Jurij Kovrizsenko ukrán szakács és társa, Olga Cibitovszka júliusban nyitja meg éttermét Londonban, a Brompton Roadon.
A Mriya (ukránul „álom”) névre keresztelt étterem egy stílusos neobisztró lesz, amely nemcsak a tradicionális fogások miatt került a figyelem középpontjába már működésének megkezdése előtt, hanem azért is,
mert ukrán menekülteket alkalmaz majd.
Az ismert ukrán séf, televíziós műsorvezető úgy fogalmazott: számukra ez több mint egy étterem. Egy lehetőség arra, hogy Ukrajnáról és annak identitásáról beszéljenek. Lehetőség az ukrán menekültek számára, hogy munkát találjanak és lehetőség arra is, hogy valami egyedit alkossanak Londonban, amely támogatást nyújtott számukra a nehéz időkben.
Az étterem étlapján klasszikus ukrán fogások szerepelnek, igaz, ezek mindegyikét kreatív módon gondolja újra a szobrászból lett séf, aki szerint
az ukrán konyha az egyik legkifinomultabb a világon.
A borscs és a Kijevi csirke mellett
megkóstolhatjuk a cukkinis palacsintát, a füstölt pisztrángot, valamint az ősi ukrán receptek szerint fermentált zöldségeket is. Természetesen nem hiányozhatnak a vodkás ételpárosítások sem, a borlapon pedig az ukrán bortermelők mellett grúz és más kelet-európai borok is szerepelnek.
Mint ismert, Jurij Kovrizsenko séf és társa, Olga Cibitovszka a háború kitörésekor rekedt az Egyesült Királyságban, éppen akkor, amikor vacsorát tartottak a londoni nagykövetségen. Azóta minden energiájukat arra fordítják, hogy adományokat gyűjtsenek. Az elmúlt időszakban húsz jótékonysági esten több mint négyszázezer fontot, azaz nagyjából 186 millió forintot gyűjtöttek össze.
(Forrás: Finedining Lovers, fotó: Richard Clatworthy és Getty Images)
háború | ukrajna | ukrán menekültek
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!