Close
Íme az ital, ami letaszította a trónjáról a tequilát

Íme az ital, ami letaszította a trónjáról a tequilát

Technikailag minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila.

Az elmúlt évtizedben a mezcal népszerűsége szülőföldjén, Mexikón kívül is megnőtt, azonban arról, hogy tulajdonképpen mi is ez az alkoholos ital, ami véget vetett a tequila egyeduralkodásának, keveset tudtunk. Eddig.

Mi az a mezcal?

A mezcal a nahuatl metl és ixcalli szavakból származik, amelyek együttes jelentése „kemencében főtt agavé”. Mezcalt hét mexikói államban, Oaxacában, Guerreróban, Durangóban, San Luis Potosiban, Zacatecasban, Tamaulipasban és Guanajuatóban gyártanak.

A mezcal története

Évszázadokkal azelőtt, hogy a spanyolok megvetették a lábukat Mexikóban, az őslakosok az agavé növényt erjesztett alkohol készítésére is használták. A spanyolokkal együtt azonban a lepárlás tudománya is megérkezett Dél-Amerikába, akik az agavé leveléhez nyúltak, hogy alkoholt készítsenek belőle.

Az első mezcalok az 1500-as években készültek el és csakhamar elterjedtek az egész országban.

A mezcal története meglehetősen viharos volt. A 18. században például III. Károly király betiltotta az alkoholgyártást a mexikói gyarmaton, a szesztilalmat pedig csak tíz évvel később oldották fel akkor, amikor a Cuervo család egyik leszármazottja a Tequila nevű város melletti birtokán lepárlásba kezdett.

Miből készül a mezcal?

Míg a tequilát kifejezetten kék agavéból készítik, addig a mezcal a Mexikóban őshonos százötven agavéfaj bármelyikéből, sőt különböző fajták keverékéből is készíthető.

A leggyakrabban azonban espadínból, tobalából, arroqueñóból, tobazichéből és tepeztatéből állítják elő.

Az espadín a legelterjedtebb agavé, amelyből a mezcalok kilencven százaléka készül. Magas a cukortartalma, így az espadínból főtt mezcalok általában gyümölcsösebbek és virágosabb ízekben gazdagok.

A tobalá az agavé egyik rendkívül ritka fajtája. Az ebből előállított mezcalok általában földesebb, füstösebb ízvilágúak és jóval drágábbak is. Az arroqueñóból friss, virágos mezcalok készülnek, amelyek néha fűszeres vagy keserű csokoládé jegyben érnek véget. A tobazichét általában vadon szüretelik, így kissé gyógynövényes ízvilágú mezcalokat állítanak elő belőle. A tepeztate szintén vadon élő agavé, amely akár három évtizeden keresztül is nőhet, míg úgymond megérik.

Onnan tudják, hogy alkalmassá vált a feldolgozására, hogy szárainak csúcsán élénk sárga virágokat hoz.

Hogyan készül a mezcal?

Az érett növényeket elsőként betakarítják, a leveleket lecsupaszítják, majd mély, kövekkel vagy téglával kibélelt gödrökbe halmozzák. Ott két-három napon keresztül sütik, hogy az agavéban lévő cukrok karamellizálódni tudjanak és kialakuljon a mezcal jellegzetes, füstös íze. Ezt követően pépesítik, majd vízzel felöntik és összekeverik.

Hagyományos előállítás esetén természetes módon indul be az erjedés, de a nagyobb termelők gyakran élesztőtörzseket is használnak hozzá.

Az erjedést követően kezdődik meg a mezcal kétszeri desztillálása, egyes gyártók azonban az extra minőség érdekében háromszor párolják le.

A mezcal jellemzően kis tételekben készül, így minden tétel egyedi jelleget kap.

Hogyan fogyasszuk a mezcalt?

A mezcalt lassan kell kortyolgatni. Oaxacában hagyományosan szobahőmérsékleten szolgálják fel egy csipet sóval és egy narancsszelettel, de koktélokat is lehet készíteni belőle.

Mezcal Old Fashioned koktélban például a klasszikus receptben szereplő whiskyt váltja ki a mezcal, a Naked and Famous fantázianevű italban pedig sárga Chartreuse-sel, Aperollal és lime-lével találkozik.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

nagy sztori | mezcal | alkoholos ital | alkohol | tequila

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram