Húsimádók körében ismert finomság a pastrami, ami itthon is leginkább szendvicsbe rendezett formában érhető el. Bár többnyire New York-i zsidó comfort foodnak gondolja mindenki, hosszú utat tett meg, míg megérkezett a Lower East Side-ra. Most zömében marhaszegyből készül az érlelt hús, ám eredetije, mely Romániából származik, még ürüből, bárányból vagy sertéshúsból volt. Egyfajta pásztoreledelnek tekintendő a pastramă, a szeretett pastrami elődje.
A Havasalföldön a legelső pastramă bárányhúsból készülhetett. Sós vizes pácot, gyógynövényeket és fűszereket kapott, majd következett némi szárítás, végül füstölték és gőzölték – mindezt tartósítás céljából, hogy a húst később is felhasználhassák, abban az időben ugyanis még nem volt hűtés. A "păstra" román kifejezés eleve tartósítást jelent, de etimológiailag inkább a latin "pastor", vagyis pásztor kifejezés az esélyesebb előd. A havasalföldi pásztorok hústartósító ötletének híre ment a Római Birodalomban, a mai Törökország területén például pastirma néven fut a fűszeres, levegőn szárított, érlelt vizibivaly- vagy marhahús.
De térjünk vissza szépen az izgalmas sztorira, hogy hogyan került a húsétel a Kárpátokból New York nyüzsgő utcáira. A 19. század második felében Romániából nagy számban érkeztek zsidó bevándorlók Észak-Amerikába. New Yorkban is sokan telepedtek le – annak rendje és módja szerint külön kis közösséget alkotván, a Lower East Side-on, Little Romania néven.
A legendák szerint egy litván hentes jégszekrényében helyet biztosított egy román barátjának, aki cserébe megosztotta vele az otthonról hozott pastramă receptúráját, és a hentes hamar árusítani kezdte a különlegességet.
Később delit nyitott, és rozskenyérre halmozva kínálta a húst. Akkor született meg maga a szendvics.
Egyre több helyen kezdtek pastramă-t árulni, immár marhahúsos verzióban, hiszen az elérhetőbb volt, mint a bárány – a bevándorlók az otthon ízeit új környezetükben is megtalálták. A harmincas években már ezerötszáz zsidó delit számoltak a városban. Hogy út közben a pastramă szó hogy fejlődött pastramivá, rejtély, de egyesek arra tippelnek, hogy az olasz jelenlét miatt könnyen szelidült a szó még dallamosabbá, és ők kötötték a hús nevét a salamihoz. Meglehet, hiszen megannyi vicces olasz kifejezés született már félrehallásokból. Vegyük csak példaképp a "sciusciá" szót, ami Victorio De Sica filmjéből lehet ismerős, utcai cipőpucolót jelent, és a félrehallott "shoeshine"-ból jött. Miért ne hallották volna félre a pastramă-t?
Ezen delikátok egyike volt az 1888-ban alapított Katz, amely a mai napig New York egyik legikonikusabb helye. Nemcsak Harry és Sally találkozott ott, a film megjelenése előtt is százéves hagyományt ápolt a hely, ahol valószínűleg a legtöbb világsztár már megfordult, és ahol a mai napig jegyes rendszerben vásárolhatjuk meg a mitikus szendvicset. Foodie-körökben zarándokhely, de nem csoda, mert tényleg elképesztően hangulatos a múltból itt maradt delikát, amelyet száz éve ugyanaz a család üzemeltet.
Körülbelül 25 dollár a rozskenyérben tálalt, felfoghatatlanul sok hús, mustár és savanyú uborka kombinációja, a kultikus filmes helyre persze képtelenség helyet foglalni, de a fal mellett is klassz, hiszen miután elfogyasztottuk a monstre szendvicset, lesz időnk felfedezni, hogy kik törzsvendégek náluk.
Jó választás lehet még New Yorkban a Pastrami Queen, és az East Village-i Harry & Ida's Meat & Supply Co. is. A pastrami szendvics megszállottjai nagyon szeretik még a Los Angeles-i Langer's-t, ami 1947 óta létezik, sőt, sokan állítják, hogy New York-i eredet ide vagy oda, az angyalok városában több a jó pastramizó.
Európában ugyanúgy népszerű a szendvics, van is pár tippünk, hol érdemes nagyot harapni. Párizsban a Swartz's Deli, Amszterdamban a Sal Meyer, Berlinben a Mogg szendvicsei mennek élményszámba. Ugyan bagelben kínálják, és a készítés metódusa is más kicsit, de a londoni Beigel Bake "salt beef" szerndvicse is jó választás azoknak, akik annyira nem ragaszkodnak a szabályokhoz.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Getty Images, Harry and Ida's)
gasztronómia | katz deli | pastrami szendvics | deli | pastrami
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!