Kisváros méretű lineáris park húzódik végig egy amerikai magasvasút alatt

Lenyűgöző megaprojekt van folyamatban Miamiban: egy 16 kilométer hosszú lineáris park épül a magasban futó Metrorail alatt. A három ütemből kettő már elkészült, de még a teljes átadás után is maradnak távlatok.

Frappáns szójátékkal The Underline névre keresztelték a Miami Metrorail alatti, korábban jórészt kihasználatlan területre tervezett lineáris parkot. Nem holmi taktikai urbanizmusról van szó:

16 kilométer hosszan nyúlik el majd a szabadidős terület, összesen 48,5 hektáron.

A projekt második ütemét most tavasszal adták át, a teljes befejezés 2026-ra várható. A gigantikus park több mint százezer lakost köt össze, sok egyéb mellett iskolákat, üzleteket, irodákat – és persze a fent futó nyolc Metrorail állomást, amelynek segítségével gyorsan elérhető a park egy-egy része.

Mivel a Metrorail ezen szakasza (Miami Rivertől Dadeland South-ig) Miami-Dade megye tulajdonában van, viszonylag könnyű volt folytonos parkot kialakítani. Más szakaszokon több különböző tulajdonossal kell majd egyeztetni – merthogy amíg a jelenlegi fix projekt elkészül, vizsgálják a további lehetőségeket is. A cél újabb északi és déli területek bevonásával létrehozni a 35 kilométer hosszú Miami Loop túra– és kerékpárutat.

De a jelenlegi, nagyrészt már megvalósult tervek ugyanolyan lenyűgözőek: a teljes 16 kilométeres városi ösvényen pillangókertek, kutyaparkok, street workout terek, kosár– és minifocipályák, előadóhelyszínek, valamint ideiglenes és állandó művészeti alkotások lesznek majd, illetve nem kis részben már vannak is.

A biztonság érdekében értelemszerűen a teljes szakaszt elszeparálják a környező utaktól, és ahol lehetséges, külön vezetik a gyalogos és biciklis vonalat, továbbá alaposan javítanak a parkot a várossal összekötő útkereszteződések biztonságán.

Egy helyi partner segítségével ingyen wifi is van végig az ösvény mentén, míg az egyik edzőpályánál zuhanyzásra is alkalmas nyilvános mosdót építettek, és még több ilyet terveznek a harmadik szakaszban.

Telepítenek Miyawaki-erdőket is, azaz a Dél-Floridában őshonos növényfajokból álló sűrű, biodiverz mikroerdőket.

A park ötlete még 2013-ban született meg, amikor a Friends of The Underline későbbi alapítója, Meg Daly mindkét karját eltörte. Miután így nem vezethetett a kezelésekre, az otthona közelében felszállt a Metrorailre, míg az út egy részét gyalog tette meg a sínek alatt – és a vasúti pálya árnyékában még júliusban sem volt túlságosan melege.

Felfigyelt arra, milyen széles folyosó húzódik a sínek alatt, arra meg pláne, hogy rajta kívül senki nem használja a helyet.

Így született meg a Friends of The Underline alapítvány, majd kisvártatva a partnerség Miami-Dade megyével, köz- és magánadományozók érkeztek, valamint több száz önkéntes, és ne feledkezzünk meg a The Underline elkötelezett igazgatótanácsáról sem.

Azóta már két szakaszt át is adtak, számtalan szolgáltatás működik, folyamatosan tartanak rendezvényeket, jógaórákat, Zumba kardioedzéseket, termelői piacot vagy éppen vezetett túrákat a terület átalakításáról.

 
 

Miamiban egyébként nemcsak hosszas vízszintes gyaloglás lehetséges, de függőleges autózás is, legalábbis amennyiben a Bentley olyan – 61 emeletes, 228 méter magas – felhőkarcolót tervez, amelynek minden emeletére el lehet majd jutni autóval is.

(Forrás: The Underline, Nyitókép, galéria: The Underline, fotók: GettyImages, Facebook)

the underline | Florida | miami | amerikai egyesült államok | amerika

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom