Ötszáz év után fejtették meg a Mona Lisa titkát

Silvano Vinceti történész római sajtótájékoztatóján bejelentette: Mona Lisa hátterében látható, Leonardo da Vinci által festett híd Laterina melletti Romito-híd.

Az elmúlt évtizedek során számtalan vita alakult ki a Mona Lisa miatt, többek között annak háttere is heves eszmecseréket váltott ki a szakértők között. Most Silvano Vinceti olasz történész meglehetősen magabiztosan állítja: nincs kétsége afelől, hogy

az Arezzo tartományban található Romito di Laterina hidat festette Leonardo a Mona Lisa mögötti vidéki tájba.

Korábban a Laterinához közeli Buriano-hídként vagy a Piacenza városában található Bobbio-hídként azonosították, Vinceti azonban történelmi dokumentumokat és drónfelvételeket is felvonultatott, hogy bizonyítsa igazát: valóban az etruszk-római Romito-híd látható az ikonikus festményen.

A legbeszédesebb részletnek a festményen látható híd íveit tartja,

amelyből négyet lehet megszámolni, csakúgy mint a Romito esetében. A Burinao és a Bobbio-hidaknak azonban legalább hat íve van.

Az Arno folyón átnyúló Romito-hídnak már csak egy íve maradt meg, a folyópart túloldalán pedig az alapjai láthatók. Simona Neri, Laterina polgármestere úgy reagált: az alig háromezer-ötszáz fős városban hatalmas izgalmat váltott ki a felfedezés, és mindent meg fognak tenni azért, hogy megvédjék mindazt, ami a hídból megmaradt.

A terveik szerint többek között kerékpárutat alakítanak ki, amely a Romito-híd megmaradt része mellett halad majd el. A polgármester azt reméli, a Mona Lisához fűződő kapcsolatuk több turistát vonz majd a környékre.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty, Unsplash)

felfedezés | leonardo da vinci | titok | leleplezés | festmény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom