Close
Órákat kell rá várni, és aztán csak fél percünk van megnézni Mona Lisa mosolyát

Órákat kell rá várni, és aztán csak fél percünk van megnézni Mona Lisa mosolyát

A világ leglátogatottabb múzeumának féltve őrzött kincsét nemrég áthelyezték, ami finoman fogalmazva sem nyerte el a látogatók tetszését – írja a Guardian.

A különterem felújítása miatt mindössze néhány hónapra költözött el a Louvre-on belül Leonardo da Vinci világhírű festménye, és majd októberben, a művész halálának ötszázadik évfordulójára kerül vissza eredeti helyére. Addig azonban – ha minden így marad – sok bosszúságot okozhat a múzeumba érkezőknek, akiknek jelentős része kizárólag a pici festmény miatt keresi fel Párizs egyik ékességét.

A probléma pedig itt kezdődik: a panaszkodók szerint akár többórás sorban állást követően a múzeum személyzete a megszokottnál több kordonnal elválasztott folyosókon át, tehéncsorda-szerűen tereli a csoportokat, hogy aztán a festmény előtt alig fél percet töltsön a látogató, és máris tessékeli tovább.

Ennyi idő jut tehát közelről elmerülni a kultikus alkotás részleteiben, és megörökíteni a nagy pillanatot, vagy éppen magát a művet.

Becslések szerint naponta harmincezer embert kell koordinálnia a személyzetnek, ám a bosszús látogatók elmondása alapján nem végzik valami jól a dolgukat: leginkább a totális szervezetlenség és a káosz szavakat lehet olvasni a kritikákban.

Egy közösségi médiában megjelent kommentben valaki például azt tanácsolja, hogy inkább hagyjuk ki” a 77×53 cm-es olajfestményt, amelyett “csak fél percig lehet bámulni, és ehhez egy-két órát sorban kell állni, aztán háromméteres távolságból tovább nézni”, míg egy másik bejegyzés szerint a több emeleten át kígyózó sorok látványa sokkoló, az egész bejutás pedig elég stresszes.

A Louvre évente tízmilló látogatót fogad, nagyjából 80 százaléka kizárólag a Mona Lisa miatt vált belépőt. A múzeum képviselői szerint megkönnyítené az egész procedúrát, ha még többen foglalnának előre időpontot.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom