Ha azt mondjuk, budapesti kulthelyek, egyből beugranak a balzsamos emlékképek a kultiplexes alternatív koncertekről, a cha cha chás – szó szerinti – underground bulikról, esetleg a MOST-ba szervezett fröccsözős találkozókról. Utóbbi napjainkban nemcsak szirupos nosztalgiakoktélként fogyasztható, hanem nagyon is megélhető, sőt újra felfedezhető.
A tizenöt évvel ezelőtt megnyitott Zichy Jenő utcai hely ugyanis kisebb megújuláson, vagy ahogyan ők fogalmaznak, újraéledésen ment át.
2024 MOST-ja egy friss kortárs bisztró, ami vezeték nélkül csatlakozik a mai trendekre, miközben megtartja a sokak által kedvelt régi hangulatának esszenciáját.
Emlékezhetünk rá, annak idején egy innovatív és művészettámogató közösségi térként működött, ami idővel erodálódott, de ezt szerencsére felismerték az illetékesek, úgyhogy egy homlokra csapás után tudatos munkával elkezdték visszaépíteni a hely lelkét. Ismét vannak kiállítások és lemezbörzék, illetve olyan programokat is találni a naptárban, melyek hajdanán nem voltak (lásd: dizájnvásár). Az enteriőrben a megszokott módon minimális változás történt (a tizenöt éve romkocsmaként nyitott MOST-ban évről évre pici finomításokat vehettünk csak észre), az étlap aktuálisabb, a tálalás modern, a koktélok a mai igényekre reflektálnak.
(Fotók: Gaál Dani / Socially)
Alighanem kevesen tudják, hogy a kortárs bisztró szóösszetétel születési helyének a MOST-ot lehet megjelölni. A kifejezés alatt nem agyongondolt és újraértelmezett gasztronómiai csavarokat kell érteni, hanem egy fiatalos, az urbánus életritmusra rezonáló, művészetet és közösséget támogató helyet. Mindez persze nem jelenti az ételek háttérbe szorítását, bár a korábban A Gyűrűk Ura-vastagságú étlap nagy letisztulást kapott, miközben megmaradt eklektikusnak a klasszikus fogások (ropogós csirke, sztrapacska) társaságában a masszív ázsiai vonallal, barfooddal és brunch-csal.
(Fotók: Panamy / Socially)
A villásreggelit egy még kellemesen meleg délelőttön a híres – és a zajos környékhez képest szokatlanul csendes – tágas és hangulatos kerthelyiségben mi is kipróbáltuk. Imádtuk a lágy Eggs Benedict bagelközpontúságát, az azonnal kedvencnek jelölt, háromféle sajttal (gouda, rokfort, cheddar) rendesen megpakolt Full cheese bagel szendvicset, és az édesek ligájából favoritként továbbjutó, juharsziruppal meglocsolt és idénygyümölcsökkel kiegyensúlyozott french toast-ot.
(Fotók: Panamy / Socially)
Extraság a Bacon & eggs burger coleslaw-val és hasábbal, valamint a kacsamájas bagel, de hogy tényleg mennyire sokszínű a brunchétlap, arra remek példa, hogy még a túrógombóc is opció. Csütörtöktől vasárnapig 10:30-tól a konyha a bisztró kedvenc comfort foodjait is elkészíti, akár a ház legendás tikka masalájáról (helló, tikka kedd!), akár a mangós csirkéről, a pad thairól vagy a gambas pil pil-ről van szó.
(Fotók: Panamy / Socially)
Érdemes még szólni az itallapról, annak is a Negroni-szekciójáról, merthogy az ikonikus koktél külön fejezetet kapott olyan vagány húzásokkal, mint a magyar ginnel, vagy egyenesen gin nélkül kevert variáns. A koktélok egyébként ár-érték arányt tekintve nagyon jól néznek ki, mint ahogyan jó érzés volt újra megélni a fővárosi kulthelyek egyedi hangulatát és simogatni picit a visszakapott lelkét.
kortárs | kulthely | most | brunch | társaság | legendás
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!