„Mintha csak felnéznél egy feléd közeledő felhőkarcolóra, amely élve fel akar falni”

Nazaré egy festői szépségű, nemzetközileg is ismert kisváros Portugália nyugati partjainál, amely az idilli tengerparti üdülőhelyek etalonjának is tekinthető.

Hosszan elnyúló homokos tengerpartját számos lelkes kalandor és nagy utazó keresi fel a nyári turistaszezon során. Képzeljük el, amint épp kieresztjük a gőzt a portugál üdülőtelepülésen egy kellemes augusztusi napon. A nap szikrázik a búzavirágkék vízfelszínen, az Atlanti-óceán pedig a Praia do Norte zord partjait simogatja.

Nazaré híres strandja, a Praia do Norte

A közeli sziklapart tetején álló Forte de São Miguel Arcanjo mellett izgatott turisták gyülekeznek, akik a középkori erőd vörös világítótornya elé állva épp egy közös fotóra készülnek. Igazán felemelő mediterrán pillanatok ezek.

A Forte de São Miguel Arcanjo

Két hónappal később azonban Nazaré kivetkőzik békés mediterrán ruhájából, és megmutatja nekünk egy másik orcáját. Októbertől márciusig ugyanis beköszönt a szörfszezon, és az erődhöz vezető út és a csodás keleti part újra megtelik tömeggel. Ők viszont már más célból keltek útra a portugál óceánpartra:

szeretnék megtekinteni akció közben a világ legjobb nagyhullámú szörföseit, akik mindent megtesznek azért, hogy meglovagolják a földkerekség talán legvadabb vizeit.

A nazaréiak mindig is tudták, hogy nagy hullámok tombolnak náluk, bár azzal talán nemzedékekkel ezelőtt még nem voltak teljesen tisztában, hogy pontosan mennyire. A viharos téli napokon a helyiek gyakran kisétáltak a világítótoronyhoz, hogy magukba szívják a hullámok erejét. Olyankor az egész környék úgy érezte, mintha remegne a föld, és villámsortűz rázná meg a hegyeket.

Nazaré bő húsz éve még korántsem volt szörfparadicsom. 2008-ban határozott úgy a helyi önkormányzat, hogy a város idegenforgalmi szezonjának meghosszabbítása érdekében próbálják kiaknázni azt a turisztikai potenciált, amely a vidék geológiai anomáliájában rejlik.

A nazaréi hullámok méretét és kiszámíthatatlanságát a kontinens legnagyobb, kétszáz kilométer hosszú és öt kilométer mély tenger alatti kanyonja okozza,

amely a Grand Canyonnál is mélyebb természeti képződmény.

Nazaré évszázadok óta népszerű nyári üdülőhely volt a portugálok körében, azonban amint beköszöntöttek az ősz első napjai, hirtelen szellemvárossá vált. A helyzetet súlyosbította az, hogy idővel a település másik fontos  iparága, a halászat is hanyatlani kezdett.

„Nem az volt a célunk, hogy Nazarét a nagyhullámos szörfösök célpontjává tegyük, csupán szerettünk volna embereket csalogatni a településre a nyári hónapok után is” – magyarázta a helyi testneveléstanár és életmentő, Paulo Salvador.

Majd 2011 novemberében elérkezett az igazi áttörés. A szakma egyik legnagyobb alakja, a hawaii nagyhullámú szörfös, Garrett McNamara elutazott a portugál kisvárosba, és meglovagolt egy közel huszonnégy méteres hullámot, amely akkor világrekordnak számított – onnantól kezdve pedig a szörfvilág figyelme is Nazaréra összpontosult. A hihetetlen teljesítménye miatt Garrett McNamara a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült:

Azóta, hogy a település szörfparadicsommá vált, a tél néha mozgalmasabb, mint a nyári időszak. Külön érdekesség, hogy más közkedvelt szörfbázisokkal ellentétben itt még nem regisztráltak halálesetet.

Pedig a nazaréi hullámoknál vadabbakat elképzelni is nehéz, Nic von Rupp, portugál származású szörfös így írja le őket: „A hawaii jawshoz hasonló hullámok vonzók a szörfösök körében, hiszen remekül meglovagolható, a kockázat pedig minimális. Ez itt viszont más. Ez egy szörnyeteg, egy freak show.

Olyan, mintha felnéznél egy feléd közeledő felhőkarcolóra, amely élve fel akar falni. Itt nincs helye irgalomnak.”

2017-ben a brazil Rodrigo Koxa megdöntötte McNamara rekordját, majd a brazil Maya Gabeira a női világrekordot állította be az egykori portugál halászfaluban. 2020-ban egy tizennyolc éves szörfös, a portugál António Laureano egy harmincméteres hullámszörnnyel birkózott meg, bár az eredményét még nem fogadták el hivatalosan. Ahogyan Paulo Salvador életmentő fogalmaz:

„Amikor a vízben vagy, nem tudod, hogy mi merre van, csak próbálsz túlélni”.

Mivel Nazaré hullámai veszélyesebbek, mint a világ bármelyik más szörfparadicsomában, ezért Von Rupp szerint kiemelten fontos a nagyon szigorú biztonsági óvintézkedések biztosítása és betartása a szörfözés során.

Joana Andrade az egyetlen portugál nő, aki 2013-ban szembeszállt Nazaré hullámaival. Nyolc hónapon át tartott a felkészülése, a fizikai és mentális tréningje többek között vizualizációs és légzéstechnikai gyakorlatokat is tartalmazott.

„A testünket jól fel tudjuk készíteni, azonban az elménk az, amely megment, ha rosszra fordulnak a dolgok.

Amikor a jet-ski vezetője közli velem, hogy ráraklak erre a hullámra, annyi minden kavarog bennem. Hirtelen úgy érzem, nem tudom megcsinálni, képtelen vagyok rá, a félelem és adrenalin együttes erővel dúl bennem. De amikor elengedi a kábelt, a szabadság, a megértés és a béke szimfóniája jár át. És bár minden olyan gyorsan történik, amikor a hullámon vagy, úgy érzed, mintha az egész már egy örökkévalóság óta tartana. Ezekben a másodpercekben megtapasztalod, milyen érzés igazán a jelenben lenni, ami különösen nagy kincs manapság.”

És ha már szörfözés:

Így szörfözhetsz az Alpokban, hegycsúcsok között

Az elmúlt hónapokban a világ legjobb szörföseinek szeme az óceánok helyett s svájci Alpokban található új Wavegarden által kivitelezett Alaïa Bay-re szegeződött.

(Forrás: BBC Travel)

portugália | nagy sztori | Maya Gabeira | Joana Andrade | szörf

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom