Close
Ez a villa a legjobb dolog, ami egy budapesti laktanya helyén épülhetett

Ez a villa a legjobb dolog, ami egy budapesti laktanya helyén épülhetett

Budapest egyik elővárosának különös részén egyszerű, nagyon racionális villa épült öt éve. A Dér Architects jegyezte ház azóta is mutatós, ráadásul tökéletes állapotban van.

Mézeskalács utca, rengeteg zöld felület, a Villa D2-ben pedig egy kandalló, és letisztult, nyugalmat árasztó terek. De mielőtt betérnénk, feltétlenül beszélnünk kell a környezetről is.

A Budapesttől északra fekvő terület egykor a Károlyi-birtok része volt, később államosították, és egy hatalmas, 45 hektáros zárt területen raktárbázist hoztak létre, rövid ideig laktanyaként is működött. Még később 250 közművesített telekre osztották fel a nyaralóövezetnek is beillő ligetes, fás területet.

Igen ám, de kezdetben a szabályozás talán túlzottan is megengedő volt, mindenki a maga ízlésének megfelelő házat épített, többnyire minőségi, de nem egységes formavilágú és anyaghasználatú épületeket. Ez volt az egyik oka, hogy a Villa D2 inkább minimál stílusú lett, de a tervező Dér Architects korábbi kapcsolódó munkáiból is ez következett.

A stúdió még 1999-ben tervezte a Vígszínházzal szembeni Szeráj török étterem építészetét, belsőépítészetét, majd nyolc-kilenc évvel később újabb megbízást kapott az akkori megrendelőktől két nagyméretű villa tervezésére. A kapcsolat tehát megmaradt, tőlük érkezett a Mézeskalács utcai felkérés is.

„A megrendelő a korábbi házaik terjengősségét szerette volna elhagyni, ezért egy nagyon racionális, egyszerű házat kért

– emlékezett Répás Ferenc, a stúdió egyik alapítója. – Műszakilag nagyon jól sikerült összerakni, nem egész egy hónapja fotóztuk a már ötéves épületet, amin az égvilágon semmi nyoma az elhasználódásnak.”

Az épület földszintje 93 négyzetméter, megtoldva egy 15 m²-es terasszal, az emelet pedig 43 m²-es. A funkcionális helyiségeken túl lent egy háló található, míg fentre két háló és egy fürdő jutott.

Jól átgondolt a kertkapcsolat: egyrészt a telek több mint 80 százaléka zöldfelület maradt, másrészt a közös tulajdonban lévő telek másik felére lehetne építeni egy ugyanekkora házat, ezért a keleti oldalra csak alárendelt helyiségeket nyitottak.

Vagyis ha a másik telekrész tulajdonosa később építkezne, akkor sem egymást néznék a teraszon ülő szomszédok.

Noha hangulati elemként a nappaliba beépítettek egy kandallót, ezt nem feltétlenül kell használni. A fűtésről hőszivattyúk gondoskodnak, a ház gépészete teljesen megfelel a mai gondolkodásmódnak, ami az ilyen kisebb épületeknél még nem volt igazán elterjedt öt éve – mondhatjuk tehát, hogy e tekintetben egy ütemmel megelőzte a korát.

Az eredendően látványtervekkel foglalkozó Répás számára ez az épület fontos tapasztalatot jelentett a tervekkel való folyamatos kommunikáció szempontjából.

„Rendkívül érdekes összevetni, hogy a látványtervek mennyire vannak összhangban a végeredménnyel

– jelenti ki Répás, aki a BME Építészmérnöki Karán szabadkézi rajzot, látványtervezést és tervezést tanít. – A külső és belső látványtervek erőteljesen segítik a tervezést. Dolgozunk külföldi megrendelőknek, akik többnyire a mi látványterveink alapján döntik el, melyik irányvonalat válasszák.”

A Villa D2 letisztultsága, műszaki színvonala, környezetbe simulása tehát jó példa lehet több szakterület számára is. Ám a nevéről még ejthetünk egy-két szót. A Dér Architects rendszeresen betű+szám kombinációval nevezi el a munkáit, aminek a megfejtése egyszerű: „a betű általában a megrendelő nevének első betűje, de néha a helyszínre utal, a szám pedig sorszám, esetleg házszám”.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Jaksa Bálint)

FOLYTASD EZZEL
Hihetetlenül látványos kiállítás nyílt Cannes új, víz alatti múzeumában
Johnny Depp francia birtokán bisztró, borbarlang és templom is található
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom