A buborékok elegánsak, a jó pezsgő igazi királynője lehet egy eseménynek, a hatása pedig hamar érkezik, és folyamatos jókedvet garantál. Jöjjenek most olyan tények a pezsgőről, amivel bármely buli ellaposodását is megakadályozhatjuk.
- Egy sztenderd méretű (0,75 liter) pezsgősüvegben körülbelül 49 millió buborék lakik. Ez háromszor annyi, mint amennyi egy hasonló méretű üveg sörben lenne.
- A különböző nagyságú pezsgősüvegek mind bibliai neveket kaptak. Matuzsálemet, Baltazárt, Salamont is találunk közöttük. A legnagyobb a Melkizedet: az harmincliteres.
- A tradicionális pezsgőkészítéshez használt úgynevezett rázóállványt Barbe Nicole Ponsardin találta fel. Ha így nem mond sokat a leánykori név, segítünk kicsit: özvegy (veuve) Madame Clicquot-ról beszélünk. Amikor a tökéletes francia pezsgő elért Oroszországba, a "clicquot" a pezsgő szinonimája lett.
- Nem úri jókedvéből emlegeti mindenki a Dom Pérignon champagne-t a pezsgők atyjának. A bencés rendi dom. Pierre Pérignon volt az, aki az első buborékos italt elkészítette. Az ő ötlete nyomán használtak először parafadugót a rongyokkal való bedugaszolás helyett. Valójában már a római időkben is használtak parafát az italosüvegekhez, de a hermetikusan záró, modern dugót a francia bencés apát fejlesztette ki.
- A champagne-ok valóban kézzel szedett és válogatott szőlőszemekből készülnek, így elkerülik, hogy sérült gyümölcsöt használjanak. Megnövekszik az előállítás költsége is, körülbelül hat-kilenc euróba kerül van a champagne-ként végző szőlő kilója. Ugyanez cava esetében úgy egy euró, proseccónál másfél-három euró. Egy sztenderd üveg pezsgő előállításához hozzávetőlegesen 1,2 kg szőlőre van szükség.
- Kezdetben többnyire édes pezsgőt készítettek, ám az angol piac diktálta, hogy száraz, kevesebb cukrot tartalmazó italokat kell gyártani.
- James Bond nevét összemosták már a vodka-martinivel, amit "rázva, nem keverve" fogyaszt. Pedig a 007-es sokkal több pezsgőt fogyaszt, mint vodka-martinit. Taittinger, Dom Pérignon, Bollinger, Veuve Clicquot, Krug és Pommery is megjelennek a regényekben és a filmvásznon is.
- Ízlésünk diktálja, hogy flőtéből, tulipánból, fehérboros pohárból, vagy úgynevezett coupe, vagyis szélesszájú, kehely alakú pohárból isszuk a pezsgőt. Ugyan az utóbbihoz egy pikáns történet is jár: szóbeszéd szerint Marie Antoinette kebleiről mintázták ezt a pohárfajtát. Hiába elegáns és ariszokrata a forma, a buborékok hamar elillannak, ez a legkevésbé javasolt pezsgőspohár. Koktélokhoz viszont ideális.
- Sokak szerint eretnekség, pláne drágább pezsgőnél, de egy ügyes trükkel újra gyöngyözésre bírhatjuk az elcsendesedett italt. Csak pottyantsunk egy szem mazsolát a pohárba: az aszalvány fel-le utazgat majd, és újraéleszti a szunnyadó buborékokat.
- Reims luxusitalaival teli pincéi (például: Taittinger, Pommery, Krug, Ruinart) az első világháború alatt rengeteg ember életét mentették meg. A pezsgőspincékben valóságos föld alatti város alakult ki kórházzal, iskolával, alvókerületekkel.
Ez is érdekelhet:
Sosem gondoltuk volna, milyen étel passzol a legjobban a pezsgőhöz - Roadster
Bontsunk pezsgőt! - hangzik el minden olyan alkalommal, amikor jeles napot vagy például sikereket ünneplünk. A buborékok decensek, pláne, ha egy izgalmasabb, évjáratos tételt iszunk, de a körítés sem mindegy. Gurmé körökben bevett szokás a pezsgőt osztrigával, kaviárral lekísérni, pedig egy sokkal egyszerűbb és kevésbé szofisztikált, sőt, kifejezetten gyorskaja az, amivel nyerő párost alkotnak.
(Fotók: Getty Images, Unsplash, Veuve Clicquot)
bor | buborék | champagne | italkultúra | flőte
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!