Close
Súlyos milliókért kelhet el egy szinte tökéletes Mona Lisa-másolat

Súlyos milliókért kelhet el egy szinte tökéletes Mona Lisa-másolat

Leonardo da Vinci több mint négyszáz évvel ezelőtt készült festményének másolata kerül kalapács alá kedden Párizsban, hónapokkal azután, hogy rekordáron kelt el a világ egyik legismertebb portréjának egy másik reprodukciója.

Leonardo eredeti műve – amelyet I. Ferenc francia király 1518-ban vásárolt meg a festőtől – a párizsi Louvre múzeumban található, és természetesen nem eladó.

Az eladásra kínált, 1600 körül készült másolat viszont annyira hasonlít az eredetihez, hogy valószínűsíthetően a művésznek közeli hozzáférése volt Leonardo változatához – közölte az Artcurial aukciósház. Becslések szerint a másolat 150-200 ezer euró (kb. 54 és 72 millió forint) közti áron kel majd el.

„Mona Lisa a festészet legszebb nője – mondta az Artcurial aukciósház szakértője és aukcióvezetője, Matthieu Fournier a festmény bemutatásakor. – Mindenki Mona Lisa egy kiváló minőségű változatát akarja birtokolni. Leonardónak rengeteg rajongója volt, mert feltalált egy stílust. Akadtak követői, utánzói is”.

Még júniusban a Christie’s párizsi árverésén egy európai gyűjtő 2,9 millió euróért (kb. egymilliárd forint) vásárolta meg a Mona Lisa 17. századi másolatát, ami rekordnak számít a mű reprodukciójáért.

Eközben itthon nyolcvan év után került vissza Magyarországra Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon című festménye, amellyel a Magyar Nemzeti Galéria november 12-től látogatható, nagyszabású Szinyei-kiállításán találkozhat a közönség.

(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony
Egy kicsit megint megkönnyeztük a Müpa karácsonyi kisfilmjét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom