Két klímaaktivista levessel leöntötte a Mona Lisát a Louvre-ban

A fenntartható és egészséges táplálkozásra hivatkozva locsoltak levest Leonardo da Vinci mesterművére.

Két klímaaktivista nő “FOOD RIPOSTE” feliratú pólókban, a biztonsági korláton átmászva levest locsolt végig a Mona Lisa festményen. Mivel a kép szerencsére üveggel van védve, nem sérült meg.

“Mi a fontosabb? A művészet, vagy az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz való jogunk?”

– ordították az aktivisták. “A gazdaságunk beteg. A gazdák belehalnak a munkába.”

A két aktivistát az eset után a rendőrség őrizetbe vette, a Louvre dolgozói pedig fekete panelekkel takarták el a festményt, és megkérték a látogatókat, hogy hagyják el a termet. A Food Riposte csoport weboldalán olvasható, hogy a francia kormány nem tartja be a klímakötelességeit, és követelik, hogy az egész országban államilag támogatott legyen az egészségügy, hogy az emberek hozzájuthassanak az egészséges ételekhez, valamint méltányos fizetést követelnek a gazdáknak.

Franciaország-szerte napok óta tüntetnek a gazdák; blokádok alá vontak számos utat, valamint büdös mezőgazdasági melléktermékeket borítottak kormányépületek elé, követelve a jobb béreket, és azt, hogy kevesebb legyen az olcsó importáru az országban.

Ez nem az első alkalom, hogy aktivisták nekimentek a Mona Lisának; 2022-ben egy tolószékes idős nőnek öltözött férfi kent süteményt a festmény előtti üvegre.

(Forrás: cbsnews)

leves | louvre | klímaaktivista | párizs | mona lisa

FOLYTASD EZZEL

Kávézót nyitnál? Vagy épp vendégházat? - formabontó képzésekkel vár a Laba és a Skvot

Miről ismerni fel egy digitális minimalistát, és hogyan válhatunk magunk is azzá?

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom