Close
Ez történik, amikor a masszív feketeség eleganciát szül egy hangárban

Ez történik, amikor a masszív feketeség eleganciát szül egy hangárban

Azt gondolnánk, egy tipikus dél-európai városban nincs helye ridegségnek, és mindenhol életigenlő színekkel és formákkal dolgoznak. Nos, nem mindenhol. 

Az általunk is kedvelt Valenciában majdnem minden megvan, ami a szomszédos turistamágnesben, de Barcelonához képest valamivel emberibb léptékben. A híresen laza mediterrán életfelfogásba Valencia szinte minden sarkában bele lehet botlani, legyen az az óváros történelmi kis utcájában megbújó kávézó, naplementekor festői panorámával hívogató tengerparti étterem, vagy klasszikus, nyüzsgő helyi piac.

A kötelező sziesztát leszámítva folyton zsizsegő Eixample negyedben utóbbi nem csak a nevében ihlette meg a Merkatót,

ami az éttermen kívül afféle újragondolt gasztropiacként pékséget és tipikus spanyol finomságokkal szolgáló delit is magában foglal.

Joggal hihetnénk, hogy egy barcelonai dizájnstúdió biztosan könnyedén eljátszik a színekkel, ha rábízzák egy ilyen hely enteriőrjét, de a helyzet az, hogy a Francesc Rifé iroda kizárólag sötét tónusú árnyalatokkal dolgozott a falakat és a berendezést illetően.

A fekete azonban nem csupán a komorság, hanem az elegancia színe is.

Ez a korábban hangárként használt épület pedig végtelenül méltóságteljes és letisztult lett, az indusztriál hatás pedig csak tovább fokozza a különös atmoszféráját.

Egyszerűségre és az őszinteségre törekedtek a tervezők, szándékosan túlméretezett lámpákat és sötétzöld kárpittal bevont székeket használtak, valamint igyekeztek meghagyni a hely ipari jellegét.

Egy hatalmas, fekete bejárati ajtón juthatunk be, ami kicsit előrevetíti, milyen hangulatra számíthatunk. Odabent virágládákba ültetett fák díszítik a fő étkezőrészt, a természetes fényt pedig a tetőablakok engedik át. A konyhát fekete terrakotta csempékből felhúzott fal rejti el a kíváncsi szemek elöl, de egy kis rést azért sejtelmesen meghagytak, hogy be tudjunk lesni a kulisszák mögé.

A Merkatónak saját vinotékája is van, de ennél sokkal izgalmasabb a könyvespolc mögé rejtett sötét szobája, ahol a vendégek titkos kóstolókon ismerkedhetnek a séf ízvilágával.

(Fotók: Dezeen)

spanyolország | letisztult | sötét | étterem | indusztriál

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ez történik, ha egy 19. századi templom látványos házként születik újjá

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram