Close
Órákat kell rá várni, és aztán csak fél percünk van megnézni Mona Lisa mosolyát

Órákat kell rá várni, és aztán csak fél percünk van megnézni Mona Lisa mosolyát

A világ leglátogatottabb múzeumának féltve őrzött kincsét nemrég áthelyezték, ami finoman fogalmazva sem nyerte el a látogatók tetszését – írja a Guardian.

A különterem felújítása miatt mindössze néhány hónapra költözött el a Louvre-on belül Leonardo da Vinci világhírű festménye, és majd októberben, a művész halálának ötszázadik évfordulójára kerül vissza eredeti helyére. Addig azonban – ha minden így marad – sok bosszúságot okozhat a múzeumba érkezőknek, akiknek jelentős része kizárólag a pici festmény miatt keresi fel Párizs egyik ékességét.

A probléma pedig itt kezdődik: a panaszkodók szerint akár többórás sorban állást követően a múzeum személyzete a megszokottnál több kordonnal elválasztott folyosókon át, tehéncsorda-szerűen tereli a csoportokat, hogy aztán a festmény előtt alig fél percet töltsön a látogató, és máris tessékeli tovább.

Ennyi idő jut tehát közelről elmerülni a kultikus alkotás részleteiben, és megörökíteni a nagy pillanatot, vagy éppen magát a művet.

Becslések szerint naponta harmincezer embert kell koordinálnia a személyzetnek, ám a bosszús látogatók elmondása alapján nem végzik valami jól a dolgukat: leginkább a totális szervezetlenség és a káosz szavakat lehet olvasni a kritikákban.

Egy közösségi médiában megjelent kommentben valaki például azt tanácsolja, hogy inkább hagyjuk ki” a 77×53 cm-es olajfestményt, amelyett “csak fél percig lehet bámulni, és ehhez egy-két órát sorban kell állni, aztán háromméteres távolságból tovább nézni”, míg egy másik bejegyzés szerint a több emeleten át kígyózó sorok látványa sokkoló, az egész bejutás pedig elég stresszes.

A Louvre évente tízmilló látogatót fogad, nagyjából 80 százaléka kizárólag a Mona Lisa miatt vált belépőt. A múzeum képviselői szerint megkönnyítené az egész procedúrát, ha még többen foglalnának előre időpontot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom