Close
Túl Párizson – Hét francia város, ahová érdemes ellátogatni

Túl Párizson – Hét francia város, ahová érdemes ellátogatni

Párizst nem véletlenül tarják a szerelem, a fény és a művészet fővárosának. Ha azonban hozzáadunk békeidőben harmincmillió turistát a város 2,2 millió lakosához, akkor már kevésbé találjuk vonzó célpontnak. Összeállításunkban hét olyan francia várost mutatunk be, amelyek kevésbé zsúfoltak, mégis csodálatos városnéző úti célok lehetnek.

Strasbourg

A német határtól csupán néhány kilométerre fekvő Strasbourg igen népszerű úti cél, ráadásul Európa legfontosabb politikai intézményeinek és az egyik legnagyobb karácsonyi vásárnak is otthont ad.

Csodálatos székesegyháza 1220-ban épült, és a gótikus építészetet dicséri. A város híres romantikus, szűk utcáiról és isteni söreiről is.

Arles

Arles-t gyakran nevezik Provence Velencéjének, hiszen számos római kori épített örökséggel rendelkezik.

A város nagy rajongója volt a világhírű festőművész, Vincent Van Gogh is, aki szabályosan beleszeretett a Camargue Nemzeti Park végtelen homokos strandjaiba.

Arles ad otthont az egyik leghíresebb nemzetközi fotófesztiválnak is, így kortárs művészeti szempontból is számos érdekességet tartogathat.

Annecy

A Semnoz-hegység lábánál található Annecy páratlan természeti környezettel rendelkezik. Minden egyes kis utcája képeslapra illő látványt nyújt, bájos faszerkezetű házaival és a közeli hegyekre nyíló kilátásával.

A város mellett található kristálytiszta vízű tó nyaranta igazán népszerű a turisták körében, de télen is a legszebb arcát mutatja.

Ha életünk párjával érkezünk a városba, érdemes csókot váltani a Pont des Amours-on, hogy a szerelem egy életre szóljon.

Bretagne

A franciák körében népszerű üdülőhelyet az ellentétek földjének is szokás nevezni. Halászoktól nyüzsgő kikötők, misztikus erdők, gazdag történelem, és legendák sora jellemzi, a híres múzeumok mellett azonban több szabadidős park is segíti az aktív kikapcsolódást.

A régiót túraútvonalakon is felfedezhetjük, ezek közül a legszebb a GR 34 itteni szakasza, amely a partvonal mentén hald. Ha Bretagne-ban járunk, feltétlenül el kell látogatni Brittany-ba, ahol az osztriga és az almabor mellett palacsintájuk is kihagyhatatlan.

Nantes

A 2013-ban Nantes volt Európa zöld fővárosa, hiszen hosszú ideje komoly erőfeszítéseket tesznek a környezetvédelemért és a fenntarthatósági célok teljesítéséért. A Loire partján fekvő városban kirándulni is lehet, de aki kultúrára vágyik, ellátogathat Britanny hercegeinek középkori kastélyába is.

Érdemes felkerekedni és komppal átmenni Trentemoult régi halászfalujába, ahol az egymásba kapcsolódó kis utcákat színes homlokzatú háza tagolják.

Marseille

Marseille egy gazdag múltú kikötőváros, Franciaország legrégebbi városaként tartják számon.

A Földközi-tenger partján fekvő Marseille azonban igazán szelesnek mondható, a szél akár 100 kilométer/h-val is söpörhet. 2013-ban Európa kulturális fővárosa volt, ami nem csoda, hiszen színházak, koncerttermek és múzeumok várják a kultúrára fogékonyakat.

Lyon

Talán kevesen tudják, de 297 előtt Lyon volt Franciaország fővárosa, a város építészeti öröksége azonban ma is számtalan látnivalót kínál. A Vieux Lyon, a Fourvière-domb, a Presqu’île és a Croix-Rousse a világörökség részét képezik.

A városban járva érdemes villamossal áthaladhatunk a Rhône -folyó felett, hogy aztán 567-es lépcsőt megtéve megcsodálhassuk a Notre-Dame-de-Fourvière székesegyházat is.

Utrechtben pedig megtapasztaljuk a kerékpárosdugót, a városnézést kajakkal, és megmászhatjuk Hollandia legmagasabb gótikus tornyát. A holland kisváros egyszer már feltűnt a Roadster radarján, de érdemes hosszabban is bebarangolni, hogy megtudjuk, hogyan kerülnek birkák a Science Parkba, és miféle étel lehet a Sterk Boulderhal.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

tipp | franciaország | célpontok | nagy sztori | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad értékelést írni egy szállodáról, ha rossz az idő

Ez a bájos spanyol falu hihetetlenül baráti bérleti díjakkal vár

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom