Close
Ha egy bulitól és kultúrától nyüzsgő helyre vágyunk, akkor Kolozsvár a városunk

Ha egy bulitól és kultúrától nyüzsgő helyre vágyunk, akkor Kolozsvár a városunk

Kolozsvár az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb települése volt: sok neves történelmi eseményhez és személyhez köthető, de megannyi nótához, meséhez és történethez is ihletül szolgált. Hiba volna azonban térdig elmerülni a nosztalgiázásban, ugyanis Erdély fővárosa jóval több, mint kedves és dicső történelmi emlék. Ez a hely nagyon is él és virul, sőt mondhatni másodvirágzását éli, mára ugyanis Kelet-Közép-Európa egyik legdinamikusabban fejlődő és legjobban pörgő városává vált.

A virágzó IT-szektor miatt egyesek Közép-Európa Szilícium-völgyeként emlegetik – vagy inkább vizionálják – a várost, amely

  • a külföldi befektetőknek és munkavállalóknak
  • a tanulni vágyó fiataloknak
  • a szórakozni vagy kalandozni érkező turistáknak,
  • továbbá az idősebb korosztály nyugisabb tagjainak is egyaránt vonzó életteret kínálhat.

Így hát megpróbáljuk néhány pontban összeszedni, miért is lehet érdemes ellátogatni a kincses városba, vagy akár hosszabban is elidőzni ott.

Pezsgés az éjszakában

2015-ben Kolozsvár elnyerte Európa Ifjúsági Fővárosa címét, de ezen nagyon nem érdemes meglepődni: tizenegy egyetemén és főiskoláján közel százezer diák tanul, így aztán ha fiatalos közegre, pezsgő egyetemi és éjszakai életre vágyunk – azaz buliznánk mondjuk néhány hatalmasat –, akkor jó helyen kopogtatunk.

Ráadásul a városban nagyjából annyi magyar éldegél, amennyi mondjuk Zalaegerszegen, Sopronban vagy Békéscsabán, egyszóval tuti megtaláljuk magunknak a megfelelő társaságot, csak próbálkozni kell.

Nem lesz nehéz, ugyanis Kolozsvárt néhány éve a legvendégszeretőbb európai városnak választották meg.

Amit még a románság is elismer

Nyolc év óta minden év augusztusában megrendezik Erdély legnagyobb és legátfogóbb kulturális magyar rendezvényét a városban. A Kolozsvári Magyar Napok során koncertek, könyvbemutatók, néptánctalálkozók, színházi, irodalmi és gasztronómiai műsorok, valamint ifjúsági, családi és gyermekprogramok is terítékre kerülnek.

Egyszóval van itt minden, ami szem-szájnak ingere, a gazdag és változatos repertoárnak köszönhetően pedig a különböző érdeklődési körű, nemű és korosztályú emberek is megtalálhatják a maguk világát. Az egyhetes rendezvény során szabályosan nyüzsög a város, az esti koncertekre pedig a főtér zsúfolásig megtelik. A magyar napok sikerét tükrözi egyébként az is, hogy a helyi románság is elismeri – sokuk szerint ugyanis ez a város (egyik) legjobban megszervezett és leglátványosabb rendezvénye.

Kulturális erőmű

Mátyás király és Bocskai István fejedelem szülővárosáról beszélünk, így hát ha erre járunk, akkor érdemes felkeresni a két egykori uralkodó szülőházát, a város szívében elterülő Szent Mihály-templomot és Mátyás-szoborcsoportot, a Házsongárdi temetőt és mondjuk a Bánffy-palotát is.

A sort estig folytathatnánk, hiszen amellett, hogy Kolozsvár Erdély – és talán Románia – egyik legmodernebb és legpörgőbb városa, megannyi műemlék, múzeum, könyvtár, palota, templom, bástya és emlékház őrzi a város régi hangulatvilágát.

Bajnokok Ligája és a többiek

Futball, rögbi, kosárlabda, vízilabda, kézilabda?

Ha vonzódunk a labdajátékok iránt, jó helyen járunk.

A harmincezer férőhelyes Kolozsvári Arénában gyakran rendeznek válogatott futballmérkőzéseket: nemrég a Christian Eriksennel érkező dánok, illetve az Alexis Sánchez-vezette chileiek léptek fel.

A friss BL-győztes Győri Audi ETO is meccselt néhány éve Kolozsváron, és ki ne emlékezne a magyar kosárlabda-válogatott szenzációs őszi Eb-menetelésére a kincses városban, ahol a cseheket és a románokat is sikerült legyőznünk?! A helybéliek és az erdélyiek ékkövére, a kolozsvári vasutasokra (KVSC vagy CFR) is érdemes kitérnünk, ugyanis az elmúlt évtizedben többször is megnyerték a román labdarúgó-bajnokságot, továbbá a Bajnokok Ligájában is szép eredményeket értek el – Manchesterben és Rómában is győzni tudtak.

Nem mellesleg egyetlen győzelemre vannak attól, hogy idén ismét bajnokok legyenek – ha kilátogatnánk a vasárnapi meccsre, itt lehet jegyek után nézelődni.

Csapatás az első sorban

A városban számos fesztivált rendeznek évente, ezek közül többet a legjobbak közé sorolnak: Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), Jazz In The Park, Delahoya, Untold, és ne feledkezzünk meg a közelben található Electric Castle-ről (EC), Smida Jazz Festivalról és a Méra World Musicról sem. Az Electric Castle és az Untold egyébként eléggé kinőtte magát – az EC-t indulásakor jelölték a legjobb európai közepes fesztiválnak, az Untold pedig tavalyelőtt Európa legjobb nagy fesztiválja lett. Ezen a nyáron például Bonobo, Armin Van Buuren, The Prodigy, Paul Kalkbrenner, Borgore, Pendulum, London Grammar, Quantic, High Contrast, Netsky és Wolf Alice is fellép – jegyekért ide és ide érdemes látogatni. Ha jobban szeretünk fesztiválokon kívül mozogni, akkor is találhatunk kedvünknek való zenei programot.

Tavaly például Andrea Bocelli, a Depeche Mode és Sting is koncertet adott, szóval nem volt gyenge év, de úgy fest, 2018 sem lesz az.

Egy konkrét tipp a végére: egészen különleges a helyi Enigma Cafe, ami két fiatalember, Alexandru Tohotan és Zelenyák Zoltán, illetve a 6th Sense Interiors iroda nevéhez fűződik. A steampunk bár dizájnja kinetikus, azaz folyamatos mozgásban van.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Donkó Péter)

erdély | steampunk | románia | fesztivál | kolozsvár

FOLYTASD EZZEL

Kreatív elvonulásra hív a saját házába a hollywoodi színész

Figyelmeztetés jött: az idei tél leghidegebb napjaira kell félkészülnünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram