Close
Vélhetően ezek lesznek 2020 gasztrotrendjei

Vélhetően ezek lesznek 2020 gasztrotrendjei

Megesett, hogy egy egész évet letarolt egy-egy hozzávaló, superfood néven futnak a legegészségesebb magvak, zöldségek, gyümölcsök, mindenki tudja, mit jelen a sous vide technológia, és lassan a steakek nevei is szépen berögzülnek a gasztronómia iránt fogékonyak memóriájába. Mi vár ránk 2020-ban? Vajon merre halad a kulinária, milyen összetevőkre figyeljünk, hogy érdemes változtatni az étkezési szokásainkon? 2020-ban levesszük a rontást a kelbimbóról is?

Még több superfood

Erről a vonatról nem szállunk le. A superfood plecsni különben egy jó dolog, mert akár régóta a büntetésben lévő zöldségek is újra megjelenhetnek az asztalokon. Mi több, kultuszt kreálnak köréjük! Így lett világméretű hiszti a varázslatos “kale”, vagyis fodros kel körül, de így ment mennybe a közönséges spenót is, csupán annyitól, hogy a zsengébb, fiatalabb verzióját bébispenótként aposztrofálják, és a zöldturmixokon élő ökofiatalok marékszámra fogyasztják.

2020-ban a sokak által gyűlölt kelbimbó jut a csúcsra: még azok is megkedvelik majd, akiknek szörnyű menzás élmények miatt eddig tiltólistás volt.

Végülis ő is bébi. Angolul brussels sprouts néven fut, etimológiája szerint pedig azért ez a név, mert Belgiumban rajonganak érte. Elméletileg az egész világon imádni fogják hamarosan. Kulminálódik a karfiolláz is, ezzel együtt az úgynevezett karfiolrizs, mint kalóriaszegény és tápláló ketogén köret.

A tinta titka

Egyre több fogást készítenek a szépia tintájával, mely trükkös hozzávaló, ugyanis elsősorban a színe miatt használják – azonnal éjfeketére vagy betonszürkére fest bármit.

Hiába félünk a tengeri íztől, inkább semleges a hatás, akár süteményekhez is bátran lehet használni.

Így lesz ez 2020-ban is: még több tésztát festenek majd be, legyen az csak díszítés vagy egész fogás. Spagettitől a macaronig.

Locavore feeling

Nem mennénk bele az avokádóvitába, de úgy tűnik, egyre fontosabbá válik, hogy inkább helyi alapanyagokat használjunk, és azokat akár maguktól a termelőktől szerezzük be. Erre tökéletes fórum a piac, kistermelői vásár.

Nemcsak jó dolog, hogy megismerjük magát a termelőt, de ezzel jócskán csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, és a helyi őstermelőket támogatjuk.

Természetesen így zamatosabb finomságokat tehetünk az asztalra. A farm to table mozgalom már előbb elérte a vendéglátást, a legjobb éttermekben a piaci kínálatot veszik figyelembe, és csak a helyileg be nem szerezhető alapanyagokat vásárolják import áruból.

Még több food court, food market

Ahogy több a gasztronómiát szerető, értő és élvező ember, úgy szaporodnak a vendéglátóhelyek is. Nyugat-Európában egyértelműen a food court vonal jelenti a jövőt: a Time Out Market jellegű, topkonyhákat és séfeket összegyűjtő csarnokok mellett a kisebb ételpiacok is jól mennek, de a vásárlást és a falatozást ötvöző food plazák sem ritkák.

Ilyen például az Eataly brand, amely Rómában a világ legnagyobb ilyen jellegű egységét nyitotta meg egy régi pályaudvaron.

Savanyítás, fermentálás

Folytatódik és a még be nem vett helyeken megjelenik a savanyítás, fermentálás művészete. A természetes erjedéssel nyert ételek rendkívül ízgazdagok és egészségesek, nem csoda, hogy reneszánszukat élik.

Nincs hőkezelés, természetes erjedés történik, adalékok nélkül, a pre- és probiotikumok pedig nagyon jó hatással vannak az emésztőrendszerre.

Ez az egyik kedvenc trendünk: még több savanyított, erjesztett, kovászos ételt az asztalokra!

Egsézséges és finom húspótlók

Már-már átverve érezhetjük magunkat egy-egy profibb húspótló fogyasztása után: hogy lehet ennyire szaftos és laktató az álhús? Nem csak azért, mert valaki vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytat, de egyszerűen mindenkinek muszáj mérsékelni a nyakló nélküli húsfogyasztást. Már nemcsak íztelen tofuk, hanem friss és esetleg füstölt változatok, selyemtofuk, aprólékosabban készített szejtánok és olyan húspótlók is léteznek, mint a Beyond Meat, amely Leonardo DiCaprióval is kapcsolatba hozható.

Aki kóstolta már a Beyond Meat termékeit, tudhatja, hogy rendkívül tápláló és gazdag vegán készítmény. Nemcsak az egyéni fogyasztás a truváj, hanem például a nagy gyorsétteremláncokkal való leszerződés is, így pedig az alternatívát nyújtanak a mindenevőknek és a növényi alapú táplálkozást folytatóknak.

Biztos nagyot megy majd a tépett húsok imitálására szolgáló jackfruit is. Rostjainak köszönhetően tényleg egészen jól utánozza a lassú tűzön készülő húsokat.

CBD, a kender, bódulat nélkül

Superfoodként jegyzik a CBD-t is, mely leginkább olaj formában kedvelt, és már nemcsak a szépségiparban tarol, hanem egyre inkább az élelmiszerpiacon is.

A legkülönfélébb ételeket és italokat készítik vele: kekszet, fagyit, vodkát, gint, de még humuszt is. 2020 matchája vagy ruby csokija a CBD!

A harissa az új sriracha!

Észak-afrikai eredetű fűszerpaszta, grillhúsokhoz, egytálételekhez, kuszkuszokhoz vagy salátákhoz használják. Gyakorlatilag mindenhez, ami finom, amolyan jolly joker, és lehet, hogy hamarosan lenyomja az évek óta a trónon ücsörgő srirachát! (És a mi jó öreg Erős Pistánkat is…?)

A paprika a bázis, többféle chili, fokhagyma, koriander, köményvariációk, esetenként citromlé, menta és füstölt chili keveréke ez a mennyei krém.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom