Mit kell rendelnem, ha szeretnék inni egy jeges kávét?

Mert az biztos, hogy nem jegeskávét.

Velem rengetegszer előfordult, és egész egyszerűen nem tudok mit kezdeni vele. A jegeskávé-rendelésről van szó, ahol a forgatókönyvek kétféleképp szoktak alakulni.

1.: Körülírom a jeges kávét

Egy kávézóban végigböngészem a menüsort. Espresso, espresso macchiato, hosszú kávé, hosszú kávé tejjel, cappuccino (ha újhullámosabb a hely, akkor cortado, flat white, latte, cold brew stb.) melange és társaik, majd... jegeskávé.

A cél: szeretnék egy olyan kávét inni, ami egy hosszúkávé vagy tejeskávé jégkockákkal, cukor és fagylalt meg édes öntetek nélkül.

Mivel úgy tudom, hogy a jegeskávé ezt a fagylaltos-tejszínhabos-öntetes-édes sztorit takarja, ezért elmondom a pincérnek, hogy szeretnék egy hosszúkávét tejjel, jéggel, de fagyi meg cukor meg minden édes nélkül. A pincér kissé értetlen, árnyalatnyit lesajnáló arccal visszakérdez: azóval akkor egy jegeskávét kérsz? Én pedig habogok, hogy öhm, igen, akkor azt, köszi.

Ezután már több dolog érkezett. Kaptam azt, amit szerettem volna (üvegpohárban tejeskávét jéggel), de sajnos túl sokszor jött már csészében hosszúkávé, mellé külön tej és kis pohárban jegek, hogy tegyem őket össze az apró cappuccinós csészében. Ami azért nem egy fejedelmi élmény.

2.: Jegeskávét kérek

Miután többször finoman beoltottak, hogy amit szeretnék, azt jegeskávénak hívják, felbátorodok, és mikor egy menüsoron látom, hogy kétféle jegeskávét lehet kapni (klasszikusat és önteteset), úgy döntök, bátor leszek, és körülírás nélkül kikérek egy jegeskávét. És mi érkezik?

Szomorú dobpergés, ványadtan elhaló trombita: egy vaníliafagyis, cukorszirupos, tejszínhabos, mogyoróöntetes, édes kávéizé.

Pontosan az, amit el akartam kerülni a magyarázattal, és amitől ráz a hideg – nekem a kávé nem egy cukros ital.

Szóval a kérdésem. Mit kell rendelnem ahhoz, hogy kapjak egy hosszúkávét tejjel, jégkockákkal, keskeny üvegpohárban, cukormentesen, fagyi meg hab és öntet nélkül? Úgy, hogy száz százalékig ezt hozza ki a pincér körülírás nélkül, ha csak az ital nevét mondom? Azaz:

mi a neve a annak az italnak, ami nem jegeskávé, hanem jeges kávé?

(Fotók: Unsplash, ahová ha beírom, hogy iced coffee, legalább húsz, különböző kinézetű kávés ital jön ki.)

frappé | édes | cappuccino | fagyi | espresso

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom