Close
A rózsaszín csoki, amelynek erősebb a marketingje, mint az íze

A rózsaszín csoki, amelynek erősebb a marketingje, mint az íze

Az ét-, a tej- és a fehér csokoládé, valamint a ritkán használt, de annál finomabb szőke csokoládé mellett körülbelül két éve megjelent egy trónbitorló új szereplő, ráadásul egy váratlan árnyalatban. Az ízélmény voltaképpen annyira nem is extra, mint ígérik, a szín viszont gyönyörű pasztellrózsaszín. Hogy született meg a ruby?

Szépen lassan szivárgott be hozzánk a ruby csokoládé – az üzletek polcain megjelent a KitKat rózsaszín változata, majd most nyáron a Magnum jégkrémek között is találni ruby bevonatú verziót. Egyáltalán csokoládéról beszélünk, vagy valami hibrid, színezett bevonóról?

Említettük a szőke csokoládét, mely egy kicsit előbb született, mint púder színű társa, de a komplett történethez muszáj mesélni róla is egy kicsit. Gyakorlatilag két olyan márka egymásra licitálásáról van szó, amelyek nagyon magas minőségű csokoládékkal látják el az egész gurmévilágot.

A francia Valrhona cég néhány évvel ezelőtt, állítólag egy véletlen hiba folytán talált rá a szőke csokoládéra.

A legenda szerint tűzön felejtették a fehér csokoládét, és így született meg az úgynevezett dulcey, amely már nevében is jelöli a karamellát.

A lényege, hogy a kizárólag kakaóvajból, cukorból és tejből készített fehér csokoládét lassan és hosszú ideig hőkezelik, a cukor elkezd karamellizálódni, és gyönyörű, szőkés színt kap a massza.

Az íze pedig még a színnél is vonzóbb, a karamella és a csoki rajongói egyszerre érezhetik a két aromát. Tehát a Valrhona megalkotta a dulcey-t, amely azonban nem kapott akkora visszhangot, mint a nagy múltú belga Callebaut fejlesztése, a rózsaszín ruby.

Tudni kell, hogy az extravagáns szín csak egy átlagos, laikus csokifogyasztónak akkora szenzáció, mert aki a kakaóbabokkal foglalkozik, nagyon jól tudja, hogy alapvetően nyersen, minden feldolgozási fázis előtt a kakaó egy lilás növény.

Ez a lila csak a fermentálás folyamata jóvoltából sötétedik barnává.

A ruby a kakaóbab fajtájáról kapta a nevét, és bár a receptúra és a készítési folyamat Barry Callebaut titka, sokan azt feltételezik, a fermentáció kimarad a készítésből, ezért a szépséges szín és a gyümölcsös ízvilág. A rubytól ugyanis valami pimaszabbat várnánk, amit meg is kapunk, mert a pasztellrózsaszín árnyalatú csokoládé egy kicsit savanykásabb.

2017-ben volt a ruby premierje, úgy mutatták be, mint egy világszenzációt, egy igazi gasztronómiai revelációt, egy új csokoládéfajtát a meglévő ét-, a tej- és a fehér csokoládé mellé.

A helyzet az, hogy tényleg tekinthetjük exkluzívnak, mert tényleg meghökkentő a színe, és izgalmas a gyümölcsösebb ízvilága.

A divatos és gyönyörű francia desszertek méltó hozzávalója lehet, mert az árnyalattal remekül lehet játszani, ráadásul esetében szó sincs mesterséges színezőanyagokól.

Exkluzivitása fakadhat a ritkaságából is, hiszen a világ kakaótermelésének csak elenyésző százaléka az a bab, amiből a ruby készül.

Mi mégis azt gondoljuk, története, marketingje sokkal erősebb, mint maga az ízhatás, ami kellemes, de sokadik kóstolásra sem okozott akkora eufóriát, mint például a szőke csokoládé.

A Callebaut sokféle ruby pasztillát és tömböt árul, érdemes figyelni a hazai újhullámos cukrászdákat, néhányukban dolgoznak vele, de ha kereskedelmi forgalomban kapható terméknél kóstolnánk meg a világ “negyedik típusú csokiját”, akkor az említett KitKat, a Magnum, a Baci és a Costa kávézók ruby forrócsokija lehet a tesztalany.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Barry-Callebaut.com, Lionsbread.com)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom