Close
Egy hús, ami a Kárpátokból indulva lett New York kedvence

Egy hús, ami a Kárpátokból indulva lett New York kedvence

Húsimádók körében ismert finomság a pastramiami itthon is leginkább szendvicsbe rendezett formában érhető el. Bár többnyire New York-i zsidó comfort foodnak gondolja mindenki, hosszú utat tett meg, míg megérkezett a Lower East Side-ra. Most zömében marhaszegyből készül az érlelt hús, ám eredetije, mely Romániából származik, még ürüből, bárányból vagy sertéshúsból volt. Egyfajta pásztoreledelnek tekintendő a pastramă, a szeretett pastrami elődje.

A Havasalföldön a legelső pastramă bárányhúsból készülhetett. Sós vizes pácot, gyógynövényeket és fűszereket kapott, majd következett némi szárítás, végül füstölték és gőzölték – mindezt tartósítás céljából, hogy a húst később is felhasználhassák, abban az időben ugyanis még nem volt hűtés. A “păstra” román kifejezés eleve tartósítást jelent, de etimológiailag inkább a latin “pastor”vagyis pásztor kifejezés az esélyesebb előd. A havasalföldi pásztorok hústartósító ötletének híre ment a Római Birodalomban, a mai Törökország területén például pastirma néven fut a fűszeres, levegőn szárított, érlelt vizibivaly- vagy marhahús.

De térjünk vissza szépen az izgalmas sztorira, hogy hogyan került a húsétel a Kárpátokból New York nyüzsgő utcáira. A 19. század második felében Romániából nagy számban érkeztek zsidó bevándorlók Észak-Amerikába. New Yorkban is sokan telepedtek le – annak rendje és módja szerint külön kis közösséget alkotván, a Lower East Side-on, Little Romania néven.

A legendák szerint egy litván hentes jégszekrényében helyet biztosított egy román barátjának, aki cserébe megosztotta vele az otthonról hozott pastramă receptúráját, és a hentes hamar árusítani kezdte a különlegességet.

Később delit nyitott, és rozskenyérre halmozva kínálta a húst. Akkor született meg maga a szendvics.

Egyre több helyen kezdtek pastramă-t árulni, immár marhahúsos verzióban, hiszen az elérhetőbb volt, mint a bárány – a bevándorlók az otthon ízeit új környezetükben is megtalálták. A harmincas években már ezerötszáz zsidó delit számoltak a városban. Hogy út közben a pastramă szó hogy fejlődött pastramivá, rejtély, de egyesek arra tippelnek, hogy az olasz jelenlét miatt könnyen szelidült a szó még dallamosabbá, és ők kötötték a hús nevét a salamihoz. Meglehet, hiszen megannyi vicces olasz kifejezés született már félrehallásokból. Vegyük csak példaképp a “sciusciá” szót, ami Victorio De Sica filmjéből lehet ismerős, utcai cipőpucolót jelent, és a félrehallott “shoeshine”-ból jött. Miért ne hallották volna félre a pastramă-t?

Ezen delikátok egyike volt az 1888-ban alapított Katz, amely a mai napig New York egyik legikonikusabb helye. Nemcsak Harry és Sally találkozott ott, a film megjelenése előtt is százéves hagyományt ápolt a hely, ahol valószínűleg a legtöbb világsztár már megfordult, és ahol a mai napig jegyes rendszerben vásárolhatjuk meg a mitikus szendvicset. Foodie-körökben zarándokhely, de nem csoda, mert tényleg elképesztően hangulatos a múltból itt maradt delikát, amelyet száz éve ugyanaz a család üzemeltet.

Körülbelül 25 dollár a rozskenyérben tálalt, felfoghatatlanul sok hús, mustár és savanyú uborka kombinációja, a kultikus filmes helyre persze képtelenség helyet foglalni, de a fal mellett is klassz, hiszen miután elfogyasztottuk a monstre szendvicset, lesz időnk felfedezni, hogy kik törzsvendégek náluk.

Jó választás lehet még New Yorkban a Pastrami Queen, és az East Village-i Harry & Ida’s Meat & Supply Co. is. A pastrami szendvics megszállottjai nagyon szeretik még a Los Angeles-i Langer’s-t, ami 1947 óta létezik, sőt, sokan állítják, hogy New York-i eredet ide vagy oda, az angyalok városában több a jó pastramizó.

Európában ugyanúgy népszerű a szendvics, van is pár tippünk, hol érdemes nagyot harapni. Párizsban a Swartz’s Deli, Amszterdamban a Sal Meyer, Berlinben a Mogg szendvicsei mennek élményszámba. Ugyan bagelben kínálják, és a készítés metódusa is más kicsit, de a londoni Beigel Bake “salt beef” szerndvicse is jó választás azoknak, akik annyira nem ragaszkodnak a szabályokhoz.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Harry and Ida’s)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom