Close
Csak egy bögre kakaó hiányzik a tökéletes téli élményhez ebben a hüttében

Csak egy bögre kakaó hiányzik a tökéletes téli élményhez ebben a hüttében

Rengeteg norvég birtokol saját kis hüttét valahol az erdő közepén, hogy alkalmanként elvonulhasson a világ elől szeme pihenni, feltöltődni. Egy Norvégiában munkát kapott amerikai geológus igyekezett hát követni a helyi tradíciókat, és felépíttetett az északi vadonban egy külsejében abszolút autentikus, kiválóan felszerelt faházat.

Egy ehhez hasonló modern hüttének a téli időszakban van igazán hangulata. Remek érzés begubózni a fűtött kuckóba, miközben az odakint süvítő szél néha megkocogtatja az ablaküveget; ilyenkor leülünk a kandalló elé, magunkra tekerünk egy pokrócot, és forró teát kortyolgatva élvezzük az életet.

Talán ehhez hasonló meghitt pillanatképek jártak annak a Norvégiába küldött amerikai geológusnak a fejében, aki a vadon közepén egy tóra néző domb tetejére szánta átmeneti (?) otthonát.

Ennél idillikusabb környezetet pedig alighanem álmodni sem lehet egy küldetéshez.

A San Franciscóban és Oslóban is irodát működtető Mork-Ulnes stúdió tervezte meg nyolcvannégy négyzetméteres épületet, melynek négyféle alakú tetőszerkezete együttesen egyedi formát kölcsönöz. A dizájnt illetően a hagyományos norvég hütték jelentették a kiindulópontot, s bár ezek eredendően kevés komforttal voltak ellátva, itt szerencsére nem ez a helyzet.

A fővárostól egyórányira északra, Nordmarka területén található Mylla háznak összesen három szobája (ebből egy a gyerekeké, egy pedig az épület közepén berendezett nappali), két helytakarékos fürdőszobája, mellékhelyisége, tárolója és természetesen egy – kétszemélyes – szaunája van. A belső felületeket rétegelt fenyőfa lemezek borítják, melynek világos árnyalatát fehérolaj-kezeléssel értek el. Hasonló anyagból készültek a letisztultságra és egyszerűségre törekvő egyedi tervezésű bútorok is.

A fenyőfából ácsolt abszolút modern menedék egyik nagy adománya, hogy négyféle panorámával ajándékozza meg a vendégeit.

Attól függően, hogy éppen melyik helyiségben tartózkodnak a lakók, láthatják a távolban feltűnő tavat, a havas domboldalakat, a susogó fenyőket, vagy a tiszta idő esetén sötétedés után a csillagos eget.

Nem lennénk meglepve, ha a tulajdonos nem csupán ideiglenesen tekintené otthonának ezt a havas fenyők lábánál felépített téli álomkunyhót.

(Fotók: Dezeen)

Close