Ez történik, amikor a masszív feketeség eleganciát szül egy hangárban

Azt gondolnánk, egy tipikus dél-európai városban nincs helye ridegségnek, és mindenhol életigenlő színekkel és formákkal dolgoznak. Nos, nem mindenhol. 

Az általunk is kedvelt Valenciában majdnem minden megvan, ami a szomszédos turistamágnesben, de Barcelonához képest valamivel emberibb léptékben. A híresen laza mediterrán életfelfogásba Valencia szinte minden sarkában bele lehet botlani, legyen az az óváros történelmi kis utcájában megbújó kávézó, naplementekor festői panorámával hívogató tengerparti étterem, vagy klasszikus, nyüzsgő helyi piac.

A kötelező sziesztát leszámítva folyton zsizsegő Eixample negyedben utóbbi nem csak a nevében ihlette meg a Merkatót,

ami az éttermen kívül afféle újragondolt gasztropiacként pékséget és tipikus spanyol finomságokkal szolgáló delit is magában foglal.

Joggal hihetnénk, hogy egy barcelonai dizájnstúdió biztosan könnyedén eljátszik a színekkel, ha rábízzák egy ilyen hely enteriőrjét, de a helyzet az, hogy a Francesc Rifé iroda kizárólag sötét tónusú árnyalatokkal dolgozott a falakat és a berendezést illetően.

A fekete azonban nem csupán a komorság, hanem az elegancia színe is.

Ez a korábban hangárként használt épület pedig végtelenül méltóságteljes és letisztult lett, az indusztriál hatás pedig csak tovább fokozza a különös atmoszféráját.

Egyszerűségre és az őszinteségre törekedtek a tervezők, szándékosan túlméretezett lámpákat és sötétzöld kárpittal bevont székeket használtak, valamint igyekeztek meghagyni a hely ipari jellegét.

Egy hatalmas, fekete bejárati ajtón juthatunk be, ami kicsit előrevetíti, milyen hangulatra számíthatunk. Odabent virágládákba ültetett fák díszítik a fő étkezőrészt, a természetes fényt pedig a tetőablakok engedik át. A konyhát fekete terrakotta csempékből felhúzott fal rejti el a kíváncsi szemek elöl, de egy kis rést azért sejtelmesen meghagytak, hogy be tudjunk lesni a kulisszák mögé.

A Merkatónak saját vinotékája is van, de ennél sokkal izgalmasabb a könyvespolc mögé rejtett sötét szobája, ahol a vendégek titkos kóstolókon ismerkedhetnek a séf ízvilágával.

(Fotók: Dezeen)

ipari | étterem | spanyolország | gasztropiac | sötét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom