Close
Súlyos milliókért kelhet el egy szinte tökéletes Mona Lisa-másolat

Súlyos milliókért kelhet el egy szinte tökéletes Mona Lisa-másolat

Leonardo da Vinci több mint négyszáz évvel ezelőtt készült festményének másolata kerül kalapács alá kedden Párizsban, hónapokkal azután, hogy rekordáron kelt el a világ egyik legismertebb portréjának egy másik reprodukciója.

Leonardo eredeti műve – amelyet I. Ferenc francia király 1518-ban vásárolt meg a festőtől – a párizsi Louvre múzeumban található, és természetesen nem eladó.

Az eladásra kínált, 1600 körül készült másolat viszont annyira hasonlít az eredetihez, hogy valószínűsíthetően a művésznek közeli hozzáférése volt Leonardo változatához – közölte az Artcurial aukciósház. Becslések szerint a másolat 150-200 ezer euró (kb. 54 és 72 millió forint) közti áron kel majd el.

„Mona Lisa a festészet legszebb nője – mondta az Artcurial aukciósház szakértője és aukcióvezetője, Matthieu Fournier a festmény bemutatásakor. – Mindenki Mona Lisa egy kiváló minőségű változatát akarja birtokolni. Leonardónak rengeteg rajongója volt, mert feltalált egy stílust. Akadtak követői, utánzói is”.

Még júniusban a Christie’s párizsi árverésén egy európai gyűjtő 2,9 millió euróért (kb. egymilliárd forint) vásárolta meg a Mona Lisa 17. századi másolatát, ami rekordnak számít a mű reprodukciójáért.

Eközben itthon nyolcvan év után került vissza Magyarországra Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon című festménye, amellyel a Magyar Nemzeti Galéria november 12-től látogatható, nagyszabású Szinyei-kiállításán találkozhat a közönség.

(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

mona lisa | rekord | árverés | reprodukció | aukció

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram