Vélhetően ezek lesznek 2020 gasztrotrendjei

Megesett, hogy egy egész évet letarolt egy-egy hozzávaló, superfood néven futnak a legegészségesebb magvak, zöldségek, gyümölcsök, mindenki tudja, mit jelen a sous vide technológia, és lassan a steakek nevei is szépen berögzülnek a gasztronómia iránt fogékonyak memóriájába. Mi vár ránk 2020-ban? Vajon merre halad a kulinária, milyen összetevőkre figyeljünk, hogy érdemes változtatni az étkezési szokásainkon? 2020-ban levesszük a rontást a kelbimbóról is?

Még több superfood

Erről a vonatról nem szállunk le. A superfood plecsni különben egy jó dolog, mert akár régóta a büntetésben lévő zöldségek is újra megjelenhetnek az asztalokon. Mi több, kultuszt kreálnak köréjük! Így lett világméretű hiszti a varázslatos "kale", vagyis fodros kel körül, de így ment mennybe a közönséges spenót is, csupán annyitól, hogy a zsengébb, fiatalabb verzióját bébispenótként aposztrofálják, és a zöldturmixokon élő ökofiatalok marékszámra fogyasztják.

2020-ban a sokak által gyűlölt kelbimbó jut a csúcsra: még azok is megkedvelik majd, akiknek szörnyű menzás élmények miatt eddig tiltólistás volt.

Végülis ő is bébi. Angolul brussels sprouts néven fut, etimológiája szerint pedig azért ez a név, mert Belgiumban rajonganak érte. Elméletileg az egész világon imádni fogják hamarosan. Kulminálódik a karfiolláz is, ezzel együtt az úgynevezett karfiolrizs, mint kalóriaszegény és tápláló ketogén köret.

A tinta titka

Egyre több fogást készítenek a szépia tintájával, mely trükkös hozzávaló, ugyanis elsősorban a színe miatt használják – azonnal éjfeketére vagy betonszürkére fest bármit.

Hiába félünk a tengeri íztől, inkább semleges a hatás, akár süteményekhez is bátran lehet használni.

Így lesz ez 2020-ban is: még több tésztát festenek majd be, legyen az csak díszítés vagy egész fogás. Spagettitől a macaronig.

Locavore feeling

Nem mennénk bele az avokádóvitába, de úgy tűnik, egyre fontosabbá válik, hogy inkább helyi alapanyagokat használjunk, és azokat akár maguktól a termelőktől szerezzük be. Erre tökéletes fórum a piac, kistermelői vásár.

Nemcsak jó dolog, hogy megismerjük magát a termelőt, de ezzel jócskán csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, és a helyi őstermelőket támogatjuk.

Természetesen így zamatosabb finomságokat tehetünk az asztalra. A farm to table mozgalom már előbb elérte a vendéglátást, a legjobb éttermekben a piaci kínálatot veszik figyelembe, és csak a helyileg be nem szerezhető alapanyagokat vásárolják import áruból.

Még több food court, food market

Ahogy több a gasztronómiát szerető, értő és élvező ember, úgy szaporodnak a vendéglátóhelyek is. Nyugat-Európában egyértelműen a food court vonal jelenti a jövőt: a Time Out Market jellegű, topkonyhákat és séfeket összegyűjtő csarnokok mellett a kisebb ételpiacok is jól mennek, de a vásárlást és a falatozást ötvöző food plazák sem ritkák.

Ilyen például az Eataly brand, amely Rómában a világ legnagyobb ilyen jellegű egységét nyitotta meg egy régi pályaudvaron.

Savanyítás, fermentálás

Folytatódik és a még be nem vett helyeken megjelenik a savanyítás, fermentálás művészete. A természetes erjedéssel nyert ételek rendkívül ízgazdagok és egészségesek, nem csoda, hogy reneszánszukat élik.

Nincs hőkezelés, természetes erjedés történik, adalékok nélkül, a pre- és probiotikumok pedig nagyon jó hatással vannak az emésztőrendszerre.

Ez az egyik kedvenc trendünk: még több savanyított, erjesztett, kovászos ételt az asztalokra!

Egsézséges és finom húspótlók

Már-már átverve érezhetjük magunkat egy-egy profibb húspótló fogyasztása után: hogy lehet ennyire szaftos és laktató az álhús? Nem csak azért, mert valaki vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytat, de egyszerűen mindenkinek muszáj mérsékelni a nyakló nélküli húsfogyasztást. Már nemcsak íztelen tofuk, hanem friss és esetleg füstölt változatok, selyemtofuk, aprólékosabban készített szejtánok és olyan húspótlók is léteznek, mint a Beyond Meat, amely Leonardo DiCaprióval is kapcsolatba hozható.

Aki kóstolta már a Beyond Meat termékeit, tudhatja, hogy rendkívül tápláló és gazdag vegán készítmény. Nemcsak az egyéni fogyasztás a truváj, hanem például a nagy gyorsétteremláncokkal való leszerződés is, így pedig az alternatívát nyújtanak a mindenevőknek és a növényi alapú táplálkozást folytatóknak.

Biztos nagyot megy majd a tépett húsok imitálására szolgáló jackfruit is. Rostjainak köszönhetően tényleg egészen jól utánozza a lassú tűzön készülő húsokat.

CBD, a kender, bódulat nélkül

Superfoodként jegyzik a CBD-t is, mely leginkább olaj formában kedvelt, és már nemcsak a szépségiparban tarol, hanem egyre inkább az élelmiszerpiacon is.

A legkülönfélébb ételeket és italokat készítik vele: kekszet, fagyit, vodkát, gint, de még humuszt is. 2020 matchája vagy ruby csokija a CBD!

A harissa az új sriracha!

Észak-afrikai eredetű fűszerpaszta, grillhúsokhoz, egytálételekhez, kuszkuszokhoz vagy salátákhoz használják. Gyakorlatilag mindenhez, ami finom, amolyan jolly joker, és lehet, hogy hamarosan lenyomja az évek óta a trónon ücsörgő srirachát! (És a mi jó öreg Erős Pistánkat is...?)

A paprika a bázis, többféle chili, fokhagyma, koriander, köményvariációk, esetenként citromlé, menta és füstölt chili keveréke ez a mennyei krém.

Ez is érdekelhet:
Tíz tény a pezsgőről, amivel elkápráztathatod a társaságod

Csendet, feszültséget, ellaposodott bulit is fel lehet dobni egy kis pezsgővel és a hozzá tartozó sztorikkal. Segítünk!

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

2020 | gasztronómia | cbd | jackfruit | harissa | gaszrotrend

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa