Close
A rózsaszín csoki, amelynek erősebb a marketingje, mint az íze

A rózsaszín csoki, amelynek erősebb a marketingje, mint az íze

Az ét-, a tej- és a fehér csokoládé, valamint a ritkán használt, de annál finomabb szőke csokoládé mellett körülbelül két éve megjelent egy trónbitorló új szereplő, ráadásul egy váratlan árnyalatban. Az ízélmény voltaképpen annyira nem is extra, mint ígérik, a szín viszont gyönyörű pasztellrózsaszín. Hogy született meg a ruby?

Szépen lassan szivárgott be hozzánk a ruby csokoládé – az üzletek polcain megjelent a KitKat rózsaszín változata, majd most nyáron a Magnum jégkrémek között is találni ruby bevonatú verziót. Egyáltalán csokoládéról beszélünk, vagy valami hibrid, színezett bevonóról?

Említettük a szőke csokoládét, mely egy kicsit előbb született, mint púder színű társa, de a komplett történethez muszáj mesélni róla is egy kicsit. Gyakorlatilag két olyan márka egymásra licitálásáról van szó, amelyek nagyon magas minőségű csokoládékkal látják el az egész gurmévilágot.

A francia Valrhona cég néhány évvel ezelőtt, állítólag egy véletlen hiba folytán talált rá a szőke csokoládéra.

A legenda szerint tűzön felejtették a fehér csokoládét, és így született meg az úgynevezett dulcey, amely már nevében is jelöli a karamellát.

A lényege, hogy a kizárólag kakaóvajból, cukorból és tejből készített fehér csokoládét lassan és hosszú ideig hőkezelik, a cukor elkezd karamellizálódni, és gyönyörű, szőkés színt kap a massza.

Az íze pedig még a színnél is vonzóbb, a karamella és a csoki rajongói egyszerre érezhetik a két aromát. Tehát a Valrhona megalkotta a dulcey-t, amely azonban nem kapott akkora visszhangot, mint a nagy múltú belga Callebaut fejlesztése, a rózsaszín ruby.

Tudni kell, hogy az extravagáns szín csak egy átlagos, laikus csokifogyasztónak akkora szenzáció, mert aki a kakaóbabokkal foglalkozik, nagyon jól tudja, hogy alapvetően nyersen, minden feldolgozási fázis előtt a kakaó egy lilás növény.

Ez a lila csak a fermentálás folyamata jóvoltából sötétedik barnává.

A ruby a kakaóbab fajtájáról kapta a nevét, és bár a receptúra és a készítési folyamat Barry Callebaut titka, sokan azt feltételezik, a fermentáció kimarad a készítésből, ezért a szépséges szín és a gyümölcsös ízvilág. A rubytól ugyanis valami pimaszabbat várnánk, amit meg is kapunk, mert a pasztellrózsaszín árnyalatú csokoládé egy kicsit savanykásabb.

2017-ben volt a ruby premierje, úgy mutatták be, mint egy világszenzációt, egy igazi gasztronómiai revelációt, egy új csokoládéfajtát a meglévő ét-, a tej- és a fehér csokoládé mellé.

A helyzet az, hogy tényleg tekinthetjük exkluzívnak, mert tényleg meghökkentő a színe, és izgalmas a gyümölcsösebb ízvilága.

A divatos és gyönyörű francia desszertek méltó hozzávalója lehet, mert az árnyalattal remekül lehet játszani, ráadásul esetében szó sincs mesterséges színezőanyagokól.

Exkluzivitása fakadhat a ritkaságából is, hiszen a világ kakaótermelésének csak elenyésző százaléka az a bab, amiből a ruby készül.

Mi mégis azt gondoljuk, története, marketingje sokkal erősebb, mint maga az ízhatás, ami kellemes, de sokadik kóstolásra sem okozott akkora eufóriát, mint például a szőke csokoládé.

A Callebaut sokféle ruby pasztillát és tömböt árul, érdemes figyelni a hazai újhullámos cukrászdákat, néhányukban dolgoznak vele, de ha kereskedelmi forgalomban kapható terméknél kóstolnánk meg a világ “negyedik típusú csokiját”, akkor az említett KitKat, a Magnum, a Baci és a Costa kávézók ruby forrócsokija lehet a tesztalany.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Barry-Callebaut.com, Lionsbread.com)

gurmé | marketing | ruby csoki | Callebaut | csoki

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram