Ezeket a szempontokat vegyük figyelembe étterem­választáskor

Este vacsorázni mennénk, ajánlj már egy jó éttermet! Ez legalább annyira körülhatárolt kérés, mintha azzal fordulnánk egy baráthoz, hogy mondjon már egy jó zeneszámot. Így, ennyi, és semmi több. Milyen hangulathoz, milyen anyagi ráfordítással, kik mennek abba az étterembe, hányan, melyik napszakban, mit szeretnek enni, tradíciókra alapoznának, vagy kísérletezni is szeretnek...

Éttermet ajánlani egy másik embernek talán nehezebb, mint könyvet, filmet vagy zenét. Pedig jelenleg a gasztronómia popkulturális szinten mozog. Ha valakit egy kicsit is megmozgat ez a világ, rendszerint több sztárséfet tud felsorolni, mint klasszis labdarúgót, és még az írásmódját is ismeri a modern konyhatechnológiáknak, abban az esetben is, hogy ő maga alapvetően még egy húslevest sem készített élete során. Sokakat érdekelnek az új trendek, különleges alapanyagok, és igen, az új éttermek, nemzetközi viszonylatban is elismert helyek. Mi több, sok foodie úgy tervezi a nyaralását, kikapcsolódását, hogy az úti cél gasztropontjait is számításba veszi. Asztalt foglal, vagy legalább felméri a hely viszonylatait, legjobbjait, legeredetibb helyeit.

Mondjuk, hogy a gasztronómia a legelérhetőbb luxus: ha éppen nem fér bele egy utazás, akkor egy izgalmasabb vacsora is hasonló boldogságot okozhat.

Elvégre újat ismerhetünk meg, jól esik egy este hedonizmus. Mindegy viszont, hogy a világ melyik pontján vagyunk, választani tudni kell, és ez nem csak ízlés dolga. Rengeteg tényezőnek kell együttállnia a kifogástalan gasztroélmény eléréséhez, és ez nem az étteremben ülve kezdődik el, hanem a választáskor, a fejünkben.

Milyen esemény kapcsán megyünk enni?

Születésnap, évforduló, vagy csak egy olyan keddi esete, amikor elfogyott otthon a kreativitás, és inkább a profikra bíznánk magunkat. Amíg az utóbbi esetben bőven elég lehet egy kis ételbár, szendvicsező, addig egy ünnep egészen más hangulatot kíván.

Mi a büdzsé?

Szerencsére a legolcsóbbtól a csillagos égig pozicionáltig válogathatunk az éttermek közül. Érdemes előre meghatározni, hogy nagyjából mennyit szánunk az élményre, és aztán ebben a kategóriában keresgélni. Alá lőni lehet, de feljebb talán ne, pláne, ha például társasággal megyünk. Nem szerencsés mást kellemetlen helyzetbe hozni, hogy egy magasabb kategóriájú étteremben mondjuk csak egy előételt rendel, mert mást nem engedhet meg magának. Tisztázzuk a társasággal is a kereteket!

Egy randevú ugyanúgy lehet élvezetes egy piaci pecsenyésnél, mint egy Michelin-csillagos étteremben.

Kivel/kikkel megyünk?

Máshova megyünk a barátainkkal, akikkel utazni szoktunk járni, mint amikor harmincfős családi eszem-iszom a cél, különböző korosztályok találkozásával. Nem lehet mindenkinek megfelelni persze, de ha nagyobb a szórás, érdemesebb valami kevésbé bonyolultat választani.

Hiába imádja például az ünnepelt az ázsiai konyhát, nem biztos, hogy a nagymama és a kicsik sashimikre vágynak.

Adunk egy tuti tippet ilyen esetekre: az olasz konyha talán a legkevésbé megosztó, a legjobban szerethető. A válogatós és nem túl nyitott vendégnek remek lesz a pizza vagy egy biztonságos tésztaétel, az ínyencebbek rámehetnek a tengeri ételekre.

Hányan leszünk?

Nem mindegy az sem, hogy milyen típusú az étterem: egy rugalmas, gurmé társaság például nyugodtan menjen tapasbárba vagy közel-keleti megosztós fogásokat enni, hosszú asztalnál. Egy intim, kettesben töltött vacsora egy kisebb helyen is hangulatos, nagyobb társaság esetén tágas éttermet válasszunk, sőt, akár különtermet, ha van rá lehetőség. A négy fő elég ideális létszám, akkor gyakorlatilag bárhol, bármilyen méretű helyen kényelmesen, komfortosan leszünk.

Hogyan viszonyulunk az éttermekhez?

Ritkán járunk étterembe, vagy sűrűn, teljesen mindegy, ami viszont nagyon fontos, az a különböző vendéglátóegységek általános kezelése. Mit jelent ez?

Mindent a saját kategóriájában vizsgáljunk, és adjuk át magunkat a pillanatnak, a kényeztetésnek, az ízeknek, a társaságnak és a közös étkezés örömének!

Ne legyünk csalódottak, ha egy bisztróban nincs burger az étlapon, az ételbárban pedig készüljünk fel rá, lehet, hogy csak négy-öt féle fogás kapható, de az a legprofibban elkészítve. Kis konyhával rendelkező kávézóban ne akarjunk vacsorázni, és top étteremben sem "csak úgy bekapni valamit". Nem erre lettek kitalálva.

Az már ránk van bízva, hogy a kritériumokat szem előtt tartva éppen indiai büfébe, magyaros vendéglőbe, francia fine dining étterembe, burgerbisztróba megyünk. Ajánlani is csak úgy lehet, ha tudjuk, kik, milyen büdzsével, hányan és milyen apropóból mennek együtt étkezni.

Végezetül pedig: legyünk kedvesek a vendéglátóinkkal, működjünk együtt velük, és ne gondoljuk azt, hogy a vendég a király (azaz mi). A vendéglátó és a vendég ideális esetben egy jó dinamikájú kapcsolatot alakít ki arra az időre (is), amíg együttműködnek. Ha hibát észlelünk, ne féljünk szólni, de kritikánkat helyesen fogalmazzuk meg, és annak címezzük, akit illet. Ugyanígy a pozitív visszacsatolás is rendkívül fontos: segít és motiválja a vendéglátókat, ha respektáljuk áldozatos munkájukat. A felszolgálótól a séfig.

Helyben is megoszthatjuk a dicséretet és kritikát, ha online is megosztanánk a tapasztalatokat, azzal viszont etikusan és átgondoltan bánjunk.

Lepontozni úgy, hogy nem szóltunk, amiért például hideg étel került elénk, és még illemből szép borravalót is adtunk... nem a legkorrektebb. Szóljunk azonnal, ha valami hiba történt, kiderül, hogyan kezelik ezt, és ez is érdekes benyomás lehet az étkezés végén.

Ez is érdekelhet:

Vélhetően ezek lesznek 2020 gasztrotrendjei

Évről évre jelennek meg a divatos hozzávalók, fűszerek, új foodie városok, régi-új konyhatechnikák, eljárások. Szemezgetünk, hogy mi vár ránk 2020-ban.

(Fotók: Getty Images, Pxhere, Unsplash) 

 

étterem | gasztronómia | gasztro | gasztropiac | ajánlat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom