lakóközösségnek, hogy az elavult burkolatot zöldre cseréljék. A programhoz segítséget nyújt a városvezetés.

(Fotók: Unsplash, Brightvibes.com)

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close