Close
Csak egy bögre kakaó hiányzik a tökéletes téli élményhez ebben a hüttében

Csak egy bögre kakaó hiányzik a tökéletes téli élményhez ebben a hüttében

Rengeteg norvég birtokol saját kis hüttét valahol az erdő közepén, hogy alkalmanként elvonulhasson a világ elől szeme pihenni, feltöltődni. Egy Norvégiában munkát kapott amerikai geológus igyekezett hát követni a helyi tradíciókat, és felépíttetett az északi vadonban egy külsejében abszolút autentikus, kiválóan felszerelt faházat.

Egy ehhez hasonló modern hüttének a téli időszakban van igazán hangulata. Remek érzés begubózni a fűtött kuckóba, miközben az odakint süvítő szél néha megkocogtatja az ablaküveget; ilyenkor leülünk a kandalló elé, magunkra tekerünk egy pokrócot, és forró teát kortyolgatva élvezzük az életet.

Talán ehhez hasonló meghitt pillanatképek jártak annak a Norvégiába küldött amerikai geológusnak a fejében, aki a vadon közepén egy tóra néző domb tetejére szánta átmeneti (?) otthonát.

Ennél idillikusabb környezetet pedig alighanem álmodni sem lehet egy küldetéshez.

A San Franciscóban és Oslóban is irodát működtető Mork-Ulnes stúdió tervezte meg nyolcvannégy négyzetméteres épületet, melynek négyféle alakú tetőszerkezete együttesen egyedi formát kölcsönöz. A dizájnt illetően a hagyományos norvég hütték jelentették a kiindulópontot, s bár ezek eredendően kevés komforttal voltak ellátva, itt szerencsére nem ez a helyzet.

A fővárostól egyórányira északra, Nordmarka területén található Mylla háznak összesen három szobája (ebből egy a gyerekeké, egy pedig az épület közepén berendezett nappali), két helytakarékos fürdőszobája, mellékhelyisége, tárolója és természetesen egy – kétszemélyes – szaunája van. A belső felületeket rétegelt fenyőfa lemezek borítják, melynek világos árnyalatát fehérolaj-kezeléssel értek el. Hasonló anyagból készültek a letisztultságra és egyszerűségre törekvő egyedi tervezésű bútorok is.

A fenyőfából ácsolt abszolút modern menedék egyik nagy adománya, hogy négyféle panorámával ajándékozza meg a vendégeit.

Attól függően, hogy éppen melyik helyiségben tartózkodnak a lakók, láthatják a távolban feltűnő tavat, a havas domboldalakat, a susogó fenyőket, vagy a tiszta idő esetén sötétedés után a csillagos eget.

Nem lennénk meglepve, ha a tulajdonos nem csupán ideiglenesen tekintené otthonának ezt a havas fenyők lábánál felépített téli álomkunyhót.

(Fotók: Dezeen)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom