Close
A New York-i Metropolitan Múzeum szegényebb hellyé válik, Olaszország pedig gazdagabbá

A New York-i Metropolitan Múzeum szegényebb hellyé válik, Olaszország pedig gazdagabbá

Összesen 19 millió (7,7 milliárd forint) dollár értékű lopott műkincseket szolgáltatott vissza Olaszországnak a New York-i főügyész.

Az ötvennyolc darab műkincs között volt egy Kr. e. 200 körüli időszakból származó Pallasz Athéné márványfej is, amelynek értéke önmagában 3 millió dollár. A lopott régiségek magángyűjtők és múzeumok gyűjteményéből kerültek elő. Huszonegy tárgy a New York-i Metropolitan Múzeumból kerül vissza Olaszországba.

A New York-i Metropolitan Múzeum

A New York-i ügyészség tájékoztatása szerint több csempészt is elítéltek már, akik egy Olaszországot lefedő hálózatot használva lopták el a műkincseket őrizet nélküli helyszínekről. A tárgyakat aztán az Egyesült Államokban Michael Steinhardt amerikai milliárdosnak adták el, aki ellen azóta vizsgálatot indítottak, majd egész életére eltiltottak a régiségvásárlástól, és arra kötelezték, hogy adjon vissza 180 illegálisan megszerzett, több mint 70 millió dollár értékű műkincset.

New York városa idén egyébként már 66 millió dollár értékben adott vissza elrabolt tárgyakat különböző országoknak.

A hatóságok éveken át dolgoztak a műkincscsempészek leleplezésén és a lopott tárgyak helyének felderítésén.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI)

műkincs | new york | Michael Steinhardt | műkincskereskedelem | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram