Close
Ötszáz év után fejtették meg a Mona Lisa titkát

Ötszáz év után fejtették meg a Mona Lisa titkát

Silvano Vinceti történész római sajtótájékoztatóján bejelentette: Mona Lisa hátterében látható, Leonardo da Vinci által festett híd Laterina melletti Romito-híd.

Az elmúlt évtizedek során számtalan vita alakult ki a Mona Lisa miatt, többek között annak háttere is heves eszmecseréket váltott ki a szakértők között. Most Silvano Vinceti olasz történész meglehetősen magabiztosan állítja: nincs kétsége afelől, hogy

az Arezzo tartományban található Romito di Laterina hidat festette Leonardo a Mona Lisa mögötti vidéki tájba.

Korábban a Laterinához közeli Buriano-hídként vagy a Piacenza városában található Bobbio-hídként azonosították, Vinceti azonban történelmi dokumentumokat és drónfelvételeket is felvonultatott, hogy bizonyítsa igazát: valóban az etruszk-római Romito-híd látható az ikonikus festményen.

A legbeszédesebb részletnek a festményen látható híd íveit tartja,

amelyből négyet lehet megszámolni, csakúgy mint a Romito esetében. A Burinao és a Bobbio-hidaknak azonban legalább hat íve van.

Az Arno folyón átnyúló Romito-hídnak már csak egy íve maradt meg, a folyópart túloldalán pedig az alapjai láthatók. Simona Neri, Laterina polgármestere úgy reagált: az alig háromezer-ötszáz fős városban hatalmas izgalmat váltott ki a felfedezés, és mindent meg fognak tenni azért, hogy megvédjék mindazt, ami a hídból megmaradt.

A terveik szerint többek között kerékpárutat alakítanak ki, amely a Romito-híd megmaradt része mellett halad majd el. A polgármester azt reméli, a Mona Lisához fűződő kapcsolatuk több turistát vonz majd a környékre.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty, Unsplash)

festmény | titok | leonardo da vinci | mona lisa | felfedezés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kaktusz, ami lehoz a netről, hogy bevezessen az unatkozás művészetébe

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram