Close
Könnyen elképzelhető, hogy Párizs lesz az új Amszterdam

Könnyen elképzelhető, hogy Párizs lesz az új Amszterdam

A francia főváros száznyolcvan kilométernyi szegregált kerékpársávot alakítana ki.

Párizst évtizedek óta egy alaposan beépített, forgalmas, de mégis nagyon romantikus metropoliszként ismerjük. A város szeretné levetkőzni a szennyezett imázsát, és sokkal zöldebbé válni, aminek érdekében komoly lépéseket tesz: 2026-ra “száz százalékban kerékpározható” lenne.

A városvezetés elképzelése szerint 250 millió eurót fektetnének be a kerékpáros infrastruktúrába, drasztikusan növelve (és javítva) Párizs kerékpárosbarát jellegét.

És hogy pontosan mire is költenék ezt a temérdek pénzt? Jelentős összeg menne el újonnan megépített kerékpárutakra; összesen 180 kilométernyi szegregált sávot fektetnének le, valamint 450 kilométernyi új sávot is kialakítanának az utak mentén.

Mindezek mellett a város 130 ezerrel több parkolóhelyet is létrehozna a bringások számára.

A gyakorlati fejlesztéseken túl a helyiek kerékpározáshoz való hozzáállását is pozitív irányba terelnék. Új utcakódexet vezetnének be, amely a közlekedési lámpáknál elsőbbséget biztosítana a kerékpárosoknak, a villamosoknak és a buszoknak, a város mind a húsz kerületében pedig kerékpárműhelyeket hoznak létre, hogy minden bringás gyorsan megjavíthassa a járgányát, ha szükséges. Emellett nagyszabású kampányt indítanak a gyermekek kerékpározásra tanítása érdekében.

Ez a kezdeményezés csak egy a sok közül, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy Párizs környezetbarátabbá váljon. A 2024-es olimpiai játékok megrendezésére készülve a város például kiterjedt faültetési programot indított, és bejelentette, hogy a belső kerületeiből kitiltja az autókat.

A legújabb terveknek köszönhetően tehát Párizs akár a kerékpárosok paradicsoma lehet, de a projekt megvalósulásához a városi tanács jóváhagyására is szükség van.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

nagy sztori | bringa | zöld | kerékpározható | bicikliút

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram