Close
Tíz tény a pezsgőről, amivel elkápráztathatod a társaságod

Tíz tény a pezsgőről, amivel elkápráztathatod a társaságod

A buborékok elegánsak, a jó pezsgő igazi királynője lehet egy eseménynek, a hatása pedig hamar érkezik, és folyamatos jókedvet garantál. Jöjjenek most olyan tények a pezsgőről, amivel bármely buli ellaposodását is megakadályozhatjuk. 

  • Egy sztenderd méretű (0,75 liter) pezsgősüvegben körülbelül 49 millió buborék lakik. Ez háromszor annyi, mint amennyi egy hasonló méretű üveg sörben lenne.
  • A különböző nagyságú pezsgősüvegek mind bibliai neveket kaptak. Matuzsálemet, Baltazárt, Salamont is találunk közöttük. A legnagyobb a Melkizedet: az harmincliteres.
  • A tradicionális pezsgőkészítéshez használt úgynevezett rázóállványt Barbe Nicole Ponsardin találta fel. Ha így nem mond sokat a leánykori név, segítünk kicsit: özvegy (veuve) Madame Clicquot-ról beszélünk. Amikor a tökéletes francia pezsgő elért Oroszországba, a “clicquot” a pezsgő szinonimája lett.
  • Nem úri jókedvéből emlegeti mindenki a Dom Pérignon champagne-t a pezsgők atyjának. A bencés rendi dom. Pierre Pérignon volt az, aki az első buborékos italt elkészítette. Az ő ötlete nyomán használtak először parafadugót a rongyokkal való bedugaszolás helyett. Valójában már a római időkben is használtak parafát az italosüvegekhez, de a hermetikusan záró, modern dugót a francia bencés apát fejlesztette ki.
  • A champagne-ok valóban kézzel szedett és válogatott szőlőszemekből készülnek, így elkerülik, hogy sérült gyümölcsöt használjanak. Megnövekszik az előállítás költsége is, körülbelül hat-kilenc euróba kerül van a champagne-ként végző szőlő kilója. Ugyanez cava esetében úgy egy euró, proseccónál másfél-három euró. Egy sztenderd üveg pezsgő előállításához hozzávetőlegesen 1,2 kg szőlőre van szükség.
  • Kezdetben többnyire édes pezsgőt készítettek, ám az angol piac diktálta, hogy száraz, kevesebb cukrot tartalmazó italokat kell gyártani.
  • James Bond nevét összemosták már a vodka-martinivel, amit “rázva, nem keverve” fogyaszt. Pedig a 007-es sokkal több pezsgőt fogyaszt, mint vodka-martinit. Taittinger, Dom Pérignon, Bollinger, Veuve Clicquot, Krug és Pommery is megjelennek a regényekben és a filmvásznon is.
  • Ízlésünk diktálja, hogy flőtéből, tulipánból, fehérboros pohárból, vagy úgynevezett coupe, vagyis szélesszájú, kehely alakú pohárból isszuk a pezsgőt. Ugyan az utóbbihoz egy pikáns történet is jár: szóbeszéd szerint Marie Antoinette kebleiről mintázták ezt a pohárfajtát. Hiába elegáns és ariszokrata a forma, a buborékok hamar elillannak, ez a legkevésbé javasolt pezsgőspohár. Koktélokhoz viszont ideális.
  • Sokak szerint eretnekség, pláne drágább pezsgőnél, de egy ügyes trükkel újra gyöngyözésre bírhatjuk az elcsendesedett italt. Csak pottyantsunk egy szem mazsolát a pohárba: az aszalvány fel-le utazgat majd, és újraéleszti a szunnyadó buborékokat.
  • Reims luxusitalaival teli pincéi (például: Taittinger, Pommery, Krug, Ruinart) az első világháború alatt rengeteg ember életét mentették meg. A pezsgőspincékben valóságos föld alatti város alakult ki kórházzal, iskolával, alvókerületekkel.

Ez is érdekelhet:

Sosem gondoltuk volna, milyen étel passzol a legjobban a pezsgőhöz – Roadster

Bontsunk pezsgőt! – hangzik el minden olyan alkalommal, amikor jeles napot vagy például sikereket ünneplünk. A buborékok decensek, pláne, ha egy izgalmasabb, évjáratos tételt iszunk, de a körítés sem mindegy. Gurmé körökben bevett szokás a pezsgőt osztrigával, kaviárral lekísérni, pedig egy sokkal egyszerűbb és kevésbé szofisztikált, sőt, kifejezetten gyorskaja az, amivel nyerő párost alkotnak.

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Veuve Clicquot)

buék | bor | italkultúra | champagne | pezsgő

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram