Húsimádók körében ismert finomság a pastrami, ami itthon is leginkább szendvicsbe rendezett formában érhető el. Bár többnyire New York-i zsidó comfort foodnak gondolja mindenki, hosszú utat tett meg, míg megérkezett a Lower East Side-ra. Most zömében marhaszegyből készül az érlelt hús, ám eredetije, mely Romániából származik, még ürüből, bárányból vagy sertéshúsból volt. Egyfajta pásztoreledelnek tekintendő a pastramă, a szeretett pastrami elődje.
A Havasalföldön a legelső pastramă bárányhúsból készülhetett. Sós vizes pácot, gyógynövényeket és fűszereket kapott, majd következett némi szárítás, végül füstölték és gőzölték – mindezt tartósítás céljából, hogy a húst később is felhasználhassák, abban az időben ugyanis még nem volt hűtés. A "păstra" román kifejezés eleve tartósítást jelent, de etimológiailag inkább a latin "pastor", vagyis pásztor kifejezés az esélyesebb előd. A havasalföldi pásztorok hústartósító ötletének híre ment a Római Birodalomban, a mai Törökország területén például pastirma néven fut a fűszeres, levegőn szárított, érlelt vizibivaly- vagy marhahús.
De térjünk vissza szépen az izgalmas sztorira, hogy hogyan került a húsétel a Kárpátokból New York nyüzsgő utcáira. A 19. század második felében Romániából nagy számban érkeztek zsidó bevándorlók Észak-Amerikába. New Yorkban is sokan telepedtek le – annak rendje és módja szerint külön kis közösséget alkotván, a Lower East Side-on, Little Romania néven.
A legendák szerint egy litván hentes jégszekrényében helyet biztosított egy román barátjának, aki cserébe megosztotta vele az otthonról hozott pastramă receptúráját, és a hentes hamar árusítani kezdte a különlegességet.
Később delit nyitott, és rozskenyérre halmozva kínálta a húst. Akkor született meg maga a szendvics.
Egyre több helyen kezdtek pastramă-t árulni, immár marhahúsos verzióban, hiszen az elérhetőbb volt, mint a bárány – a bevándorlók az otthon ízeit új környezetükben is megtalálták. A harmincas években már ezerötszáz zsidó delit számoltak a városban. Hogy út közben a pastramă szó hogy fejlődött pastramivá, rejtély, de egyesek arra tippelnek, hogy az olasz jelenlét miatt könnyen szelidült a szó még dallamosabbá, és ők kötötték a hús nevét a salamihoz. Meglehet, hiszen megannyi vicces olasz kifejezés született már félrehallásokból. Vegyük csak példaképp a "sciusciá" szót, ami Victorio De Sica filmjéből lehet ismerős, utcai cipőpucolót jelent, és a félrehallott "shoeshine"-ból jött. Miért ne hallották volna félre a pastramă-t?
Ezen delikátok egyike volt az 1888-ban alapított Katz, amely a mai napig New York egyik legikonikusabb helye. Nemcsak Harry és Sally találkozott ott, a film megjelenése előtt is százéves hagyományt ápolt a hely, ahol valószínűleg a legtöbb világsztár már megfordult, és ahol a mai napig jegyes rendszerben vásárolhatjuk meg a mitikus szendvicset. Foodie-körökben zarándokhely, de nem csoda, mert tényleg elképesztően hangulatos a múltból itt maradt delikát, amelyet száz éve ugyanaz a család üzemeltet.
Körülbelül 25 dollár a rozskenyérben tálalt, felfoghatatlanul sok hús, mustár és savanyú uborka kombinációja, a kultikus filmes helyre persze képtelenség helyet foglalni, de a fal mellett is klassz, hiszen miután elfogyasztottuk a monstre szendvicset, lesz időnk felfedezni, hogy kik törzsvendégek náluk.
Jó választás lehet még New Yorkban a Pastrami Queen, és az East Village-i Harry & Ida's Meat & Supply Co. is. A pastrami szendvics megszállottjai nagyon szeretik még a Los Angeles-i Langer's-t, ami 1947 óta létezik, sőt, sokan állítják, hogy New York-i eredet ide vagy oda, az angyalok városában több a jó pastramizó.
Európában ugyanúgy népszerű a szendvics, van is pár tippünk, hol érdemes nagyot harapni. Párizsban a Swartz's Deli, Amszterdamban a Sal Meyer, Berlinben a Mogg szendvicsei mennek élményszámba. Ugyan bagelben kínálják, és a készítés metódusa is más kicsit, de a londoni Beigel Bake "salt beef" szerndvicse is jó választás azoknak, akik annyira nem ragaszkodnak a szabályokhoz.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Getty Images, Harry and Ida's)
katz deli | gasztronómia | pastrami szendvics | new york | hús | deli
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!