Close
Sikergyanús a Mercedes első villanyautója

Sikergyanús a Mercedes első villanyautója

Még mindig nem biztosított, hogy a villanyautók működéséhez szükséges áramot megújuló forrásból szerezzük – addig a szennyezést csak távolabb visszük a kocsitól, de nem szüntetjük meg –, az viszont már egyértelmű, hogy az elektromos meghajtás a huszadik század eleje után ismét meghatározó lehet.

Jó néhány gyártó van, amely egyelőre csak hagyományos vagy hibrid hajtásláncokat szerel az autóiba, egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy már néhány éves távlatban is komoly hátrányba kerülhet, aki nem veszi tudomásul az elektromos járművek iránti fokozódó igényeket.

Sőt, a piac már ott tart, hogy a most belépőktől is kifinomult villanyautókat vár, alibizni nem lehet.

Igaz, a Mercedes-Benznek amúgy sem lehetne: egy prémiumgyártó ilyet nem tehet, főleg nem, miközben a BMW már szép sikereket ért el a szegmensben, és az Audi e-tron is ígéretes. Nyugalom: a Mercedes EQC 400 4Matic is az.

Ha egy autógyártó ma biztosra megy, akkor szabadidő-autót készít, azt ma úgy viszik, mint a cukrot black fridaykor. Ebbe a kategóriába tartozik az első Mercedes villanyautó is, ami azért is szerencsés, mert a magasabb építésmód miatt könnyebb elhelyezni az akkumulátorokat a padlólemezen, úgy, hogy az utastér és a csomagtartó is használható méretű és kialakítású lehessen – közben pedig a karosszériáért felelős dizájnereket sem kell korlátozni.

Nincs is nyoma kompromisszumnak. Az EQC első ránézésre olyan, mint egy modern, csinos, benzines, dízel vagy hibrid szabadidő-autó. Másodikra a felnik már kicsit furcsák, az eleje pedig a jól ismert Mercedes-csillag ellenére is szokatlan: ugyan megtartották a hűtőmaszkot – villanyautónál ez ízlés, nem szükség kérdése –, mégis más a kocsi ábrázata, mint a márkatársaké.

Ennek az is oka, hogy az EQ olyan a Mercedesnek, mint a BMW-nek az i: egy almárka – az elektromos mobilitásnak, ahogy ők mondják –, amelynek több típusa lesz a megszokott névadási szisztéma szerint (a C a középkategóriás, az E nagyobb stb.), kell is, hogy kicsit különbözzön.

Noha a C osztály Mercedes-mércével nem nagy autó, a közel 4,8 méter hosszú és 1,9 méter széles EQC-t a szinte hangtalan működése ellenére is észre lehet majd venni, de hogy mennyi ideig lehet megfigyelni a részleteit, az kizárólag a vezetőjén, meg persze a forgalmi helyzeten múlik majd. Ha ugyanis adottak a körülmények, a Mercedes első villanyautója

5,1 másodperc alatt gyorsul százra.

Ez még szebb érték, ha tudjuk, hogy a kocsi 2,4 tonna – csak a 80 kWh kapacitású lítium-ion akkupakk 650 kiló. Igaz, az első és hátsó tengelyt külön hajtó villanymotorok összteljesítménye 300 kW, vagyis bő 400 lóerő, a nyomaték pedig tényleg hatalmas, 765 Nm.

Gyorsulásban nem lesz sok ellenfele az EQC-nek, a német autópályán viszont a külső sávban van a helye: végsebességét ugyanis 180 km/h-ban korlátozták, ami kevésnek tűnhet, ám a mindennapi igényekhez bőven elég, főleg, hogy a villanyautóknak a nagy sebességű haladás majdnem annyira kerülendő, mint a hóembernek a hőlégfúvó, ugyanis ilyenkor rossz hatásfokkal működnek, és zabálják az ampereket. A jónak, de nem kiemelkedőnek számító, 400 kilométeresre ígért hatótávolságot sem padlógázzal érdemes számolni – a padlógázra pedig igazán ki lehetne már találni egy villanyautókhoz is jobban illő kifejezést.

A töltési sebességre viszont van már egy általános érvényű szó: lassú. Ez az otthoni töltésre vonatkozik, ami több mint tíz óráig tart a 7,4 kW-os hálózati töltővel, villámtöltővel persze jobb a helyzet, negyven perc alatt nyolcvanszázalékosra tölthetők az akkumulátorok.

Jövőre indul a sorozatgyártás, ezért saját tapasztalatainkról csak később tudunk beszámolni az EQC-vel kapcsolatban, ahogy az árról is, amit egyelőre inkább sejteni, mint tudni lehet. Az biztos – hogy a jelenlegi szabályozás szerint – a magyar állam nem támogatja majd a Mercedes első villanyautójának itthoni elterjedését, a másfél millió forintos állami támogatás ugyanis maximum 15 millió forintos vételárú elektromos autóra igényelhető. Annyiért még acélfelnis, fekete lökhárítós, hátsó ablaktörlő nélküli, sárga indexbúrás EQC-t sem adnak majd, egyrészt, mert ilyen természetesen nem lesz, másrészt még az ennél azért jóval felszereltebb alapváltozat is jócskán 20 millió forint fölé várható.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: Mercedes-Benz)

mercedes-benz | nagy sztori | mercedes benz eq | elektromos autó | mercedes-benz eqc

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram