Close
Mit kell rendelnem, ha szeretnék inni egy jeges kávét?

Mit kell rendelnem, ha szeretnék inni egy jeges kávét?

Mert az biztos, hogy nem jegeskávét.

Velem rengetegszer előfordult, és egész egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele. A jegeskávé-rendelésről van szó, ahol a forgatókönyvek kétféleképp szoktak alakulni.

1.: Körülírom a jeges kávét

Egy kávézóban végigböngészem a menüsort. Espresso, espresso macchiato, hosszú kávé, hosszú kávé tejjel, cappuccino (ha újhullámosabb a hely, akkor cortado, flat white, latte, cold brew stb.) melange és társaik, majd… jegeskávé.

A cél: szeretnék egy olyan kávét inni, ami egy hosszúkávé vagy tejeskávé jégkockákkal, cukor és fagylalt meg édes öntetek nélkül.

Mivel úgy tudom, hogy a jegeskávé ezt a fagylaltos-tejszínhabos-öntetes-édes sztorit takarja, ezért elmondom a pincérnek, hogy szeretnék egy hosszúkávét tejjel, jéggel, de fagyi meg cukor meg minden édes nélkül. A pincér kissé értetlen, árnyalatnyit lesajnáló arccal visszakérdez: azóval akkor egy jegeskávét kérsz? Én pedig habogok, hogy öhm, igen, akkor azt, köszi.

Ezután már több dolog érkezett. Kaptam azt, amit szerettem volna (üvegpohárban tejeskávét jéggel), de sajnos túl sokszor jött már csészében hosszúkávé, mellé külön tej és kis pohárban jegek, hogy tegyem őket össze az apró cappuccinós csészében. Ami azért nem egy fejedelmi élmény.

2.: Jegeskávét kérek

Miután többször finoman beoltottak, hogy amit szeretnék, azt jegeskávénak hívják, felbátorodok, és mikor egy menüsoron látom, hogy kétféle jegeskávét lehet kapni (klasszikusat és önteteset), úgy döntök, bátor leszek, és körülírás nélkül kikérek egy jegeskávét. És mi érkezik?

Szomorú dobpergés, ványadtan elhaló trombita: egy vaníliafagyis, cukorszirupos, tejszínhabos, mogyoróöntetes, édes kávéizé.

Pontosan az, amit el akartam kerülni a magyarázattal, és amitől ráz a hideg – nekem a kávé nem egy cukros ital.

Szóval a kérdésem. Mit kell rendelnem ahhoz, hogy kapjak egy hosszúkávét tejjel, jégkockákkal, keskeny üvegpohárban, cukormentesen, fagyi meg hab és öntet nélkül? Úgy, hogy száz százalékig ezt hozza ki a pincér körülírás nélkül, ha csak az ital nevét mondom? Azaz:

mi a neve a annak az italnak, ami nem jegeskávé, hanem jeges kávé?

(Fotók: Unsplash, ahová ha beírom, hogy iced coffee, legalább húsz, különböző kinézetű kávés ital jön ki.)

cukor | rendelés | melange | cappuccino | espresso

FOLYTASD EZZEL

Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom