Miért érdemes modern tempomatot használni?

A tempomat, azaz sebességtartó automatika használata különösen abban az esetben előnyös, ha egy hosszabb útszakaszon, például egy autópályán szeretnénk kényelmesebbé tenni a vezetést. Talán kevesen gondolnák, de még a környezetre is pozitív hatással van ez a kiegészítő.

 

Az utólagosan beszerelt, az Autompláza Kft. webshopjából beszerzett tempomat ugyanis nem csupán a beállított sebesség automatikus tartásában nyújt jó szolgálatot, hanem az üzemanyag fogyasztásának optimalizálásában is. Ha élünk a sebességtartó automatika által kínált előnyökkel, akkor csökkenthetjük a feleslegesen felemésztett üzemanyag mennyiségét, egyúttal mérsékelhetjük, hogy a gépkocsink mennyi káros anyagot bocsásson ki.

 

Hogyan működik a tempomat a gyakorlatban?

 

A sebességmérő automatika szüntelenül monitorozza, hogy mekkora az adott jármű sebessége. Ha bekapcsoljuk, akkor emberi beavatkozás nélkül módosít a gázpedál állásán, méghozzá olyan mértékben, hogy a kocsi tempója ne változzon. Az állandó sebességet akkor is fenn tudja tartani, ha szembeszél fúj, lejtőn haladunk, vagy emelkedőn kell felkapaszkodnunk.

 

A tempomat használatának fő előnyei

 

A fentieken kívül az utazás komfortélménye is növelhető egy ilyen szerkezettel. Különösen a sofőr életét könnyítheti meg az, hogy nem kell folyton fél szemmel a kilométerórát nézni. A tempomattal ugyanis könnyen lehet haladni a maximálisan megengedett sebességgel, és közben egyáltalán nem kell tartani attól, hogy akár egy fikarcnyit is átlépjük azt.

 

Nemrég ugyanis szigorítottak a szabályokon, így elméletben bárkit megbüntethetnek már egy egészen minimális gyorshajtásért is. Ha valahova sietünk, de nem szeretnénk elkövetni a gyorshajtás vétségét, akkor rendkívül praktikus bekapcsolni a tempomatot. Így biztosan a lehető legrövidebb időn belül fogunk odaérni az úticélunkhoz a közlekedési szabályok adta lehetőségek keretein belül.

 

Egy modern tempomat több üzemmódban is használható

 

A manapság kapható tempomatok között olyan is akad, amely több üzemmóddal is rendelkezik. A sebességszabályozó üzemmódban a beállítani kívánt sebességnél meg kell nyomni a SET gombot, majd le is emelhetjük a lábunkat a gázpedálról. Ezt követően az elektronika teszi a dolgát, és úgy szabályozza a gépkocsi sebességét, hogy az ne változzon a külső körülmények ellenére sem.

 

A sebességhatároló üzemmódban úgy tudjuk vezetni a gépkocsit, hogy bármilyen erőteljesen is nyomjuk a gázt, a kocsi nem fog a megadott sebesség fölé gyorsítani. A balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében automatikusan ki lehet lépni ebből az üzemmódból, ha gyorsan tövig nyomjuk a gázpedált, majd visszaengedjük alaphelyzetbe.

 

Hogyan lehet gyorsítani, lassítani vagy megállni tempomat használata esetén?

 

A modern tempomatokon gombok segítségével lehet változtatni az előre meghatározott sebességen. Egy adott értékkel módosítja a kocsi sebességét egy gomb megnyomása.

 

A tempomat azonnal kikapcsol, ha lenyomjuk a kuplungot vagy a fékpedált. Nem sodorja tehát a jármű utasait veszélybe az, ha használjuk a tempomatot.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom