Mit kell rendelnem, ha szeretnék inni egy jeges kávét?

Mert az biztos, hogy nem jegeskávét.

Velem rengetegszer előfordult, és egész egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele. A jegeskávé-rendelésről van szó, ahol a forgatókönyvek kétféleképp szoktak alakulni.

1.: Körülírom a jeges kávét

Egy kávézóban végigböngészem a menüsort. Espresso, espresso macchiato, hosszú kávé, hosszú kávé tejjel, cappuccino (ha újhullámosabb a hely, akkor cortado, flat white, latte, cold brew stb.) melange és társaik, majd... jegeskávé.

A cél: szeretnék egy olyan kávét inni, ami egy hosszúkávé vagy tejeskávé jégkockákkal, cukor és fagylalt meg édes öntetek nélkül.

Mivel úgy tudom, hogy a jegeskávé ezt a fagylaltos-tejszínhabos-öntetes-édes sztorit takarja, ezért elmondom a pincérnek, hogy szeretnék egy hosszúkávét tejjel, jéggel, de fagyi meg cukor meg minden édes nélkül. A pincér kissé értetlen, árnyalatnyit lesajnáló arccal visszakérdez: azóval akkor egy jegeskávét kérsz? Én pedig habogok, hogy öhm, igen, akkor azt, köszi.

Ezután már több dolog érkezett. Kaptam azt, amit szerettem volna (üvegpohárban tejeskávét jéggel), de sajnos túl sokszor jött már csészében hosszúkávé, mellé külön tej és kis pohárban jegek, hogy tegyem őket össze az apró cappuccinós csészében. Ami azért nem egy fejedelmi élmény.

2.: Jegeskávét kérek

Miután többször finoman beoltottak, hogy amit szeretnék, azt jegeskávénak hívják, felbátorodok, és mikor egy menüsoron látom, hogy kétféle jegeskávét lehet kapni (klasszikusat és önteteset), úgy döntök, bátor leszek, és körülírás nélkül kikérek egy jegeskávét. És mi érkezik?

Szomorú dobpergés, ványadtan elhaló trombita: egy vaníliafagyis, cukorszirupos, tejszínhabos, mogyoróöntetes, édes kávéizé.

Pontosan az, amit el akartam kerülni a magyarázattal, és amitől ráz a hideg – nekem a kávé nem egy cukros ital.

Szóval a kérdésem. Mit kell rendelnem ahhoz, hogy kapjak egy hosszúkávét tejjel, jégkockákkal, keskeny üvegpohárban, cukormentesen, fagyi meg hab és öntet nélkül? Úgy, hogy száz százalékig ezt hozza ki a pincér körülírás nélkül, ha csak az ital nevét mondom? Azaz:

mi a neve a annak az italnak, ami nem jegeskávé, hanem jeges kávé?

(Fotók: Unsplash, ahová ha beírom, hogy iced coffee, legalább húsz, különböző kinézetű kávés ital jön ki.)

rendelés | öntet | cappuccino | jegeskávé | kávézó | cukorszirup

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom