Miről ismerni fel egy digitális minimalistát, és hogyan válhatunk magunk is azzá?

A képernyőfüggés észrevétlenül is szétzilálhatja az életünket, de vannak módszerek, amelyekkel elejét vehetjük ennek. Erről szól Cal Newport könyve, a Digitális minimalizmus.

Cal Newport a Georgetown Egyetem informatikatudományi docense, aki a kultúra és a technológia kapcsolódási pontjairól ír a nagyközönség számára. Már nyolc könyve jelent meg, melyek közül az Elmélyült munka és az E-mailek nélküli világ magyarul is megjelent a HVG kiadó gondozásában.

A Digitális minimalizmus – Fókuszált életet választani egy zajos világban hasonló témát jár körül, egyelőre csak angolul, viszont Newport szokásához híven az elméleti tudást gyakorlatias következtetéssekkel kiegészítve.

Alaptétel, hogy a technológia túlzott használata ront az életminőségen, mert ha nem tudunk elszakadni a digitális eszközeinktől, akkor szétszórttá válik a figyelmünk, és eltávolodunk a valódi élményektől és kapcsolatoktól.

A Deep Questions podcast házigazdája ezért azt mondja: próbáljuk meg úgy használni a technológiát, hogy támogassa az értékeinket, miközben ugyanakkor szüntessünk meg mindent, ami eltereli a figyelmünket.

Nem a technika teljes elutasítása számít, hanem annak tudatos használata.

A tudatosság jegyében Newport 30 napos szünetet javasol minden nem létfontosságú technológia használatától, ami után csak azokat vezessük be ismét, fokozatosan, amelyek valódi értéket jelentenek számunkra. Ez a módszer segíthet megítélni, mi számít igazán fontosnak nekünk.

A New Yorkerben és a Wiredben is rendszeresen publikáló szerző ezen felül egyedül töltött időt is ajánl, mert a magány nagyon értékes a személyes reflexiókhoz és a fejlődéshez. Ebben az időszakban pedig magányos „offline” tevékenységet végezzünk, amelyek gazdagítják a tapasztalatainkat. Bármilyen klasszikus szabadidős tevékenység jó az olvasástól a kiránduláson át a barkácsolásig. Ha a szabadidőben jut idő figyelmet és tudást igénylő elfoglaltságokra, annál jobb, mert ezek mélyebb elégedettséget jelentenek, kiváltképp a passzív digitális fogyasztáshoz képest.

De a magányos, elmélyült hobbik mellett fontosak a társas kapcsolatok, a személyes beszélgetések, baráti találkozók is, melyeket nem pótolhat a közösségi média.

Ha pedig állandósítjuk a nem digitális tevékenységeket, az segít visszaszerezni a szabadidőt, így tartósan is csökkenni fog a képernyőidőnk, és javul az életminőségünk.

Fogalmazzuk meg pontosan magunknak, hogy miért használunk egy adott technológiát, milyen konkrét, fontos célt szolgál, amivel hozzátesz az életünkhöz? És miután a digitális környezetünk folyamatosan változik, ezt a rituálét időről időre végezzük el, vagyis folyamatosan értékeljük és egyszerűsítsük a digitális életünket, végezzünk rendszeres digitális rendrakást.

Hasznos lehet leiratkozni a felesleges hírlevelekről, kikapcsolni a push értesítéseket, kevesebb közösségi média platformot használni, és ott kevesebb időt tölteni, konszolidálni a digitális feladatainkat.

Összességében a Digitális minimalizmus a képernyőidő csökkentése mellett az így felszabaduló idő okos felhasználását szorgalmazza, az igazán fontos dolgok állandósítását,  illetve a technológia tudatos, önreflexív használatát.

Miről ismersz fel egy digitális minimalistát?

Newport azt is leírja, milyenek is a szerencsére még ma is sok helyen előforduló digitális minimalisták: nyugodt, kiegyensúlyozott emberek, akik képesek hosszan beszélgetni anélkül, hogy állandóan a telefonjukra pillantanának; el tudnak merülni egy jó könyvben, a reggeli kocogásban vagy a garázsban bütykölve. Akkor is jól érzik magukat a barátaikkal vagy a családjukkal, ha nem dokumentálnak mindent mániákusan. Nincs FOMO-érzésük, mert tisztában vannak a számukra fontos, értelmes tevékenységekkel, és gyakorolják is azokat.

A könyv ezen a linken rendelhető meg.

mentális egészség | könyv | minimalizmus | digitális | életmód

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom