Close
Akár már jövőre eltűnhetnek az autók Párizs belvárosából

Akár már jövőre eltűnhetnek az autók Párizs belvárosából

A polgármester által felvázolt zöld terv legalább ötvenöt százalékkal csökkentené a forgalmat 2022-re.

Párizs mindig jó ötlet, ha utazásról van szó, és mivel az Európai Unió országai újra megnyitják határaikat (Franciaország június 9-én engedi fel a sorompót), a jelek arra utalnak, hogy lassan, de biztosan visszakapjuk a normális életünket.

Ha pedig Anne Hidalgo polgármester elképzelései valóra válnak, akkor a visszatérés után már nem kell számolni azzal a mennyiségű autósforgalommal, melyhez a világjárvány előtt hozzászokott a fények városa.

A párizsi gépjárműforgalom visszaszorítására irányuló kampánya részeként Hidalgo bejelentette: jövőre a legtöbb járművet kitiltaná a városközpontból.

A Bloomberg CityLab szerint egy zónát alakítana ki, amely Párizs központjának nagyobb részét lefedné, ezzel együtt pedig betiltaná a területen az átmenő forgalmat. Az új szabályok értelmében tehát azok, akiknek nincs bejelentett lakcímük a bizonyos kerületekben, be sem hajthatnak a kijelölt zónába, azaz nem is parkolhatnának ott.

Mindez a teljes forgalom ötvenöt százalékát – több mint százezer autót – tüntetné el – naponta átlagosan ennyi jármű halad át a leendő zónán. A kijelölt területen csupán a helyi lakosok (beleértve a rövidtávú tartózkodásra érkező szállodai vendégeket is), a fogyatékkal élők, a tömegközlekedéshez, áruszállításhoz vagy szolgáltatásokhoz használt járművek közlekedhetnének.

A változtatásokkal Hidalgo azt reméli, hogy a városban csökken a zaj- és a környezetszennyezés, továbbá több helyet tud teremteni a fáknak, a kizárólag gyalogosoknak fenntartott területeknek, valamint a kerékpársávoknak.

Az elképzelés csupán egy szelete a Hidalgo-vezetés évek óta tartó, a gépjárműhasználat csökkentésére irányuló törekvésének. Korábban már a város körgyűrűjéből kitiltotta a dízelautókat, gyalogosította a Szajna-rakpartot, több főutcán is csökkentette a járműforgalmat, továbbá zöldterületeket és járdákat alakított ki az addig autósforgalom és parkolás céljából fenntartott területeken. A járvány ideje alatt Hidalgo arra is megragadta az alkalmat, hogy jó néhány járműsávot lezárjon és több kerékpárutat jelöljön ki.

A város újranyitásával, és ezzel együtt az emberek munkába történő visszatérésével pedig a polgármester szeretné elkerülni, hogy Párizst ismét ellepjék az autók.

A Hidalgo-tervben szereplő zónák jelenleg körülbelül tizenhárom négyzetkilométert tesznek ki. A párizsiaktól most azt kérik, hogy egy online felületen keresztül mondják el a véleményüket az elképzeléssel kapcsolatban; ha a felmérésből aztán kiderül, hogy támogatják a javaslatot, akkor az egy erősen megfontolandó lehetőség lesz a jövőre nézve.

Párizst nem véletlenül tarják a szerelem, a fény és a művészet fővárosának. Ha azonban hozzáadunk békeidőben harmincmillió turistát a város 2,2 millió lakosához, akkor már kevésbé találjuk vonzó célpontnak. Összeállításunkban hét olyan francia várost mutatunk be, amelyek kevésbé zsúfoltak, mégis csodálatos városnéző úti célok lehetnek.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

betiltás | 2022 | csökkentés | autós | dugó

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram