Close
Ez a villa a legjobb dolog, ami egy budapesti laktanya helyén épülhetett

Ez a villa a legjobb dolog, ami egy budapesti laktanya helyén épülhetett

Budapest egyik elővárosának különös részén egyszerű, nagyon racionális villa épült öt éve. A Dér Architects jegyezte ház azóta is mutatós, ráadásul tökéletes állapotban van.

Mézeskalács utca, rengeteg zöld felület, a Villa D2-ben pedig egy kandalló, és letisztult, nyugalmat árasztó terek. De mielőtt betérnénk, feltétlenül beszélnünk kell a környezetről is.

A Budapesttől északra fekvő terület egykor a Károlyi-birtok része volt, később államosították, és egy hatalmas, 45 hektáros zárt területen raktárbázist hoztak létre, rövid ideig laktanyaként is működött. Még később 250 közművesített telekre osztották fel a nyaralóövezetnek is beillő ligetes, fás területet.

Igen ám, de kezdetben a szabályozás talán túlzottan is megengedő volt, mindenki a maga ízlésének megfelelő házat épített, többnyire minőségi, de nem egységes formavilágú és anyaghasználatú épületeket. Ez volt az egyik oka, hogy a Villa D2 inkább minimál stílusú lett, de a tervező Dér Architects korábbi kapcsolódó munkáiból is ez következett.

A stúdió még 1999-ben tervezte a Vígszínházzal szembeni Szeráj török étterem építészetét, belsőépítészetét, majd nyolc-kilenc évvel később újabb megbízást kapott az akkori megrendelőktől két nagyméretű villa tervezésére. A kapcsolat tehát megmaradt, tőlük érkezett a Mézeskalács utcai felkérés is.

„A megrendelő a korábbi házaik terjengősségét szerette volna elhagyni, ezért egy nagyon racionális, egyszerű házat kért

– emlékezett Répás Ferenc, a stúdió egyik alapítója. – Műszakilag nagyon jól sikerült összerakni, nem egész egy hónapja fotóztuk a már ötéves épületet, amin az égvilágon semmi nyoma az elhasználódásnak.”

Az épület földszintje 93 négyzetméter, megtoldva egy 15 m²-es terasszal, az emelet pedig 43 m²-es. A funkcionális helyiségeken túl lent egy háló található, míg fentre két háló és egy fürdő jutott.

Jól átgondolt a kertkapcsolat: egyrészt a telek több mint 80 százaléka zöldfelület maradt, másrészt a közös tulajdonban lévő telek másik felére lehetne építeni egy ugyanekkora házat, ezért a keleti oldalra csak alárendelt helyiségeket nyitottak.

Vagyis ha a másik telekrész tulajdonosa később építkezne, akkor sem egymást néznék a teraszon ülő szomszédok.

Noha hangulati elemként a nappaliba beépítettek egy kandallót, ezt nem feltétlenül kell használni. A fűtésről hőszivattyúk gondoskodnak, a ház gépészete teljesen megfelel a mai gondolkodásmódnak, ami az ilyen kisebb épületeknél még nem volt igazán elterjedt öt éve – mondhatjuk tehát, hogy e tekintetben egy ütemmel megelőzte a korát.

Az eredendően látványtervekkel foglalkozó Répás számára ez az épület fontos tapasztalatot jelentett a tervekkel való folyamatos kommunikáció szempontjából.

„Rendkívül érdekes összevetni, hogy a látványtervek mennyire vannak összhangban a végeredménnyel

– jelenti ki Répás, aki a BME Építészmérnöki Karán szabadkézi rajzot, látványtervezést és tervezést tanít. – A külső és belső látványtervek erőteljesen segítik a tervezést. Dolgozunk külföldi megrendelőknek, akik többnyire a mi látványterveink alapján döntik el, melyik irányvonalat válasszák.”

A Villa D2 letisztultsága, műszaki színvonala, környezetbe simulása tehát jó példa lehet több szakterület számára is. Ám a nevéről még ejthetünk egy-két szót. A Dér Architects rendszeresen betű+szám kombinációval nevezi el a munkáit, aminek a megfejtése egyszerű: „a betű általában a megrendelő nevének első betűje, de néha a helyszínre utal, a szám pedig sorszám, esetleg házszám”.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Jaksa Bálint)

dér architects | lakás | budapest | nyaraló | répás ferenc

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram