Mennyi gépjárműadót kellene fizetnem?

Akik gépjármű-tulajdonosok, az adóbefizetés egy rendszeresen előkerülő feladat. Sajnos azonban az, hogy mennyibe is fog fájni a gépjárműadó, nem olyan egyszerű kérdés. Mindenki sejti, hogy kb. mekkora összegről van szó, ám ha nem mi magunk járunk ennek utána, sajnos nagyon könnyen átvághatnak.

Nekünk van egy megoldásunk azoknak, akik szeretnék ellenőrizni, hogy mennyi gépjárműadót is kell fizetni. Segítségünk pontos, ráadásul a 2021-es szabályzatoknak megfelelően számol.

Mikor kell gépjárműadót fizetni? 

Mielőtt a konkrét összegekkel kezdenénk el dobálózni és beavatnánk, mi befolyásolja a gépjárműadót, engedd meg, hogy röviden bevezessünk, mikor kell befizetned!

A teljesítményadót, azaz a gépjárműadót egy vagy két részletben kell fizetni. Akik úgy döntenek, hogy az egész összeget egyben rendezik, azoknak 2021. április 15-ig kellett befizetni, méghozzá a NAV-nak. Akik elfelezték a kiadást, azoknak az első részletet április 15.-ig, a másodikat szeptember 15-ig kellett befizetni.

Milyen adatok szükségesek a gépjárműadó kiszámolásához?

Ahhoz, hogy ki lehessen számolni, mennyit kell kiadnod rá, a következő adatokat kell megadnod:

  • Gyártási év
  • A gépjármű teljesítménye (kilowattban vagy lóerőben megadva)

A kiszámolást természetesen nem kell neked papíron elvégezni! Egyszerűen csak lépj fel a kiszamolo.com-ra és keresd fel a gépjárműadó kalkulátor oldalt! Néhány kattintással máris a birtokodban lesz a tudás. Segítségükkel egy és két részletben is láthatod a fizetendő összeget.

Mitől függ a gépjárműadó nagysága?

Tulajdonképp a gépjárműadó annál magasabb, minél újabb a kocsi. A kalkulátor is ez alapján számol. A 2021-es jogszabályok értelmében azok a gépjárművek, amelyek gyártási éve legalább 16 éve volt, a gépjárműadó 140 Ft/kilowatt. Azok az autók, amelyek gyártási éve 12-15 éve volt, azoknak 185 Ft ez az összeg. A legújabb kocsiknak lesz tehát a legdrágább a gépjárműadója: 345 Ft kilowattonként.

Ebből következik az is, hogy az a kocsi, amely öreg és kicsi a teljesítménye, annak lesz a legkisebb a gépjárműadója. Természetesen mentesülést is lehet kapni, ennek a szabályzatát is elérheted a kiszamolo.com oldalán.

Ha már a gépjárműveknél tartunk…

A gépjárműadó mellett lehet még egy elintéznivalód! Ez legalább annyira fontos, mint a NAV-nak utalt összeg. Nem másról van szó, mint a gépkocsi átírásáról! Ez is pénzbe kerül bizony, ráadásul kemény szabályok övezik, hogy mi alapján kell ezt kiszámolni.

Mi a helyedben ezt sem egy papíron kezdenénk számolgatni, a kiszamolo.com oldalán szerencsére ehhez is találhatsz egy kalkulátort.

Miért így számold? Nos, mert az oldal algoritmusa tévedhetetlen.

Neked minden gépjárművel kapcsolatos papírod és fizetnivalód rendben van?

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom