Csak egy bögre kakaó hiányzik a tökéletes téli élményhez ebben a hüttében

Rengeteg norvég birtokol saját kis hüttét valahol az erdő közepén, hogy alkalmanként elvonulhasson a világ elől szeme pihenni, feltöltődni. Egy Norvégiában munkát kapott amerikai geológus igyekezett hát követni a helyi tradíciókat, és felépíttetett az északi vadonban egy külsejében abszolút autentikus, kiválóan felszerelt faházat.

Egy ehhez hasonló modern hüttének a téli időszakban van igazán hangulata. Remek érzés begubózni a fűtött kuckóba, miközben az odakint süvítő szél néha megkocogtatja az ablaküveget; ilyenkor leülünk a kandalló elé, magunkra tekerünk egy pokrócot, és forró teát kortyolgatva élvezzük az életet.

Talán ehhez hasonló meghitt pillanatképek jártak annak a Norvégiába küldött amerikai geológusnak a fejében, aki a vadon közepén egy tóra néző domb tetejére szánta átmeneti (?) otthonát.

Ennél idillikusabb környezetet pedig alighanem álmodni sem lehet egy küldetéshez.

A San Franciscóban és Oslóban is irodát működtető Mork-Ulnes stúdió tervezte meg nyolcvannégy négyzetméteres épületet, melynek négyféle alakú tetőszerkezete együttesen egyedi formát kölcsönöz. A dizájnt illetően a hagyományos norvég hütték jelentették a kiindulópontot, s bár ezek eredendően kevés komforttal voltak ellátva, itt szerencsére nem ez a helyzet.

A fővárostól egyórányira északra, Nordmarka területén található Mylla háznak összesen három szobája (ebből egy a gyerekeké, egy pedig az épület közepén berendezett nappali), két helytakarékos fürdőszobája, mellékhelyisége, tárolója és természetesen egy – kétszemélyes – szaunája van. A belső felületeket rétegelt fenyőfa lemezek borítják, melynek világos árnyalatát fehérolaj-kezeléssel értek el. Hasonló anyagból készültek a letisztultságra és egyszerűségre törekvő egyedi tervezésű bútorok is.

A fenyőfából ácsolt abszolút modern menedék egyik nagy adománya, hogy négyféle panorámával ajándékozza meg a vendégeit.

Attól függően, hogy éppen melyik helyiségben tartózkodnak a lakók, láthatják a távolban feltűnő tavat, a havas domboldalakat, a susogó fenyőket, vagy a tiszta idő esetén sötétedés után a csillagos eget.

Nem lennénk meglepve, ha a tulajdonos nem csupán ideiglenesen tekintené otthonának ezt a havas fenyők lábánál felépített téli álomkunyhót.

(Fotók: Dezeen)

természet | faház | norvégia | erdő | oslo | menedék

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom