Mit csinál egy gyógypedagógiai asszisztens?

Gyógypedagógiai asszisztensként az ember néha úgy érzi, megváltja a világot és kicsit jobbá teszi a társadalmat. De hogy is csinálja ezt pontosan? Mi tartozik a munkakörébe? És ha valaki ezen a területen szeretne elhelyezkedni, egyáltalán hol kezdje?

Már egy fél éves, a TanfolyamGURU.hu-n is megtalálható gyógypedagógiai asszisztens online képzés keretein belül is szerezhetünk szakképesítést, a kurzus végén pedig tanúsítványt is kapunk. Itt lehetőség lesz betekintést nyerni a különleges nevelés területébe, vagyis a speciális nevelési igényű (SNI-s) gyerekekkel való foglalkozás világába.

Milyen feladatokra számítsak, ha gyógypedagógiai asszisztens szeretnék lenni?

A gyógypedagógiai asszisztensek feladatköre sokrétű és szerteágazó, intézménye válogatja, hogy pontosan mi tartozik munkájához. A következő pontok azonban általánosságban segítenek felvázolni ezt a szakmát:

 • Gyakorlati segítség nyújtása a gyógypedagógusnak az általa lebonyolított foglalkozások előkészítésében és levezénylésében,
 • A foglalkozásokon résztvevő tanulók támogatása, segítése az órák során, főként az eszközhasználatot illetően,
 • Felügyelet a tanórák és a szabadidős tevékenységek során,
 • Segíteni a tanulóknak, hogy beilleszkedjenek a közösségbe, és ha a nagy egészet nézzük, a társadalomba is.

Készségek, amelyek elengedhetetlenek ebben a szakmában

Nem állítjuk, hogy gyalog-galopp egy gyógypedagógiai asszisztens munkája, azonban az, hogy tanúi vagyunk a gyerekek fejlődésének, minden pénzt megér. Viszont egy sor fontos készség, tulajdonság kell ahhoz, hogy az ember szívvel-lélekkel végezhesse ezt a karriert.

Empátia, türelem és segítőkészség nélkül biztosan nem fog menni, ahogy szükséges a problémamegoldó készség, a rendkívüli kommunikációs képesség, a hajlandóság az együttműködésre és a gyakorlatiasság. Ezeken túl minél nagyobb tapasztalata és szakmai tudása van, annál inkább flottul mennek majd a mindennapjai.

Mit tanulunk a kurzuson?

A gyógypedagógiai asszisztens képzés keretein belül a résztvevő elsajátíthat széles pedagógiai, pszichológiai és gyógypedagógiai ismereteket is. Megismeri és megtanulja majd többek között:

 • A szakmai terminusokat, a pedagógia területeit, a nevelés színtereit,
 • Gyógypedagógiai alapfogalmakat, szakmai terminusokat,
 • Az SNI-s gyermekek jellemzőit, fejlesztésük alapelveit,
 • A személyiségfejlődést befolyásoló és veszélyeztető tényezőket,
 • Az emberi szükségletek rendszerét, az anya-gyermek kapcsolat jelentőségét, a kötődési mintákat,
 • A fogyatékosság csoportjait, az azokat előidéző tényezőket, súlyossági fokaikat,
 • A szegregáció és integráció kapcsolatát a fogyatékossággal,
 • A gyógypedagógiai diagnózis felállítását, a szakértői bizottságok munkáját.

És megtanulja majd a speciális gyógypedagógiai ismereteken belül a különböző fogyatékosságokhoz (látássérültek, hallássérültek, mozgáskorlátozottak, beszédfogyatékossággal élők, autizmus stb.) kapcsolódó tudásanyagot is.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom