Ha azt mondjuk, budapesti kulthelyek, egyből beugranak a balzsamos emlékképek a kultiplexes alternatív koncertekről, a cha cha chás – szó szerinti – underground bulikról, esetleg a MOST-ba szervezett fröccsözős találkozókról. Utóbbi napjainkban nemcsak szirupos nosztalgiakoktélként fogyasztható, hanem nagyon is megélhető, sőt újra felfedezhető.
A tizenöt évvel ezelőtt megnyitott Zichy Jenő utcai hely ugyanis kisebb megújuláson, vagy ahogyan ők fogalmaznak, újraéledésen ment át.
2024 MOST-ja egy friss kortárs bisztró, ami vezeték nélkül csatlakozik a mai trendekre, miközben megtartja a sokak által kedvelt régi hangulatának esszenciáját.
Emlékezhetünk rá, annak idején egy innovatív és művészettámogató közösségi térként működött, ami idővel erodálódott, de ezt szerencsére felismerték az illetékesek, úgyhogy egy homlokra csapás után tudatos munkával elkezdték visszaépíteni a hely lelkét. Ismét vannak kiállítások és lemezbörzék, illetve olyan programokat is találni a naptárban, melyek hajdanán nem voltak (lásd: dizájnvásár). Az enteriőrben a megszokott módon minimális változás történt (a tizenöt éve romkocsmaként nyitott MOST-ban évről évre pici finomításokat vehettünk csak észre), az étlap aktuálisabb, a tálalás modern, a koktélok a mai igényekre reflektálnak.
(Fotók: Gaál Dani / Socially)
Alighanem kevesen tudják, hogy a kortárs bisztró szóösszetétel születési helyének a MOST-ot lehet megjelölni. A kifejezés alatt nem agyongondolt és újraértelmezett gasztronómiai csavarokat kell érteni, hanem egy fiatalos, az urbánus életritmusra rezonáló, művészetet és közösséget támogató helyet. Mindez persze nem jelenti az ételek háttérbe szorítását, bár a korábban A Gyűrűk Ura-vastagságú étlap nagy letisztulást kapott, miközben megmaradt eklektikusnak a klasszikus fogások (ropogós csirke, sztrapacska) társaságában a masszív ázsiai vonallal, barfooddal és brunch-csal.
(Fotók: Panamy / Socially)
A villásreggelit egy még kellemesen meleg délelőttön a híres – és a zajos környékhez képest szokatlanul csendes – tágas és hangulatos kerthelyiségben mi is kipróbáltuk. Imádtuk a lágy Eggs Benedict bagelközpontúságát, az azonnal kedvencnek jelölt, háromféle sajttal (gouda, rokfort, cheddar) rendesen megpakolt Full cheese bagel szendvicset, és az édesek ligájából favoritként továbbjutó, juharsziruppal meglocsolt és idénygyümölcsökkel kiegyensúlyozott french toast-ot.
(Fotók: Panamy / Socially)
Extraság a Bacon & eggs burger coleslaw-val és hasábbal, valamint a kacsamájas bagel, de hogy tényleg mennyire sokszínű a brunchétlap, arra remek példa, hogy még a túrógombóc is opció. Csütörtöktől vasárnapig 10:30-tól a konyha a bisztró kedvenc comfort foodjait is elkészíti, akár a ház legendás tikka masalájáról (helló, tikka kedd!), akár a mangós csirkéről, a pad thairól vagy a gambas pil pil-ről van szó.
(Fotók: Panamy / Socially)
Érdemes még szólni az itallapról, annak is a Negroni-szekciójáról, merthogy az ikonikus koktél külön fejezetet kapott olyan vagány húzásokkal, mint a magyar ginnel, vagy egyenesen gin nélkül kevert variáns. A koktélok egyébként ár-érték arányt tekintve nagyon jól néznek ki, mint ahogyan jó érzés volt újra megélni a fővárosi kulthelyek egyedi hangulatát és simogatni picit a visszakapott lelkét.
kortárs | terasz | tágas | most | étlapázsiai
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!